Pohodniški družinski izlet – na Dovško Babo z otroki

0

Dovška Baba velja za enostavno dostopen vrh Karavank, priljubljen v vseh letnih časih. Za mnoge ena najlepših razglednih točk, ki v toplih mesecih leta mesecih privablja tudi mlade družine.

Dovška Baba je zelo razgledna gora, iz katere je čudovit razgled tudi na njene sosede, od Kepe, Golice, Vajneža itd. Najprivlačnejši pa je seveda razgled na gore onkraj doline, na Julijske Alpe z imenitnim Triglavom.

Vrh: Dovška baba

Lokacija: Gorenjska. Izhodišče za Dovško babo je dostopno iz Jesenic ali Kranjske gore z avtomobilom.

Priporočen čas obiska: vsi letni časi, za male otroke bolj priporočljivo poleti

Čas vzpona: najkrajši čas po makadamski cesti cca 1h do pastirske koče na planini Dovška Rožca. Od tam do vrha je še cca 30 minut. Podrobnejši opis poti si preberite na hribi.net.

DSC_1304
Pot proti Dovški babi

 

Raj za: ljubitelje neokrnjene narave, športa, miru

Primerno za otroke: vse starosti, dojenčke v športnih vozičkih, dojenčki v nosilkah, kengurujčkih, otroke v nahrbtnikih. Najboljši način za osvojiti Dovško babo z malimi otroci je vzpon do koče s športnim vozičkom ter nato nadaljevanje z nosilko.

Primerno za pse: ja

Predno se z otroki odravite v gore, si preberite tudi članek “13 stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko se z otroki odpravljate v hribe.

DSC_1344
Izlet je primeren tudi za pse, Dovška baba
DSC_1386
Pohodni izlet na Dovško babo je primeren tudi za nosečke:)

 

Avstrijsko – Gorenjska gora

Dovško Babo ali Frauenkogel si delimo z našimi severnimi sosedi, saj na vrhu poteka meja med Slovenijo in Avstrijo. S svojimi skoraj tisoč devetstotimi metri in ne prezahtevnim dostopom velja za oba naroda za priljubljeno goro. Najbolj priljubljena izhodišča na goro so iz smeri Mojstrane oz Dovja, od koder poteka tudi največ poti. Dovje velja za najbolj priljubljeno izhodiščno točko tako za Dovško Babo kot tudi Kepo, katera pa je za Vrtačo in Stolom tretja najvišja Karavanška gora. Pod njo pa potekata kar dva predora, ki povezujeta državi in sicer avtocestni in železniški predor.

DSC_1413
Lepi razgledi, Dovška baba

 

Čudoviti razgledi

Ravno razgled pa je tisti, ki privablja vse vrste ljubiteljev gora mnoge tudi na Dovško Babo. Po različnih vzponih, krajših in daljših pridemo na gola pobočja imenovanega Dovška Rožca, od koder se odpre čudovit razgled. Do tja pa so poti različne, od krajših ter strmejših do daljših in položnejših. Iz Dovške Rožce je še posebej lep razgled na preostale Karavanke ter vrhove nad Dolino Vrat.

Do vrha gore nas vodijo leseni kažipoti, kateri so v zimskih mesecih pogosto slabo ali pa celo neopazni. A zaradi enostavne orientacije proti vrhu to za večino ne predstavlja velike ovire. Sicer pa se smerokazi začnejo že pred vasico Dovje, a kljub temu večina parkira nad vasjo, kjer se cesta iz asfaltirane spremeni v makadam. Kmalu za tem je tudi odcep, ena pot zavije proti Kepi, druga pa v smeri Dovške Babe. Pot kmalu preide v gosto zarasel gozd, vendar nekajkrat preide tudi na travnata pobočja. V zimskih mesecih so pobočja običajno vsa pokrita z debelo snežno odejo, poleti pa obiskovalce med potjo spremljajo žvrgolenja ptic ter cvetenje mnogih travniških in gorskih cvetlic.

Večina ima prvi postanek na planini Goreljše, kjer stoji opustela pastirska koča. Kljub temu, da se iz doline še nekaj časa sliši zvok prometa, predvsem iz avtoceste, to v tej naravi niti ni moteče. Zvoki iz doline pa na Dovški Rožci že pojenjajo, še posebej pa poleti, ko ta zvok preglasijo zvonci krav, ki se pasejo na travnatih pobočjih. Pastirska koča na Dovški Rožci, cca 250 višinske razlike pod vrhom se v čudovit ambient narave odlično zliva.

DSC_0182
Nej v nosilki pri koči in z razgledom na Julijske Alpe
DSC_1314
Pomladni utrinki na Dovški babi
DSC_1354
Alpske cvetlice, katerih na pobočju Dovške babe ne manjka

 

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB srani Traveler Mateja Mazgan. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime