PIONIRSKI DOM – kaj vse ponuja Center za kulturo mladih

0

Pionirski dom – Center za kulturo mladih ponuja kup tečajev in dejavnosti, ki so namenjeni vsem željnim znanja. V ponudbi najdete preko 30 dejavnosti – med njimi 12 tečajev tujih jezikov, izbirate lahko med učenjem kar 7 inštrumentov, se preizkusite v gledališču, urite svoj talent v slikarstvu, kiparstvu oziroma grafiki, raziskujete in preizkušate z Mladimi raziskovalci, pojete, plešete, lovite ravnotežje na cirkuških delavnicah ali pa se naučite posneti film. Nudimo tudi inštrukcije, pri nas pa lahko opravite tudi mednarodni izpite Cambridge Assessment English ter Diplomas de Español como Lengua Extranjera iz španskega jezika.

TUJI JEZIKI

Med vedno priljubljene tečaje spadajo angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina, španščina, ruščina. Bolj drzni so pa vabljeni na tečaje kitajščine, japonščine, latinščine, hrvaščine, ukrajinščine in portugalščine. K nam pa ne prihajajo zgolj tisti, ki svoje jezikovno znanje poglabljajo, ampak tudi tisti, ki pri tujem jeziku potrebujejo inštrukcije oziroma učno pomoč.

Najmlajši lahko začnejo z usvajanjem jezika že na igralnih uricah, tečaje pa nudimo otrokom, mladostnikom, študentom in odraslim. V ponudbi pa imamo tudi slovenščino za tujce.

Več informacij o učenju tujih jezikov najdete tukaj.

Učenje tujega jezika, Pionirski dom

IZPITNI CENTER

Pri nas lahko otroci in mladostniki opravljajo mednarodne izpite saj je Pionirski dom uradni izpitni center za izpite iz angleškega jezika Cambridge Assessment English in španskega jezika DELE. Poleg splošnih izpitov lahko pri nas opravite tudi izpite iz poslovne angleščine.

Več informacij o izpitnem centru najdete tukaj.

KULTURNO – UMETNIŠKE VSEBINE

Če radi uprizarjate, pridite na gledališče, ples in cirkus. Na urah gledališča, cirkusa in plesa razgibamo naše možgane in telo in si postavljamo vedno nove izzive. Pri tem krepimo naš individualni izraz in delo v skupini.

Ustvarjalci lahko izbirate med slikarskimi, kiparskimi in grafičnimi delavnicami za otroke in mladostnike ter šolo šivanja in oblikovanja. Otroci skozi vizualno umetnost, povezano s čutno – zaznavnim načinom komuniciranja, izražajo vsakdanje izkušnje sveta. Na delavnicah z individualnim pristopom razvijamo pri otroku lastno govorico, s katero razvija sposobnosti likovne vizualizacije ter višjo raven kulturne zavesti in občutljivosti.

Glasbeni navdušenci se naučite petja in različnih inštrumentov. Glasba je umetnost časa, je nesnovna umetnost in zato sta tudi njeno ustvarjanje in posredovanje drugačna. Na delavnicah z individualnim pristopom pri otroku razvijamo glasbene sposobnosti, spodbujamo ustvarjanje avtorskih skladb in omogočamo javno nastopanje.

Za vse nadobudne raziskovalce in znanstvenike imamo tečaj Mladih raziskovalcev. Spoznavali boste naravne materiale, gradnjo in fizikalnost, vesolje, floro in favno, tabornike, gasilce, reševalce, vodni svet in še marsikaj.

Že dolga leta ponujamo tudi programe animiranega filma ter filmskih delavnic, ki so vedno bolj popularni.

Več informacij o kulturno – umetniških vsebinah najdete tukaj.

Kulturno – umetniške vsebine, Pionirski dom

POČITNIŠKE ŠOLE

Programi šol v juliju in avgustu so kreativna mešanica vseh naših tečajev, zato vsak najde nekaj zase. Ob zaključku tedna otroci nastopijo na odru, zaigrajo v bendu, imajo impro šov, predstavo, ples, razstavijo svoje umetnine in pokažejo svoje izume.

Počitniške šole, Pionirski dom
V Pionirskem domu spodbujajo kreativnost

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI

Pri nas poskrbimo, da je praznovanje tvojega rojstnega dneva nepozabno! Otroci lahko izbirajo med gledališkim, raziskovalnim, likovnim ali glasbenim. Zabava je organizirana v obliki praktične delavnice, kjer slavljenec s prijatelji ni le opazovalec trikov ali nastopov, temveč aktivno sodeluje pri programu.

Več informacij o praznovanju rojstnih dni najdete tukaj.

FESTIVALI

Šolsko leto začnemo z mednarodnim filmskim festivalom za otroke in mladostnike ZOOM, nadaljujemo z literarnim, ki privablja mlade pisce in traja vse tja do aprila. Med novembrom in majem vrtčevski otroci in osnovnošolci likovno ustvarjajo pod okriljem LIKfesta. Znanstveniki pridejo na vrsto marca s festivalom Hokus Pokus. Glasbeniki in igralci aprila in maja blestijo na Glasbenem festivalu in Otroškem festivalu gledaliških sanj. Konec šolskega leta pa kar odplešemo s plesnim festivalom Kalejdoskop.

Več informacij o festivalih najdete tukaj.

Festivali v Pionirskem domu

PIONIRSKI TEATER

Pionirski teater je v septembru 2022 odprl svoja vrata. Namenjen je samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom. Repertoar je izjemen: gledališče za otroke, plesni dogodki, koncerti, predstave … Preverite na spletni strani in ne zamudite izjemnih predstav.

Več informacij o Pionirskem teatru najdete tukaj.

Pionirski teater

IZDELAJ SAM! SENČNO GLEDALIŠČE

Izdelaj sam svoje senčno gledališče!

Jesenski dnevi so kot nalašč za ustvarjanje. V Pionirskem domu smo vam pripravili idejo, kako si popestrite popoldan in raziščete kako delujejo sence, ki jih povzroči baterijska svetilka. Za svoje prijatelje pa lahko pripravite tudi predstavo.

Material, ki ga potrebujemo:

– Škatla za čevlje, baterijska svetilka, lepilni trak, peka papir, olfa nož, barvni papir, lesene palčke

Izdelava senčnega gledališča po korakih:

1. Potrebujemo škatlo za čevlje, ki ji odstranimo pokrov. Škatlo postavimo na stran in na zadnji strani izrežemo okroglo luknjo, skozi katero bomo posvetili z baterijsko svetilko. Svetilko prilepimo z lepilnim trakom, da se med predstavo ne bo snela.

Izdelaj sam svoje senčno gledališče!

2. Na sprednjo stran prilepimo kos peki papirja. Na vrhu škatle naredimo ožjo odprtino. Pri razrezu nam naj pomaga odrasla oseba. Skozi to režo bomo vstavili naše lutke. Ostale stranice škatle lahko oblepimo z barvnim papirjem, ali pobarvamo s tempera barvami. Gledališče lahko okrasimo po svoje, sledi pa še izdelava lutk.

3. Iz papirja izrežemo obris lutke. Uporabiti moramo temnejši papir, saj prepušča manj svetlobe in bodo lutke bolj izrazit. Za začetek naj bodo lutke čim bolj preprostih oblik, kasneje pa se lahko poigramo tudi z bolj zahtevnimi. Pri izdelavi posebnih detajlov kot so oči, usta, nos ni potrebno narediti, saj glavno vlogo igrajo sence. Lutke prilepimo na spodnjo stran lesene palčke, saj bomo lutke držali z vrha gledališča.

Izdelaj sam svoje senčno gledališče!

 

Predstavo lahko poskusimo ustvariti tudi s premikanjem prstov, medtem ko
nam prijatelj sveti s svetilko pred prazno steno. 

Naj se predstava začne!