Pohodni družinski izlet do Koče na Kamnem griču

0

Na jasen zimski dan smo se povzpeli na pohodno izletniško točko na Dolenskem, natančneje v bližini Sodražice – Kočo na Kamnem griču. Sicer daljša pohodniška pot, a zelo razgibana v smislu položnosti terena in vrste gozda.

Izhodišč do Koče na Kamnem griču je veliko, tako da si lahko družinski pohodniki pot prilagodijo, glede na starost otrok in njihovo kondicijo. Na cilju bodo izletniki nagrajeni z nekaj domače gostinske ponudbe v koči.

Za izhodišče na Kočo na Kamnem griču smo si izbrali Novo Štifto, ki je daljša pot. Lahko pa pot pričnete tudi na Travni gori, kamor lahko pridete z avtom neposredno do Doma.

  • Primeren čas obiska: vsi letni časi
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: od 4 ur naprej
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.
  • Zahtevnost: Srednje zahtevna pohodna pot, predvsem zaradi časa, saj vam bo z otroki vzelo cca 2 uri hoda. Pot je zelo razgibana, ponekod strmejša, ponekod položna.
  • Čas vzpona: za vzpon se potrebuje uro in pol, a z otroci porabimo vsaj 2 uri v zmernem tempu. Povratek pa vam bo vzel uro in pol tudi z malčki.
  • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.
  • Gostinska ponudba: da, v planinskem domu (koči) na Kamnem griču, a od 14. ure dalje. Pred obiskom priporočamo, da preverite obratovalni čas.

Pot do izhodišča: Peljemo se po regionalni cesti iz Ljubljane proti Kočevju ali obratno. Pri vasi Žlebič pa bomo opazili oznake za Novo Štifto in Sodražico, ki nas usmerijo desno (iz Kočevja in Ribnice pa levo). Naprej se peljemo do vasi Lipovščica, kjer nas oznaka za Novo Štifto usmeri levo navzgor na vzpenjajočo cesto. Tej cesti nato sledimo do parkirišča v bližini cerkve v Novi Štifti. (vir: hribi.net)

GPS koordinate (izhodišče): 45.7451, 14.6631

Parkirišče pri cerkvi in hiški na drevesu

Prvi del pohodne poti poteka v smeri Doma na Travni Gori po zmerno vzpenjajoči makadamski cesti, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Pot nas vodi mimo kapelice NOB, kjer smo že zelo blizi Doma na Travni gori – naše prve postojanke na poti na Kočo na Kamnem griču.

Začetni del poti poteka po makedamski cesti

Po eni uri hoda pridemo do Doma na Travni gori, kjer lahko zaljučite izlet, se naužite razgledov ali pa se odpravite naprej do Koče na Kamnem griču, za katero potrebujete še vsaj eno uro.

Dom na Travni gori je lahko tudi izhodišče do Koče na Kamnem griču, saj se do tu lahko zapeljete tudi z avtom.

Dom na Travni gori
Razgledi z Doma na Travni gori

Pot proti Koči na Kamni grič se nadaljuje desno čez travnik, kjer pridemo in hodimo po makedamski cesti, mimo številnih planinskih tabel, markacij in oznak za Kočo.

Pot je označena, ponekod bolj jasno, ponekod je treba biti pozoren na markacije
Iglasti gozdiček pred zadnjim vzponom v živo izgleda prav pravljično
Zadnji del poti do koče
Pot je proti koncu še posebej lepa, saj se travne površine prepletajo z mogočnimi smrekami

Ko že precej utrujeni prispemo do Koče, si privoščimo toplo domače kosilo – golaž s polento ali s testeninami in domači jabolčni štrudel. Kočo vodi Planinsko društvo Loški potok.

Pri Koči na Kamnem Griču
Vhod v Kočo na Kamnem griču

Pot nazaj je bila precej hitrejša, saj so bili trebuščki polni, počitek v koči nam je dobro del, pot nazaj pa se po večini spušča.

Za natančne opis poti, ki je ponekod malce nejasno označena, vas vabimo, da obiščete Hribi.net.: Nova Štifta – Koča na Kamnem griču.

V prispevku so zbrani naši vtisi in doživetja z izleta. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.