Po Napoleonovi poti z najlepšimi razgledi na Tržaški zaliv

2

Iščete idejo za lep družinski izlet, s pogledi na celoten Tržaški zaliv, nezahteven in primeren za vse starosti otrok, dostopen z vozičkom ali poganjalčkom, na sveže zraku in z vonjem po morju? 8km dolga krožna Napoleonova pot v Italiji, tik za mejo, je pravi odgovor. Pa še podaljšate jo lahko z dobro kavo, kosilom ali sladoledom v Trstu, ogledom razstave Van Gogh, igrali v bližini Miramarskega gradu in ogledom gradu.

Po Napolenonovi poti se da z vozičkom, poganjalčkom ali kolesom – previdno le toliko, ker ob poti ni ograje, ob lepem vremenu pa je lahko gneča.
 • Primeren čas obiska: vsi letni časi
 • Primerno za vreme: vse, tudi po dežju, če vas ne moti. Pot je sicer varna, vsaj v ravninskem delu. Ob lepšem vremenu je pot še seveda najlepša, saj je razgled odličen, je pa dejstvo, da privablja tudi večje število ljudi.
 • Priporočen čas obiska: od 2 ur naprej za Napoleonovo pot, v primeru, da se sutavite tudi v trstu, pa je to čudovit enodnevni izlet.
 • Primerno za otroke: vse starosti. Če bodo mlajši na poganjalčku ali samostojno, bodite le toliko previdni, ker ob poti ni ograje (previs je pa lahko visok tudi do metra). V kolikor boste Napoleonovo pot naredili krožno, poganjalček ali kolo ni primeren!
 • Primerno za otroški voziček: Da, z večjimi, gumiranimi kolesi, saj je pot makadamska do plezalne stene, naprej po krožni poti pa gozdna (v tem primeru je nosilka ali nahrbtnik bolj priporočljiv).
 • Na pot smo se odpravili s: Prostornim družinskim avtomobilom Dacia Jogger, ki lahko na lepše popelje večje ali razširjene družine, poskrbi za udobno in še varčno vožnjo. Zmagovalna kombinacija!
 • Zahtevnost: Lahka pohodna pot, ki se nekoliko spušča, zato bo nazaj grede potrebno minimalno v klanec, v kolikor ne izberete krožne poti.
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.
 • Pot do izhodišča: Iz Primorske avtoceste se usmerite proti Sežani in nato preko meje v smeri Opčin. Avto lahko parkirate na označenem plačljivem parkirišču cca. 10min hoje od obeliska, ali pa avto parkirate neposredno ob obelisku (pozor glede označenih mest in morebitne parkirnine oz. prepovedi parkiranja – po podatkih bralcev so redarji tukaj precej strogi s kaznimi).
Dacia Jogger – naš družinski popotnik

Začetek poti se začne prav na najvišji točki v Opčinah, pri obelisku, ki so ga zgradili v zahvalo avstrijskemu cesarju Francu I, kateri je dal zgraditi cesto med Opčinami in Trstom. Takoj na začetku poti vas pozdravijo res lepi razgledi na Trst in Tržaški zaliv.

Pot se nato nadaljuje po makadamu in se blago spušča. Po cca 300 metrih je pot tudi popolnoma zaprta za promet (pred tem imajo dostop zgolj stanovalci v hiši ali dveh ob poti, zato prometa res ni!).

Ob slabšem vremenu ste na poti skoraj sami
Lepi razgledi na vse strani, Strada Napoleonica

Ob poti so na vsakih cca. 500 m urejene klopi, kjer lahko pomalicate, si odpočijete ali preprosto uživate v razgledu.

Po cca. 3 km se pot razširi, dospete do višje previsne stene, kjer smo ob lepšem vremenu že srečali tudi večje število plezalcev. Na tem delu se z maljšimi otroki lahko ustavite (ali tisti, ki se na pot odpravite s poganjalli/kolesi) in se po isti poti vrnete nazaj na izhodišče. Tukaj so tudi krasni razgledi na celoten Tržaški zaliv, Miramarski grad, v daljavi pa ob lepem vremenu lahko občudujete tudi alpske vrhove.

Previs, ki je ob lepšem vremenu poln ljubiteljskih plezalcev

Vsekakor pa priporočamo, da nadaljujete pot po krožni poti nazaj, ki pa zahteva tudi nekaj vzpona. Več informacij, da boste na pravi poti je dostopnih na informacijskih tablah ob poti.

Informativne table vas bodo usmerjale na pravo pot, Strada Napoleonica

Na koncu plezališča, kjer je tudi parkirišče, zavijemo desno v hrib proti razglednemu stolpu (cca 15min hoje). Ves čas na gozdni poti nas premljajo lepi razgledi na morje, na stolp se lahko ponje tudi povzpnemo še višje.

Čudoviti razgledi na krožni poti nazaj, Napoleonova pot
Razgledni stolp, Napoleonova pot
In razgledi s stolpa, Napoleonova pot

Od stolpa nadaljujemo po dobro označeni stezici do nevsakdanje trikotne betonske cerkve Marijino svetišče na Vejni, ki je bilo zgrajeno leta 1966. Zaradi same razgledne lege in nevsakdanje arhitekture je cerkev vredna daljšega postanka. Prav tako imajo v pritličju urejen manjši gostinski lokal.

Marijino svetišče na Vejni, Napoleonova pot
Razgledi s ploščadi
In urejene klopi z razgledi za malico in postanek pri Cerkvi

Naprej sledimo oznakam nazaj proti izhodišču, hodimo po gozdni poti, kmalu pa se lahko priključimo naši izhodiščni poti Napoleonica in kmalu dosežemo obelisk.

Oznake vas bodo usmerjale na pravo pot nazaj, Napoleonova pot
Gozdna pot na drugi polovici krožne poti, Napoleonova pot

V pomladnem času so na območju tudi divji šparglji in temu primerno število nabiralcev. Mi smo vedno raje tekali za otroci in manj uspešno iskali divje dobrote, priznamo.

Zgodaj spomladi je pot že zelena in polna cvetočih grmov in rož.

Če si želite izlet še podaljšati, priporočamo:

 • ogled razstave Van Gogh v Museo Rivoltella (razstava do 30.6.)- priporočamo nakup online za prvi termin ter nato sprehod, kava in sladoled v Trstu.
Razstava Van Gogh do 30.6. 2024
Razstava Van Gogh do 30.6. 2024
Razstava Van Gogh do 30.6. 2024
Kavica in sprehod po Trstu
 • sprehod ob morju in postanek na igralih ob lokalni cesti do Miramarskega gradu
 • ogled Miramarskega gradu, ki ga sicer vidite tudi z Napoleonove poti.

Na izlet smo se odpeljali z Dacia Joggerjem – družinskim popotnikom za vse okuse

Na izlet nas je popeljal Dacia Jogger, prostoren družinski popotnik, ki je primeren za velike družine ali izlete več generacij, saj ima do 7 sedežev. Dacia Jogger je tudi varčen, saj ima hibridni pogon, hkrati pa ne omejuje, saj ga ni potrebno polniti.

Več informacij o Dacia Joggerju

Če sta v igri 6. in 7. sedež, sta otroka takoj za.

Pri vožnji je avto zelo funkcionalen, ima vse tisto, kar družina potrebuje, hkrati pa ob uporabi 6. in 7. sedeža zagotavlja udobje tudi tistim, ki tam sedijo. Četudi gre na izlet večja družina, v prtljažniku še vedno ostane dovolj prostora za nahrbtnike. Če pa dodatnih sedežev ne potrebujete, ju enostavno zložite in s tem pridobite dragocen prostor za večje število kovčkov, večje nakupe ali podobno.

 Rezerviraj testno vožnjo

Tudi pri rezervnih sedežih je več kot dovolj prostora za noge, sedi se udobno tudi na dolge razdalje.
Avto je primeren za velike družine, a še vedno ne glomazen. Tudi če imate 6. in 7. sedež, ostane dovolj prostora za nahrbtnik ali nakupovalne vrečke.

Opisano odraža naše izkušnje ob testiranju avtomobila Dacia Jogger. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime