Pohod z otroki od cekrvice Sv. Urha na Orle

0

Orle so naselje v občini Lavrica, ki je za prebivalce Ljubljane z okolico znano predvsem po Gostilnici Orle z okusno ponudbo jedi in lepimi razgledi. Mulce pa na vrhu razveseljuje predvsem simpatična kozja družinica.

  • Primeren letni čas obiska: vsi letni časi, a za nas pozimi malce preveč mrzlo. Posebej primerno v vročih dneh, saj je pot gozdna v zavetju drevesnih krošenj.
  • Priporočen čas obiska: za mlajše otroke si vzemite več časa, saj pot ni ravno kratka (dobra ura), zato priporočamo obisk predvsem za vikend ali popoldan, ko so dnevi daljši.
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki, predšolski in šolarji. Zadnji del poti je malce bolj strm in prepleten s koreninami, zato ne bi priporočili sprehoda z vozičkom.
  • Primerno za pse: da
  • Pot do izhodišča: če se peljete iz smeri Ljubljane mimo Bizovika proti Sostrem. Od tu se nekja časa se peljemo po ravni cesti, potem pa zavijemo rahlo desno proti Lipoglavu. Gledamo za table proti Sv. Urhu. Pri cerkvici Sv. Urha parkiramo in začnemo naš pohod proti Orlam.
Parkirišče pri cerkvici Sv. Urha
Parkirišče pri cerkvici Sv. Urha
  • Čas poti: Pot traja za odrasle 1 uro in 10 min, pri tempu z mulci pa smo potrebovali 2 uri.
Začetek poti na Orle
Začetek poti na Orle
4 razlogi za obisk Orel z mulcem

1. Sončno – senčna in precej položna pot

Tako je pot primerna tudi za mlajše pohodnike. Med potjo je kar nekaj klopic, kjer se lahko spočijemo in naberemo moči za naprej. Mulci ta čas seveda raziskujejo lepote gozda 🙂

Pazite, ker je zadnji del poti pred Gostilnico Orle precej strm in težko dosegljiv z vozičkom, zato za mulce, ki še ne hodijo, priporočamo, da vzamete s seboj nosilko ali nahrbtnik.

Zaradi dolžine poti predlagamo, da imate na poti malico in pijačo za otroke.

Začetek poti od cerkvice proti Orlam
Začetek poti od cerkvice proti Orlam
Pot na Orle
Pot na Orle

2. Mali kozji ZOO

Pri gostilnici Orle je družina kozic, ki so je ob našem prihodu ležerno sončila. Kozice lahko otroci tudi hranijo in sicer s koruzo, ki jo prodajajo v gostilnici.

Kozja družinica s hranilnikom, Orle
Kozja družinica s hranilnikom, Orle
Koze med sončenjem, Orle
Koze med sončenjem, Orle

3. Čudoviti razgledi

Iz Orel je čudovit razgled na Kamniško Savinjske Alpe – Triglav, sploh če je jasen sončen dan. Nad gostilnico Orle je razgledna ploščat, kjer lahko spijete pijačo, se posončite ali pa le ujamete razgled na okoliške gore in hribe.

Razgled iz Gostilnice Orle (vir: www.hribi.net)
Razgled iz Gostilnice Orle (vir: www.hribi.net)

4. Okusna hrana

Hrana je v Gostilnici Orle prvovrstna – domača slovenska in res res okusna. Tako jedi na žlico kot tudi domače sladice. Priporočamo tudi za nedeljsko kosilo 🙂

 

Zadnji vzpon na Gostilnico Orle
Zadnji vzpon na Gostilnico Orle

Za tiste bolj ambiciozne pohodnike predlagamo, da izleta ne zaključijo pri Gostilnici Orle, temveč se odpravijo do Urha.

Kažipot za Urh
Kažipot za Urh

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.