Po najlepše razglede na primorsko planoto Nanos

0

Malokdo, ki potuje proti morju ali Italiji, ne opazi karizmatični vrh, ki ločuje osrednjo Slovenijo od Primorske. Tokrat smo na pohodni izlet na Nanos vzeli tudi mulke in izbrali pohodniško pot, ki je primerna tudi za mlajše otroke.

Na vrh vodi več poti, najbolj poznana je pot iz Razdrtega, a je ta precej strma in dolga vsaj uro in pol. Druga pot, ki smo jo izbrali mi, pa se začne pri Eko koči Nanos. Do vrha Nanosa, Preše in Vojkove koče traja uro in pol zmerne hoje.

  • Primeren čas obiska: vsi letni časi.
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja, saj pot poteka na prostem.
  • Priporočen čas obiska: cel dan.
  • Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji (neprimerno za otroški voziček, za mlajše priporočamo nahrbtnik ali nosilko).
  • Primerno za pse: da, v Eko koči Nanos so še posebej lepo sprejeti.
  • Izhodišče: Urejeno parkirišče pri Eko koči Nanos, do katere pridemo po asfaltirani cesti, ki se odcepi desno malo pred vasjo Podnanos (če se pripeljemo iz Razdrtega v smeri Vipavske doline). Po 10 km dolgem vzponu zavijemo desno na makadamsko parkirišče ob Eko koči Nanos.
Makadamsko parkirišče na izhodišču
  • Zahtevnost: Na Nanos vodi več poti. V članku je opisana pohodna pot od Eko koče Nanos do Vojkove koče. Ostale poti si poglejte na hribi.net.

Če se na izlet odpravljamo z mlajšimi otroci ali če še ni prave kondicije, vam predlagamo pohodno pot od Eko koče Nanos (dobrih 800 m.n.v.) pa do Vojkove koče (1240 m.n.v.).

Eko koča Nanos, izredno psom prijazna

Od tu se odpravimo peš, označena pot vzame slabi dve uri časa lahkotne hoje ali uro in pol malce hitrejšega koraka. Začetni gozdnati poti sledijo travnata območja, počasi pa se nam odpirajo čudoviti razgledi, ob lepem vremenu vse do morja.

Razgibana pol sončna, pol senčna pot proti vrhu
Pokrivala obvezna

Pot nas po dobri uri pelje tudi mimo izjemno razgledne cerkvice Sv. Hieronima, ki je bila zgrajena leta 1360 in se nahaja na nadmorski višini 1018 metrov. Tu naj bi bile prisotne prav posebne energije.

Čudoviti razgledi in pogledi na okolico
Cerkvica sv. Hieronima
Pri cerkvi sv. Hieronima
Senčni kotički pri cerkvi sv. Hieronima

Od tu pot zavije rahlo desno, počasi se ji pridružujejo še druge pohodniške poti na nanoško planoto. Kmalu prispemo do Vojkove koče in le nekaj deset metrov naprej do oddajnikov, kjer je obvezen postanek ter uživanje v razgledu.

Ker Vojkova koča še ni v polnosti obratovala, stregli so le pijačo, smo pot tokrat zaključili pri cerkvici sv. Hieronima.

Foto: hribi.net
Na Nanos z otroki
Na Nanos z otroki

Za zaključek smo si privoščili okusno domače kosilo v Eko koči Nanos, kjer kuharji prisegajo na lokalne sestavine.

Vege jota – poskrbljeno tudi za vegetarjance
Najokusnejši na pari kuhani štruklji z gozdnimi sadeži in belo čokolado.

Zbrani so naši vtisi in doživetja z lepega izleta. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime