Po Rilkejevi poti do Devinskega gradu

5
Če so vaši mulci (pre)polni energije, poleg tega pa obožujejo zgodbe o vitezih in gradovih, je sprehod po Rilkejevi poti in obisk Devinskega gradu idealen za vaš družinski izlet. Pomirjajoč razgled na morje in čudovite vonjave mediteranskih rastlin pa bodo sproščujoče delovale tudi na odrasle 🙂

Rilkejeva pešpot je speljana ob robu visokih pečin nad Sesljanskim zalivom in je del Naravnega deželnega rezervata Devinske Stene. Odprta je bila leta 1987 in poteka od Sesljana (Sistiana) do Devina (Duino). Ime je dobila po slavnem pesniku in pisatelju Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil v letih 1910 in 1911 gost kneginje na Devinskem gradu. V tem času je napisal tudi devinske elegije (vir: Wikipedia). Devinske stene pa so tesno povezane tudi z znanim slovenskim mitom o Lepi Vidi, ki so ga v svojih delih upodobili številni slovenski umetniki od Prešerna pa do Pahorja.
Razgled
Razgled na Devinske stene in grad

Primeren čas obiska: izlet je primeren v vseh letnih časih, še posebej na jasen pomladni ali jesenski dan.

Priporočen čas obiska: 2h do cel dan

Primerno za otroke: pot je dolga le dobra 2 kilometra, zato jo bodo zmogli tudi mlajši otroci. Za dojenčke priporočamo nosilko. Naš mulc se je sicer po njej vozil s kolesom, kar odsvetujemo, saj je pot na več delih slabo zavarovana, podlaga pa primerna za večja kolesa.

20151114_130226
Pot je makadamska in jo bodo zmogli tudi mlajši otroci

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Opozorilo: pot naj bi bila od leta 2013 naprej uradno zaprta, saj del poteka po privatnem zemljišču aktualnega devinskega kneza. Iz poti so prav tako odstranjene vse table in označbe. Na dveh mestih pa je bila postavljena ograja, ki je sedaj toliko odmaknjena, da greste lahko mimo. Do poti je delno zaprt tudi dohod z glavne ceste od Devina od Sesljana (ampak boste prišli mimo), tako da boste pot težje našli, če se boste na njo odpravili iz Devinske strani.

20151114_110820
Del Rilkejeve pešpoti je uradno zaprte
Pot do tja: Rilkejeva pot se nahaja nekaj kilometrov naprej od Trsta v Italiji. Ko greste čez mejni prehod Fernetiči, se še nekaj kilometrov držite avtoceste proti Benetkam, nato pa zavijete iz avtoceste na izvozu za Sistiano (Sesljan). Iz Ljubljane smo potrebovali dobro uro.
Izhodišče: Peljete čez center Sesljana, naravnost čez krožno križišče v smeri Benetk in na večjem križišču zavijete levo proti Sesljanski plaži. Mi smo parkirali na makadamskem parkirišču, ob kamnitem spomeniku, tik ob kampu. Tam se tudi začne približno 2 kilometra dolga pot.
Parkirišče
Parkirišče nas Sesljanskim zalivom
Prvih nekaj 100 metrov vas vodi ob kampu. Ob poti je več razglednih točk iz katerih se na jasen dan vidi vse do Trsta. Ker smo pot obiskali na jesenski dan, ko je značilna inverzija, vreme ni bilo najbolj jasno, vendar je bil razgled vseeno čudovit.
Razgled na Sesljansko marino
Razgled na Sesljansko marino
Na koncu kampa stoji manjši lokal Rifugio Rilke s čudovitim razgledom, v katerem strežejo hrano in pijačo po nič kaj pretiranih cenah. Mi smo na poti za nazaj spili kavo z razgledom na tržaški zaliv. V lokalu vam med drugim postrežejo tudi s testeninami, joto ali čevapčiči.
20151114_131435
Kava z razgledom na Tržaški zaliv
Od lokala naprej vas pot vodi čez dišeč mediteranski gozd. Kmalu prispete do prvega bunkerja. Ob poti je več ostankov podzemnih bunkerjev in postojank iz 1. svetovne vojne, iz katerih so imeli vojaki odlično izhodišče za opazovanje napadalcev na morju.
bunker
Ostanki bunkerja iz 1. svetovne vojne
Ko pridete mimo prvega bunkerja se vam tudi odpre razgled na Devinski grad, ki vas potem spremlja do konca poti.
razgled na grad
Razgled na divinski grad
Pot je razgibana, a nikoli prestrma, da je ne bi zmogli tudi otroci. S številnimi postanki smo do Divina potrebovali približno eno uro, nazaj pa dobrih 20 minut hitrega tempa.
pogled na Divino
Pogled na Divino na koncu poti
Divinski grad je bil zgrajen v drugi polovici 14. stoletja kot nadomestek propadajočega antičnega gradu, od katerega so danes vidne le ruševine. Grad je v lasti plemiške družine Thurn und Taxis in je odprt za javnost.
Vstopnina:
odrasli 8€, otroci od 7 do 16 let 3,5€, otroci do 7 let brezplačno
Delovni čas:
  • od aprila do septembra vsak dan v tednu, razen torka od 9:30 do 17:30
  • prvo polovico oktobra in zadnjo polovico marca, razen torka od 9:30 do 17:00
  • zadnjo polovico oktobra in prvo polovico marca od 9:30 do 16:30
  • pozimi odprto samo v soboto, nedeljo in praznike od 9:30 do 16:00
  • 25. decembra in 1. januarja zaprto
Dvorišče
Pogled na dvorišče in stolp Divinskega gradu
20151114_114845
Razgled na stari, antični grad iz enega izmed številnih balkonov
Plemiči, ki so stanovali na Devinskem gradu so radi gostili znane osebnosti. Na gradu so tako svoj čas gostovali Strauss, Liszt, D’Annunzio, Twain ter Rilke po katerem se imenuje tudi pešpot. V gradu je tako obsežna zbirka glasbil in bogata knjižnica.
20151114_114011
Na gradu je razstava številnih glasbil iz 18. in 19 stoletja

Okrog gradu se razprostira čudovit park, ki je zasajen na več nivojih. V okolici gradu naj bi bilo zasajenih kar 21.000 rastlin iz celega sveta.

Čudovit park
Jesenske barve v parku in idealno mesto za počitek (grad Devino)

Če boste obiskali grad, potem ne zamudite spusta v bunker, ki je bil med drugo svetovno vojno vklesan v pečino nad morjem. Bunker je bil s  preurejen v mini-muzej, v katerem so hranjeni nekateri zgodovinski predmeti. Mulcem pa bo ta obisk sigurno spodbudil domišljijo.

Vhod v podzemni bunker
Vhod v podzemni bunker
Po ogledu bunkerja, smo se po isti poti vrnili nazaj na izhodišče. Če je morje že dovolj toplo za kopanje, priporočamo, da se z avtom spustite nižje do Sesljanske plaže in uživate v čofotanju. Če pa vam je ostalo še kaj energije za raziskovanje, so tukaj naši predlogi za dodatne izlete, aktivnosti, primerne za mulce:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si