Družinski roadtrip po Amalfijski obali in Kalabriji

0
Kalabrijske plaže, ki smo jih imeli zase.

Nekako par let nazaj smo se začeli družinsko navduševati nad Italijo. Poleti severni deli, Garda, morda do Toskane, kot podaljšek naših alpskih počitnic, jeseni južneje, na toplo. V času krompirjevih počitnic, ko v Sloveniji že zebe, nam zelo ustreza, da se malo pogrejemo, ujamemo del kulture in ga kombiniramo z naravo, ob tem pa še nekaj dobrega pojemo. Dodaten plus je, da nam je Italija blizu, po kilometrih in cenovno.

Kalabrija je bila na seznamu že nekaj časa, dodali smo jo kmalu za tem, ko smo nekaj let nazaj v istem času prevozili Sicilijo. Želeli smo jo skobinirati še z Amalfijsko obalo, ogledom Vezuva in Pompeji, morda Neapljem. Tako smo dobili krasen road trip, ki je v prvem delu obsegal nekoliko več aktivnosti in ogledov, v drugem delu pa ležernost na krasnih plažah Kalabrije. Po tem, ko smo v zadnjem štiriletnem obdobju vsako leto preživeli vsaj del počitnic v različnih predelih Italije, lahko z gotovostjo trdimo, da smo na tokratnem potovanju doživeli najbolj sproščeno vzdušje, najprijaznejše domačine, najlepše plaže in najboljšo hrano. Kombinacijo neobljudenih eksotičnih plaž z najboljšimi špageti na svetu! Krasne ljudi, ki so naša mulca razvajali, in italijansko ležernost v najboljšem pomenu besede. Vredno poti in vrnitve, ampak zelo hitro, dokler ob majhnem številu turistov še ohranja svojo eksotiko in avtentičnost.

Amalfijska obala se ponaša z lepimi razgledi in nešteto skritih kotičkov.
 • Destinacija: Amalfijska obala in Kalabrija
 • Čas potovanja: krompirjeve počitnice 2019
 • Dnevi na potovanju: 7 dni
 • Starost otroka: 7,5 let in 15 mesecev
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Tip potovanja: road trip; preselili smo se 3x, skupno smo naredili cca 1200 km.

Naš road-trip smo zastavili takole:

 1. Dan: polet Treviso- Lamezia Terme – Montalto Uffugo, 100 km.
 2. Dan: Montalto Uffugo – Matera – Vietri, Amalfijska obala, 410 km
 3. Amalfijska obala – pot bogov, 75km
 4. Amalfijska obala – Vezuv – Amalfijska obala, 100km.
 5. Amalfijska obala – Tropea- 380km
 6. Tropea
 7. Tropea
 8. Tropea – Lamezia Terme, polet Lamezia Terme – Treviso, 75km
Road – trip morda izgleda zahtevno, a sta se mala popotnika ponovno super izkazala.

Vreme: Vreme nas je čisto presenetilo. Smo bili v podobnem času pred leti na Siciliji in nismo doživeli takšnega sonca kot sedaj. Dnevne temperature so presegale celo 25 stopinj, noči so bile hladnejše. Domačini so nam sicer dejali, da so temperature in toliko sonca precej neobičajne za ta letni čas.

Vreme nam je bilo res naklonjeno, zato smo z veseljem preživeli precej trenutkov tudi na plaži.

Namestitev: Kot sicer veliko družin z majhnimi mulci, imamo radi sproščeno preživljanje dopusta z nekoliko več prostora v nastanitvah in obroki v času, ki ustreza vsem članom. Zato večinoma izbiramo apartmaje/hiške. Tako Amalfijska obala kot Kalabrija ponujata številne nastanitve, pri čemer prednjačijo hoteli. Kljub temu se brez težave najdejo tudi krasni apartmaji, z vsem potrebnim za majhne mulce, po zelo zmerni ceni. Mi smo izbrali naslednje 3 nastanitve:

1. Locanda dei Cocomeri, Montalto Uffugo; ta penzion smo izbrali zgolj zaradi njegove lokacije. V Lamezio Terme smo namreč prileteli v večernih urah in bili namenjeni na sever, proti Amalfijski obali. Ker je bila pot predolga, smo jo nekje po 1 uri vožnje presekali in prespali. Penzion nas je res popolnoma presenetil, z lepo, prostorno sobo, odličnim zajtrkom in krasnim vrtom. Zelo priporočamo!

2. Le Mimose, Vietri; Amalfijska obala zna biti izjemno draga, sploh zelo znana Positano ter bližnji Praiano. Ugotovili smo, da cene precej padejo, če na isti obali izberete drug kraj. Kljub temu smo bili zelo zadovoljni z izbiro. Hiško oddaja starejši prijazen par, v pritličju je prostoren in zelo dobro založen apartma z vsem, kar potrebujete. Obdaja jo krasen vrt z lepim pogledom na morje. Zelo zelo priporočamo!

Booking.com

3. L’Aurora Tropea, Torre Marino; lokacija cca 5km izven kraja Tropea, lepi in novi apartmaji, z vrtom in otroškimi igrali. Priporočamo.

Booking.com

Način potovanja: rent-a-car za celoten čas bivanja s prevzemom in oddajo na letališču. Priporočamo manjši avto, še posebej, če imate namen bivati na Amalfijski obali ter obiskati tudi Neapelj. Manj je več v tem delu Italije, zagotovo! Mi smo dobili Lancio Ypsilon, ki je bila za nas 4 in 1 teden potovanja več kot primerna. Toplo priporočamo polno zavarovanje – boste na potovanju ugotovili, zakaj.

Dalo bi se potovati tudi z javnimi prevozi, a precej bolj zamudno. Zato vsekakor priporočamo avto, le previdno na cesti, saj zna biti vožnja kar adrenalinska ob italijanskem temperamentu.

Hrana: Vedno radi kuhamo sami, še posebej z majhnimi mulci. Ampak v Italiji naša teorija popolnoma pade! Dodaten plus je, da je prehranjevanje zunaj poceni. Sicer pa smo zjutraj uživali ob rogljičkih v sto različnih oblikah in italijanski kavi. Čez dan smo na hitro pojedli panini ali se ustavili na testeninah in pici. Tudi klasična paradižnikova omaka z baziliko je tukaj izvrstna, posebno doživetje pa so testenine s školjkami ali pica z bivoljo mozzarelo.

Budget: 

 • Let: Ryanair Benetke Treviso – Lamezia Terme z dodatno prtljago, 350 eur.
 • namestitev (1x penzion z zajtrkom, 2x apatma/hiška): 370 eur.
 • rent-a-car: 200 eur za 1 teden z dodatnim zavarovanjem ter prevzemom in oddajo na letališču.
 • gorivo: gorivo je dražje kot v Sloveniji, v kakšnih bolj turističnih in/ali odročnih krajih lahko znaša blizu 2eur/liter. Celoten paket avto+gorivo ni najcenejši način potovanja, a je vredno investicije zaradi udobja in mobilnosti.
 • hrana čez dan: Cene variirajo, a v splošnem je Kalabrija precej poceni, na Amalfijski obali pa se da najti tudi zelo zmerne cene. Kava, drobno pecivo in sladoledi so ceneje ali podobni cenam v Sloveniji, pica od 4 eur naprej, špageti s paradižnikovo omako od 5 eur naprej. Zelenjava in sadje v trgovinah sta dražja.

Na našem potovanju smo obdelali naslednje znamenitosti:

1. Matera

Ljubko mesto s kamnitimi hišami in ozkimi uličicami. Vredno ogleda, še posebej, če čas in mulci dopuščajo postanek v eni izmed gostiln ob kozarcu vina. Mi bi se vrnili z malo večjimi mulci ali samo v dvoje :).
 • Zanimivo za mulce 5+ let: 6/10
 • Zanimivo za mlajše mulce: 2/10

Ob obilici italijanskih znamenitosti relativno nepoznana in posledično manj turistična, a po krivici, kar se bo v prihodnjih letih zelo spremenilo. Gre za eno najstarejših naselbin na svetu, jame, kjer se je življenje pričelo že pred 15.000 leti. Ob jamah je v hrib zgrajeno majhno, lepo mestece, s številnimi trgovinami in restavracijami. V času našega obiska je bilo polno s turisti, a je še vedno dihalo. V poletnem času je ljudi verjetno več, še večji naval je pričakovati v prihodnjih letih.

Jame je mogoče obiskati, a je med mestom in jamami soteska, zaradi česar je potrebno narediti obvoz z avtom. Za malo večje mulce je zanimiv predvsem sprehod po mestu in raziskovanje jam. Nam je bil postanek na dolgi poti do Amalfijske obale všeč, a bi ga naslednjič, predvsem zaradi velikega ovinka na poti, ki smo ga naredili, zlahka izpustili.

Po nekaterih navedbah bi naj življenje v jamah obstajalo že pred več kot 15.000 leti.

4. Amalfijska obala

Skriti kotički Amalfijske obale.
 • Zanimivo za mulce vseh starosti: 9/10

Monden del Italije, ki je predmet tudi številnih filmov, z velikim navalom turistov in posledično astronomskimi cenami. A ni tako zelo negativno, kot se morda sliši, in Amalfijska obala je z razlogom polna turistov – ker je res lepa. Strma obala, v hrib vklesane vasice z ozkimi uličicami, kristalno čista voda. Res je sicer, da je nastanitev potrebno izbirati zelo premišljeno, če želite ostati v omejenih finančnih okvirjih, a se da in mi smo imeli v kraju Vietri krasen apartma s pogledom na morje in velikim vrtom za igro otrok za res zmerno ceno.

Vredno se je ustaviti in naužiti lepot majhnih vasic, kjer je v času našega obiska še vedno vse cvetelo.

Na Amalfijski obali je vredno ambicije po ogledih malo ustaviti, se izgubiti v ozkih uličicah, popiti kavo in polizati sladoled ali pa pozabiti na čas na eni izmed krasnih plaž. Mulci bodo navdušeni, starši tudi. Previdno tudi z načrtovanjem časa za premike iz vasice v vasico, saj lahko 30 km vzame tudi uro in pol adrenalinske vožnje z veliko ovinkov, kar nekaterim mulcem ne ustreza. Majhen avto je tukaj definitivno prednost!

Vasice so zgrajene v hrib, do njih vodi vijugasta cesta, zaradi česar je potrebno načrtovati nekaj minut več za premik iz kraja v kraj

3. Pot bogov/treking na Amalfijski obali

Začetek krasne poti v kraju Bomerano.

Zanimivo za mulce vseh starosti: 8/10

Tudi če niste po naravi pohodnik in ne boste prehodili celotne poti od Bomerana do Nocelle,  je vredno nameniti nekaj časa in prehoditi vsaj kilometer ali dva po poti, na robu pečine s krasnimi razgledi na morje in vasice. Pot je primerna tudi za manjše mulce, saj je dovolj široka in ni strma (je pa razgibana). Najmlajše bo potrebno nositi v nosilki, saj z otroškim vozičkom ne bo šlo. Se pa lahko pot izkoristi tudi za ogled narave in živali, ki jih srečate, ter izbiro plaže, na kateri se boste okopali ob koncu poti.

Razgledi na poti navdušujejo in predstavljajo priložnost za izbiro plaž za kasnejši postanek.

4. Vezuv in Pompeji

Obisk ognjenika priporočamo takoj po 9. uri zjutraj, ko boste imeli pot do kraterja še popolnoma zase.

Zanimivo za mulce vseh starosti: 9/10

Ko se enkrat nahajate v tem delu Italije, nikakor ni za zamuditi obiska vulkana Vezuv in mesta Pompeji, ki jih je leta 79 prekrila lava in pepel ob izbruhu Vezuva. Mi smo planirali ogled ognjenika precej zgodaj, delno zaradi hitrega vstajanja mulcev in načrtovanega spanca mlajšega mulca. Nismo se zmotili – park se odpre ob 9.00 uri in se do 11h že napolni s trumami turistov. Pot na ognjenik lahko, po tem ko ste avto pustili na parkirišču, opravite skoraj v celoti s taksi kombijem ali pa del poti do vstopa v nacionalni park prehodite. Sam vzpon na vrh v okviru nacionanega parka traja nekje pol ure in je mulcem zanimiv predvsem zaradi vulkanske pokrajine. Pot bodo zmogli tudi mlajši mulci, uporaba vozička pa bi bila zgolj potencialno mogoča (potrebna zelo velika kolesa in precej moči za potiskanje navkeber). Na vrhu je ogromen krater, iz katerega se še vedno kadi.

Mi smo Pompejem na poti proti domu samo od daleč pomahali, je pa arheološko najdišče vsekakor vredno ogleda, še posebej za mulce 7+ let.

Cena obiska: 10 eur/osebo; otroci do 130cm zastonj – vstop v nacionalni park; 5 eur/dan parking; 2 eur/osebo povratna vozivnica od parkinga do vstopa v nacionalni park (samo gotovina).

Na vrhu se odpre pogled na ogromen krater, iz katerega se še vedno kadi.

5. Tropea

Slikovito mesto z ozkimi uličicami ponuja priložnost za krasen dopoldanski sprehod.

Zanimivo za mulce vseh starosti: 7/10

Tropea je mestece, ki verjetno zaseda prvo sliko, ko v brskalnih vpišete besedo Kalabrija. Gre za majhno, slikovito mesto, z ozkimi uličicami, zgrajeno na vrhu pečine, s pogledom na peščene plaže pod njimi. Vredno je nameniti eno dopoldne, se sprehoditi po mestu, popiti kavo ter se na koncu sprostiti ob pogledu z visokih pečin.

Pod mestom, ki je zgrajeno na pečini, se razteza krasna plaža.

6. Kalabrijske plaže

Plaža v mestu Tropea, v času našega obiska prazna, poleti pa nabito polna. Z razlogom, ker je res lepa, a priporočamo obisk izven sezone.

Zanimivo za mulce vseh starosti: 10/10

Kalabrijske plaže z razlogom imenujejo evropski Maldivi. Pesek in kristalno čisto morje, svoje pa doda tudi dejstvo, da so bile v času naših obiskov popolnoma prazne. Mi smo imeli srečo tudi z vremenom, zaradi česar smo skoraj dva dni preživeli ob kopanju in poležavanju, kar je mulca popolnoma razveselilo. Plaže so tudi veliko bolj divje kot na Amalfijski obali ali kje drugje, zato ne pričakovati veliko barov ali druge infrastrukture. Nam so bile prav takšne izjemno všeč, zaradi česar bi se z veseljem še vrnili.

Plaža v Torre Marino, kjer smo bili dva popoldneva edini obiskovalci.