Pohodniški družinski izlet – na Uršljo goro z otroki

1

Uršlja gora je nedvomno ena izmed najbolj obiskanih gora v Slovenij, za mnoge poznana tudi pod imenom Plešivec. S svojimi skoraj tisoč sedemstotimi metri je najvzhodnejši vrh Karavank kot nekakšen osamelec v osrčju Koroške. Na videz deluje kot nekdanji vulkan, kar nekateri tudi menijo, da je nekoč ta gora bila. Zaradi izjemnega razgleda iz vrha je Uršlja gora ena izmed najbolj priljubljenih. Zaradi enostavnega dostopa pa je zelo privlačna tudi za družine. 

CSC_0998
Uršlja gora je primerna tudi za družine z malimi otroki

 

Lokacija: Črna na Koroškem

Gorovje: Karavanke

Vrh: Uršlja gora (Plešivec)

Lokacija: Koroška

Priporočen čas obiska: vsi letni časi

Čas vzpona: najkrajši čas po makadamski cesti cca 45 min, iz Naravskih ledin cca 1h 45 min. Več poti si poglejte na hribi.net.

Raj za: ljubitelje neokrnjene narave, športa, miru

Primerno za otroke: vse starosti, dojenčke v športnih vozičkih, dojenčki v nosilkah, kengurujčkih, otroke v nahrbtnikih

Kmalu po porodu na Uršljo goro

Uršlja gora velja na Koroškem in tudi širom Slovenije za zelo priljubljeno goro s čudovitim razgledom. Ker je dostop do tega zelo razglednega vrha enostaven, sem se kmalu po prvem porodu podala nanj s športnim vozičkom. Dobri športni vozički omogočajo tudi takšne vzpone, saj so z velikimi kolesi, dobrim vzmetenjem ter diski namenjeni tudi za takšen teren. Poleg udobnosti vozička je svojo pozitivno stran pokazal tudi svež gorski zrak. Ker je bila prva tura eno samo zadovoljstvo, sva s hčerko z aktivnostmi nadaljevali v polnem tempu. Na Uršljo goro se redno vračava, nadaljevali sva tudi v času moje druge nosečnosti in tudi sedaj, ko ima že bratca.

DSC_0027
Na Uršljo goro se pride lahko tudi z vozičkom po strmi makadamski cesti
CSC_0788
Uršlja gora primerna tudi za starejše ljudi. Gre za izredno lepo razgledno goro, ki je enostavno dostopna.
CSC_0026
Na Uršljo goro se zdaj odpravim tudi z obema otrokoma

 

Uršlja gora je primerna za večino ljubiteljev narave

Zaradi svoje popularnosti so skozi leta na goro samo nastajale nove in nove poti. Tako je le teh danes mnogo, od najbolj popularne iz Naravskih ledin do brezpotij, katere si mnogi umislijo kar sami. S strani Ivarčkega jezera pa obstajajo tudi zahtevnejši vzponi, katere običajno izberejo ljubitelji adrenalina. Razgled iz vrha Uršlje gore, kateri se razprostira daleč naokoli po Koroški, sega vse čez Pohorje, Kozjak, sosednjo Avstrijo, do preostalih vrhov Alp, v lepem vremenu se lahko vidi celo Triglav itd., je glavni razlog, da je obiskana v prav vseh letnih časih.

DSC_0751
Iz gore so lepi razgledi na vse strani, Uršlja gora

 

Gora je priljubljena tudi za gorske kolesarje ter turne smučarje, saj jim nudi obilico užitkov. Ime Plešivec je dobila po sivem apnencu, kateri se nahaja na njenem vrhu in je dobro viden tudi med gozdnatim pobočjem, Uršlja gora pa po najvišje ležeči cerkvi v Sloveniji. Ker je mnogo poti na vrh enostavnih ter tudi kratkih, je gora priljubljena za družine z malimi otroki.

DSC_3101
Na vrhu Uršlje gore je cerkev, koča in RTV stolp

 

Od Legende do resnice

Stopinja sv. Uršule velja za atraktivno točko postanka tik pod vrhom. Gre za vdolbino v skalo, kjer naj bi bil odtis njenega stopala. Legenda priča, da kdor stopi vanjo, naj ne bi nikoli več čutil bolečin v nogah. Otroci radi stopajo vanjo, saj je stopinja precej majhna, odrasli pa vanjo ne dobimo svoje noge. Je pa stopinja vidno označena ob poti, kjer je tudi napis o čemer priča legenda.

Uršula naj bi pribežala s strani Pohorja, kjer ni imela obstanka, a svoj dom je našla prav na tem čudovitem osamelcu. Zaradi njegovih lepot se je tukaj naselila, a sreča ji ni bila naklonjena. Spoznala je povodnega moža, kateri je ni maral in jo vzel s seboj v Črno jezero na Pohorje, kjer domuje še danes. Pojavlja se tudi vprašanje, zakaj pa stoji na takšni nadmorski višini cerkev, zakaj so jo naši predniki postavili? Bilo naj bi davnega leta 1570, ko so se dva sinova ter gospodarji zbrali na kmetiji Plešivnik, kateri so se dogovorili, da bodo tam zgoraj na vrhu gore sezidali božji hram, od katerega ne bo nobeden na višji legi. In tako so tudi storili ter ob tem trdili, da pod okriljem sv. Uršule nikoli ne bo manjkalo kruha, mošta, dobrote, volne in prave krščanske vere. Cerkev je bila s pomočjo ljubljanskega škofa Hrena leta 1602 uspešno končana.

DSC_1006
Suzi je osvojila Uršljo goro že več kot deset krat:)
DSC_0762
V koči pripravljajo tudi odlične jedi, Uršlja gora

 

Sama sem ena izmed velikih ljubiteljic tega Karavanškega osamelca, saj je to zame najpogosteje obiskana gora. Na njej sem bila že v vseh letnih časih in v vseh vremenskih pogojih, tako podnevi kot ponoči, peš, z kolesom in s smučmi. Vedno znova me prevzame in četudi poznam že skoraj vsak ovinek do vrha, me pogled na to posebno goro še vedno vabi, da jo ponovno obiščem. Že več kot dve leti mi družbo ob vzponih dela tudi hčerka Suzi in zadnje leto še sin Nej. 

DSC_3133
Uršlja gora jeseni
DSC_0810
Na Uršljo goro tudi pozimi

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.