Po Kekčevih stopinjah – z mulci v Krnico

5

Počitnice v Kranjski Gori ali pa prost dan v vikendu je vredno izkoristiti za izjemen izlet v Krnico. Ponuja vse, kar bi si družina z majhnimi ali malo večjimi mulci, popolnimi začetniki v pohodništvu ali navdušenimi hribolazci želela, ne glede na letni čas – lepo in ne preveč naporno pot, slikovito pokrajino ob reki Pišnici, prostrane travnike s pašo živino in gorsko kočo z bogato ponudbo hribovskih jedi na koncu poti. Čeprav nismo prepričani, da je tod hodil tudi Kekec, je pokrajina tako sanjska, da bi si ga zlahka predstavljali, kako postopa po travnikih s svojo pohodno palico in čredo ovac.

 • Primeren čas obiska: celo leto, saj ima vsak letni čas svoj čas (mi smo sicer preizkusili poletno varianto in smo navdušeni)
 • Priporočen čas obiska: od 3 ur naprej
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah in nahrbtnikih, malčki, predšolski, šolarji peš
 • Primerno za vreme: jasno, lepo vreme
 • Izhodiščna točka: bodisi pri jezeru Jasna (parkirišče ob mostu čez Veliko Pišnico, markirana pot vodi na levo od mosta – cca 1h15min hoje) ali pri Ruskem križu na cesti čez Vršič ( po cca 5 min vzpenjanja proti prelazu, markirana pot se spusti iz ceste v gozd).
 • Končna točka: koča v Krnici
 • Delovni čas gorske koče: V poletih mesecih vsak dan, med oktobrom in majem pa ob koncih tedna in praznikih. Podrobnejše informacije so dostopne
 • Razdalja: 45min – 1h15min
 • Hrana in pijača na koči: DA
 • Otroška igrala: NE
 • Fino za: mlajše mulce in začetnike v pohodništvu, ljubitelje krasnih razgledov in hoje ob osvežujoči reki, mulce, ki so navdušeni nad pašnimi živalmi.
 • Primerno za pse: da, a na povodcu, še posebej po poti, kjer se nahaja ogromno pašnih živali

Začetno točko smo izbrali predvsem zaradi dolžine poti, a ob ponovnem obisku bi zagotovo začeli raje ob koncu jezera Jasna (kljub cca. 30 min daljši poti), saj cel čas ponuja krasne razglede na reko Pišnico. Tako krajšo kot daljšo pot zmorejo mulci od cca 4 let naprej. Naš dvoletnik je prehodil nekje tretjino, za preostanek smo uporabili nahrbtnik.

Pot je lepo pričeti (ali pa tudi končati) ob jezeru Jasna.

Tako smo pot pričeli na cesti čez Vršič, kjer sledimo tablam za Krnico. Pot se najprej spusti po kolovozu čez gozd, po kakšnih 10, 15 minutah pa se pokrajina zravna in prispemo do lepega vodnjaka s pitno vodo in zvončkom, ki bo zanimiv za vse starosti mulcev.

Vodnjak z zvončkom.

Par korakov naprej prispemo do Pišnice, kjer se je v času našega obiska nahajalo tudi ogromno krav, ki so se hladile ob vodi. Sledimo markirani poti, prečimo most, nato pa pot vodi čez krasno dolino, kjer si z nekaj domišljije zlahka predstavljamo Kekca, kako prepeva svoje značilne pesmi.

Par korakov naprej od vodnjaka je Pišnica, kjer se je v času našega obiska, na veselje mulcev, nahajalo veliko krav.
Pot naprej vodi čez lep mostiček…
… ki ponuja prekrasne razglede.
Scena kot iz pravljice. Manjkata še samo Kekec in teta Pehta.

Zadnji del poti se nekoliko bolj vzpenja skozi gozd, a je pot lepa in za dodatno motivacijo mulcev bo poskrbela bližina reke Pišnice, kjer se lahko ohladimo ob vročih dnevih. Po kratkem vzponu je na koncu poti tudi gorska koča z lepim zunanjim vrtom.

Zadnji del poti je za malčke nekoliko težji, a za dodatno motivacijo poskrbita reka in kakšna skala ob poti, ki omogoča postanek.

Pot v Krnico je že sama po sebi zadosten razlog za načrtovanje dnevnega izleta, a če ostane kaj časa, jo lahko skombiniramo še z eno ali več drugimi aktivnostmi v Kranjski Gori.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v kometar.