Po učni poti iskanja močvirskih škratov

1

Učne poti so pri mnogih družinah zmaga z več vidikov – družina dan preživi na svežem zraku, preživljanje prostega časa pa je ravno toliko strukturirano, da mulcem ne postane dolgčas, ampak se ob zabavi z učnimi tablami, iskanju simbolov in prebiranju učnih knjižic še nevede zraven kaj finega naučijo. Win-win torej v vse smeri!

Tokrat smo zavili na še eno od pravljično-doživljajskih poti, ki jih razvija zavod Škrateljc, in sicer na Pot močvirskih škratov na Mali plac, ki je bila leta 2018 urejena v Bevkah na Ljubljanskem barju. Gre za razgibano, dobre 3km dolgo pot, na kateri morajo otroci ugotoviti čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov.

  • Primeren čas obiska: vse leto
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Priporočen čas obiska: od 2-3 ur naprej
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, predšolski in šolski otroci.
  • Primerno za vozičkarje: ne
  • Primerno za pse: da
  • Parkiranje: Športni park Bevke
  • Oprema: priporočamo lahko pohodno obutev, dolge hlače (pot poteka po gozdu), pršilo za klope in komarje, voda in malica
  • Pomembno: nekje na sredini poti sta miza in klop, kjer škratolovci lahko počivajo ali se osvežijo. Ker na poti ni košev, vse odpadke odnesemo s seboj.
  • Pot do izhodišča: pot se začne v Športnem parku Bevke, v ŠPB Baru, kjer si nakupite Močvirsko beležko, s pomočjo katere spremljate dogajanje na poti, odtisnete žige in razvozlate čarobni izrek.
Pred odhodom po učni poti se opremimo z Močvirsko beležko, super pripomočkom za po poti.

1. Pot močvirskih škratov na Mali plac

Pravljično – doživljajska pot se začne v Športnem parku Bevke, kjer prevzamete tudi Močvirsko beležko. Jo zelo priporočamo, saj lepo vodi mulce po poti, hkrati pa popestri zadevo s kvizi, križankami, odtisom žigov…

Celotna pot je dolga nekaj čez 3 km, z višinsko razliko slabih 100 metrov. V praksi to pomeni manjši vzpon na osamelec Kostanjevica v bližini Športnega parka Bevke, ki ga bodo zmogli tudi najmlajši mulci. Večji del poti vodi po gozdu, ki v vročih poletnih dneh nudi tudi prijetno senco.

Pot bodo z malo pomoči zmogli tudi najmlajši.
Skozi celotno učno pot nas spremljajo informativne table.

Zgodba učne poti se dogaja v povezavi z močvirskimi škrati, ki so uročili Mali plac, zaradi česar so se tja naselili zoprni komarji in nadležne mušice. S pomočjo močvirskih žigov in škratorunskih simbolov je potrebno ugotoviti čarobni izrek, s katerim bo mogoče pregnati urok. Pri tem bo v veliko pomoč škratica Lilija.

Mulci bodo z veseljem brali navodila….
… in iskali skrivne simbole.
Simbole je nato potrebno pretvoriti v črke, da pridobiš skrivni izrek.
Na poti bodo mulci morali tudi skozi labirint.

Pri raziskovanju, zbiranju žigov in iskanju simbolov, bodo mulci uživali ob velikih lesenih skulpturah močvirskih živali in pravljičnih bitij, hkrati pa spoznavali čudovito naravo.

Odtis žiga v knjižico.
Ob lesenih skulpturah živali bodo uživali tudi mini mulčki.

Nam je pot vzela slabi dve uri. Morda bi jo lahko prehodili malenkost prej, a smo se prilagajali ritmu našega dvoletnika, z nekoliko več postankov ali vmesno malico pa se zlahka raztegne tudi na 3 ure.

Preberite si tudi izkušnje iz ostalih doživljajski poti, ki jih ustvarja Zavod Škrateljc: Pravljični Šumberk, Polhova doživljajska pot in Pot pastirskih škratov na Krvavcu.

2. Krasna narava

Ker pot, po začetnem sprehodu od Športnega parka Bevke čez vas, vodi v celoti po gozdu, so mulci cel čas obkroženi z res krasno naravo. Dobro uhojena pot sprva vodi malenkost navkreber, kjer se srečate z mogočno bukvijo, nato pa nadaljuje po grebenu, kjer se preko labirinta spustite na Mali plac in nato do začaranega močvirja.

Sredi gozda je tudi jezerce, kjer bo z malo sreče mogoče opaziti žabe… pa tudi veliko komarjev:).

3. Igrišče in igrala v Športnem parku Bevke

Ker gre za krožno pot, se le- ta zaključi pri izhodiščni točki, kjer mulci za ugotovljen čarobni izrek dobijo nagrado. Je pa Športni park Bevke tudi sicer super, saj nudi ogromno možnosti za nadaljevanje lepega dneva. Obsega igrišče za košarko/nogomet, tenis igrišče in super igrala za otroke. Mi smo z veseljem še nekoliko posedeli in izkoristili še nekaj minutk pred odhodom domov.

Krasno igrišče v okviru Športnega parka Bevke.

4. Otroška knjiga Mali plac

Z zgodbo o Malem placu smo se spoznali že vsaj 3 leta nazaj, ko smo za našo mulko dobili darilo. Je doživeto opisana knjigica, ki skriva vse kar si lahko z otroci ogledate tudi na Poti močvirskih škratov. Če jo imate, si prej preberite knjigo z otroci in nato morda kar s knjigo raziščite pot.

Naša knjiga Mali plac

5. Nadaljevanje poti…

Za tiste, ki izlet na Pot močvirskih škratov pomeni malo dalj vožnje in bi želeli dan izkoristiti še s kakšno bližnjo aktivnostjo (pa tudi za ostale), priporočamo super možnosti nadaljevanja poti:

Zunanje aktivnosti:

Notranje aktivnosti:

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v kometar.