Po učni poti Drvošec na Cerkniškem jezeru

0

Na pozno zimski dan smo se odpravili na eno največjih presihajočih jezer v Evropi, Cerkniško jezero. Na učno pot, ki poteka ob jezeru, nas je dve družini popeljal prostoren družinski popotnik Dacia Jogger. Raziskali in doživeli smo interaktivno tematsko pot Drvošec, preko katere smo spoznavali bogato naravno dediščino Notranjskega regijskega parka, kjer leži jezero.

 • Primeren čas obiska: vsi letni časi
 • Primerno za vreme: vse, razen dežja, saj pot poteka na prostem.
 • Priporočen čas obiska: od 2 do 4 ure (odvisno, če otroci rešujejo uganke Jezerske dogodivščine po poti, kako pogosto se ustavljajo ipd.).
 • Primerno za otroke: vse starosti.
 • Primerno za otroški voziček: da, večina poti poteka po makadamu, del pa tudi po gozdu, kamor voziček ne more, tako da si s seboj vzemite tudi nosilko.
 • Na pot smo se odpravili sProstornim družinskim avtomobilom Dacia Jogger
 • Zahtevnost: lahka pohodna pot brez vzponov, saj vse poteka ob jezeru.
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.
 • Pot do izhodišča: Iz Primorske avtoceste se usmerite proti Cerknici. Parkirišče in izhodišče je v Dolenjem jezeru ob Info centru, kjer nakupite tudi knjižico in dobite zemljevid poti. Mi samo si vzeli tudi zemljevid pohodništva in kolesarskih poti. Parkirišče je plačljivo, uredite v info centru.
Na parkirišču v Dolenjem jezeru z našim vikend popotnikom Dacia Jogger

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Na izletu smo imeli priložnost preizkusiti družinski popotnik Dacia Jogger. Po izkušnji z njim, bi ga priporočali predvsem družinam, ki rade izletnikujejo, potujejo z avtom in si včasih privoščijo tudi kakšen bolj drzen oddih v naravi. Zakaj?

 • Prostornost: Ta lastnost Dacie je tista, ki prepriča velike in male družine, saj ima možnost uporabe kar 7 sedežev, kar pomeni, da lahko potujemo večje družine, več družin ali s prijatelji. Vsi potniki na sedežih v 2. in 3. vrsti imajo na voljo dovolj prostora. Odstranitev sedežev v 3. vrsti predstavlja velik prtljažni prostor.
 • Modularnost: Dacia ima modularne strešne nosilce, kar pomeni, da smo vedno opremljeti za izletniška doživetja ali potovanja, saj lahko dodatno opremo namestimo na strešne nosilce ali namestimo strešni kovček.
 • Preprost za uporabo s polno odlagalnimi površinami, zložljivimi mizicami ipd.
 • Hybridni sistem, kar je za popotniške družine, tiste, ki iščejo doživetja, pa tudi tiste, ki jim je pomembno, da kar najmanj škodujejo okolju, zelo pomembno – Dacia Jogger je naravi in tudi denarnici prijazen avto. 

Več o družinskem vozilu Dacia Jogger in ponudbi za vas 

Dacia Jogger s 6 sedeži. Prosor za hišnega ljubljenca ali dodatno pttljago.
Zložljive mizice

Želite testirati družinsko vozilo Dacia Jogger?

Modularni strešni nosilci Dacie Jogger za aktivne in spontane popotnike.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Cerkniško jezero leži na kraškem površju med Javorniki in Bloško planoto na eni strani in Slivnico na drugi strani. V mrzlejših mesecih je jezero napolnjeno z vodo, v suhih in toplih pa ponikne, kar je posebnost tega kraškega pojava.
Vredno ga je obiskati kadarkoli v letu, a če želite videti jezero polno vode (ko ima najvišji vodostaj in predstavlja tudi največje jezero v Sloveniji), vam priporočamo, da ga obiščete vsaj do konca spomladi oz. do konca maja. V jezeru zdrži voda okoli 8 mesecev na leto.
V tem času je jezero polno vode in zato res veličastno.
Tokrat smo si ga ogledali preko tematske učne poti Drvošec, ki poteka ob Cerkniškem jezeru. Tematska pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot ni krožna, tako prehodite dvakrat dolžino 4 km. Pot predstavlja simbol ptice bobnarice, o kateri smo izvedeli, da je vrsta čaplje in živi na tem območju.
Unikatne in lesene info table se lepo umestijo v naravno okolje.
Prebivalci območja Cerkniškega jezera, torej tudi Notranjskega regijskega parka, so male in velike zveri (na sliki je obris volka).
Info table so urejene tako, da se lahko ob vsaki postojanki usedeš, pomalicaš, se odpočiješ ali pa v primeru otrok, poigraš.
Na eni od postojank (čisto zraven velikega panja čebel) smo si privoščili malico.

Tematska učna pot ni znana le po kvalitetnih informativno didaktičnih postojankah, temveč je pot polna čudovitih razgledov, z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh ter z 10-metrskega stolpa Otočec.

Opazovalnica Klejni vrh
Opazovalnica Otočec
Cerkiško jezero ima v upravljanju Notranjski regijski park, ki skrbi tudi za ohranjanje tega naravnega pojava, varstvo ptic in drugih živali, ki živijo tukaj ali prehajajo to območje.
Tu se da opazovati kar 276 vrst ptic, na območju živi kar 45 sesalcev, 125 vrst metuljev in 15 vrst dvoživk. Žab smo po parku našli kar nekaj povoženih, a imeli priložnost pomagati vsaj enemu parčku pri prečkanju makedamske ceste.
Prikaz sledi malih in velikih zveri, ki živijo na tem območju.
Zanimivosti: Cerkniško jezero je skupaj z Rakovim Škocjanom in Križno jamo, razglašeno za mednarodno pomembno mokrišče – Ramsarsko območje, zaradi pomena za življenje ogroženih ptic pa še za Natura 2000 območje.
Vsekakor še to leto pridemo ponovno na Cerkniško jezero, saj ga želimo raziskati s kanuji in pa s kolesi. Za kanuje moramo priti vsaj do konca maja. Obiskati pa želimo tudi zanimivo kraško lepotico – Križno jamo.
Na obisk jezera se lahko odpravite tudi s kanuji, ki si jih spodite tam.

Izleti v okolici:

Opisano odraža naše izkušnje na izletu po učni poti Drvošec ob Cerkniškem jezeru. V članku smo povzeli tudi izkušnje s testiranja avtomobila Dacia Jogger  in jih dopolnili z dodatnimi inforamcijami. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime