Pionirski teater v drugo sezono z dramaturginjo Stašo Prah

0

Septembra z novo sezono začenja tudi Pionirski teater, ki je namenjen svobodnim kulturnim ustvarjalcem vseh žanrov umetniškega izražanja. Umetniško vodstvo prevzema Staša Prah, priznana dramaturginja, ki pušča globok pečat v gledališkem svetu. Z novo vodjo si v Pionirskem domu delijo ideje za dolgoročno prihodnost Pionirskega teatra.

Poslanstvo Pionirskega doma je poleg osnovne dejavnosti tudi nagovoriti mlade vrhunske profesionalne ustvarjalce, jih povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko raziskujejo, ustvarjajo ter svojo umetnost predstavijo gledalcem. Na programu, v lanskem letu ustanovljenega, Pionirskega teatra je bilo uspešno izvedenih 35 dogodkov, skoraj polovica je bila namenjena otroški publiki. Tudi v prihajajoči sezoni se bodo mesečno zvrstili 4 dogodki, od tega bosta za najmlajše vsaj dva.

Pionirski teater tudi v svoji drugi sezoni na oder vabi kulturne ustvarjalce, nevladne organizacije, zavode in društva ter samozaposlene v kulturi. Za izbor predstav in umetniško vodstvo bo poskrbela Staša Prah. V Mariboru rojena umetnica je po končani Dramsko – gledališki gimnaziji v Novi Gorici nadaljevala študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. V improvizacijskem gledališču je sodelovala 15 let, od tega 10 kot igralka ‒ improvizatorka, pozneje kot sodnica in moderatorka. Že 15 let sodeluje s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih kot članica žirije na otroškem gledališkem festivalu Gledališke sanje in vodi delavnice za mentorje otroških gledaliških skupin. Je ena od štirih gledaliških trenerk v evropskih projektih Mlado gledališče (Young Theatre), Mlado gledališče v gibanju (Young theatre on the move) in Pesniki sodobnosti – Glasovi prihodnosti (Poets of today – Voices of tomorrow). Zelo močno se zaveda ključnih točk gledališkega življenja, ki so: skrb in čut za občinstvo – ustvarjanje za otroke, otroško v odraslih.

Staša Prah bo nadaljevala vizijo Pionirskega teatra – da se na odru Festivalne dvorane in Dvorane Jenko Na Miklošičevi 28 v Ljubljani združijo najrazličnejši vrhunski profesionalni ustvarjalci in se oblikuje pester ter žanrsko raznolik program, ki nagovarja široko množico. Na gledališkem sporedu bodo tako profesionalne produkcije samostojnih gledaliških ustvarjalcev, komedije, plesne predstave, koncerti, stand-up predstave, itd.

Drugo sezono Pionirskega teatra bo otvorila otroška predstava REGinKVAK, nastala po motivih zbirke Regec in Kvakec Arnolda Lobela. Ljubka otroška predstava o žabji vztrajnosti in pravem prijateljstvu bo na sporedu v petek, 22. septembra ob 17.30. uri v dvorani Jenko na Miklošičevi 28 v Ljubljani. 

  • Primerna je za otroke od 2. leta dalje in traja 40 minut.
  • Cena vstopnice je 5 eur, nakup pred pričetkom dogodka na vhodu Dvorane Jenko.
  • Več informacij: pionirski-dom.si
Otroška predstava REGinKVAK, Pionirski dom