Paros- grški otok, ki ga priporočamo vsaki družini

0

Paros je grški otok v Kikladskem otočju, ki velja zaradi svojih prelepih plaž, tradicionalne arhitekture, idiličnih mestec in težje dostopnosti za masovni turizem, enega bolj popularnih med samimi Grki in je več kot primeren za poletne družinske počitnice. Mi smo ga obiskali že štirikrat in naslednje poletje se zopet vrnemo. Nam je preprosto najljubši!

Destinacija: Paros, Grčija

Čas potovanja: solo 2x, z otroki 2014 ter julij 2023

Časovna razlika: – 1h

Dnevi na potovanju: 14 – 19 dni

Starost otroka: 2,5 leta ob prvem obisku, 5 in 11 let ob drugem obisku

Raj za: ljubitelje kristalne vode, peščenih plaž, grške kulinarike, aktivnih počitnic, vodnih športov, raziskovanja grške kulture in idilične bele grške arhitekture.

Primerno za otroke: vseh starosti.

Vreme: obisk nabolj priporočamo meseca maja, junija ali septembra, ko so temperature prijetne in morje dovolj toplo za kopanje. Višek sezone sta meseca julij in avgust, temperature ozračja in morja pa tudi krepko poletne.

Namestitev: Dahlia Apartments and Studios v ribiškem mestu Aliki. Prej smo preizkusili že druge namestitve, a v to se bomo tudi drugo leto vrnili. Zakaj?

 • ker ima zelo prostoren družinski apartma s teraso in dobro opremljeno kuhinjo
 • bazen za hitro osvežitev ter prostor za počivanje ob njem
 • možnost piknika z žarom ob bazenu
 • druge družabne igre ob bazenu (biljard, ping pong, ročni nogomet)
 • odlično lokacijo poleg najboljše pekarne na otoku ter supermarketa
 • 10min hoje z otroki do ene najljubših plaž (Aliki Agios Nikolaos Beach)
 • in najbolj prijazne gostitelje.

Poleg večjih družinskih apartmajev imajo na voljo tudi apartmaje za manjše družine in pare.

Dahlia Apartments

Kako do Parosa?

Na srečo Paros še nima mednarodnega letališča (pravijo pa da ga bodo zgradili!), zaradi česar tudi ohranja svojo avtentičnost in odmaknjenost od masovnega turizma. Imate pa na voljo več možnosti, kako prispeti do tega bisera:

 • Let do Aten in s trajektom (cca 3h) do Parosa
 • Let do Aten in potem let do Parosa (cca 20min)
 • Roadtrip do Aten (cca. 1700km) in s trajektom (cca 3h) do Parosa
 • Z avtom na trajekt v Anconi (cca 5h vožnje) do Aten in z novim trajektom v Atenah do Parosa (cca 3h)

Mi smo izbrali izključno roadtrip do Aten, saj so bile karte za trajekt z Ancone res drage (čeprav smo gledali že meseca januarja!)

Pot na Paros je bila že kar začetek počitnic za nas in vsekakor bi jo ponovili:

 • prvi dan do Neretve, kjer smo prenočili v kampu Rio
 • drugi dan smo pot nadaljevali čez BIH, kjer smo se ustavili na malici z razgledom na Bilećko jezero, potem naprej čez Črno goro, kjer je panoramska cesta nudila lepe razglede na Slansko jezero, vse do Albanije, kjer smo prenočili v majhnem zalivu Sarande (Secret Garden camping)
 • tretji dan do Peloponeza, kjer smo prenočili blizu Korinta, da smo zjutraj v Pireus pristanišču ujeli prvi jutranji trajekt na Paros
Neretva/ Bilećko jezero/ Slansko jezero/ nekje v Albaniji
Čudovita Sarande in Secret Garden camping, Albanija
Z Aten s trajektom do Parosa

Pot domov z Aten:

 • prvi dan vse do južne Srbije, kjer smo prenočili v mestu Vranje
 • drugi dan smo se pri Beogradu ustavili na daljšem kosilu (dobrega žara na balkanu pač ne preskočiš:)) ter potem vse do doma.

Pri potovanju vam bodo v pomoč:

IMG_2488
Kristalno čisto morje, bela grška arhitektura in avtentičnost otoka, Paros

Česa na Parosu z otroki ne smete zamuditi

1. Kristalno čisto morje in prelepe plaže Parosa

Paros ima res veliko čudovitih plaž- peščene, s kamenčki ter naravno senco. Priporočamo obisk plaž zjutraj med 9-11(12) uro, ko plaže še večinoma samevajo, ter popoldne po 17. uri, ko večina obiskovalcev že odhaja, vi pa boste uživali v znosnih temperaturah in pogosto ob čudovitem sončnem zahodu.

Priporočamo:

 • Aliki Agios Nikolaos Beach
 • Glifa Beach
 • Faragas Beach (naša najljubša!)
 • Makria Miti (čudovita in večinoma prazna!)
 • Palm Beach (desni del, če gledate proti morju)
 • Parasporos Bay
 • Paralia Molos
 • Golden Beach (najbolj turistična, a z veliko aktivnostmi za otroke in odrasle ter nizko vodo)
 • Magaya Bay, ki ima poleg lepe mini plaže tudi dobro restavracijo, ki je v lasti Slovenca (a precej draga!)
Aliki Agios Nikolaos Beach, Paros
Faragas Beach, Paros
Faragas Beach, Paros
Makria Miti, odlična za plavanje ter tudi za jutranji sprehod od Aliki
Makria Miti
Palm Beach, Paros
Magaya Bay, Paros
IMG_5578
Uživanje v senci Golden Beacha, Paros 2014

 

2. Odkrivanje bisera otoka, mesteca Lefkes

Lefkes si vsekakor zasluži naziv “najbolj ljubko mesto na Parosu”. Nahaja se v notranjosti otoka, na višini 300mnv, dobrih 11km od mesta Parikia.

Lefkes, Paros

Lepa vasica je bila nekoč glavno mesto Parosa. V kratkem sprehodu skozi njo, boste občudovali prelepe tradicionalne bele hiše, mešane z benečansko arhitekturo, čudovite cerkve iz 15. stoletja ter mline na veter. Šarm in lepota vasice sta še dokaj skriti pred masovnim turizmom, kar pomaga ohranjati njeno avtentičnost.

Lefkes ponoči, Paros

Česa ne zamudite v mestu Lefkes:

 • Sprehod po mestu– pokukajte tudi v umetniške trgovinice, ki jih je v mestu veliko.
 • Ogleda bizantinske cerkve Agia Triada, ki je glavna cerkev mesta
 • Večerja v restavraciji Lefkiano. Mi smo restavracijo obiskali ob vsakem obisku.
 • Občudovanje razgledov na sosednji otok Naxos.
Glavna cerkev- Agia Triada, Lefkes, Paros 2023
IMG_5613
Sprehod po mestu Lefkes, Paros 2014
Sprehod po mestu Lefkes, Paros 2023
Sprehod po mestu Lefkes, Paros 2023
Mačke Lefkesa

3. Ribiško mestece Aliki

Aliki je majhno obmorsko ribiško mestece, 13km od mesta Parikia. Sami smo si našo nastanitev že četrtič poiskali tu, saj je odlična iztočnica za odkrivanje otoka, kot tudi idiličen kraj za družinsko namestitev- varne, peščene plaže, dovolj sence, ljubke tradicionalne taverne z odlično hrano, neposredno ob morju in kar je zelo pomembno za družinski dopust- mirna okolica in spokojnost:) Glavna plaža Aliki je več kot primerna za celo družino, nudi dovolj sence in zavetje pred vetrom.

Aliki
IMG_5541
Prodnate in peščene plaže mesta- Aliki Agios Nikolaos Beach, Paros
Aliki Agios Nikolaos Beach, Paros
IMG_2386
Hobotnica je bila večkrat tudi na našem meniju, Aliki, Paros
Tradicionalne cerkvice v mestu Aliki, Paros

4. Glavno mesto otoka – Parikia

Glavno mesto otoka Paros, je hkrati tudi vstopna točka večine turistov, ki prispejo s trajekti na otok z Atenskega pristanišča. Na prvi pogled mogoče mesto deluje kaotično, zaradi majhnega pristanišča in veliko ladij, vendar, če počakate, da se množica razkadi in naredite nekaj korakov v notranjost, boste lepo presenečeni. Sprehod skozi vijugaste bele ulice mesta ponuja veliko butičnih lokalčkov, trgovinic in odlično grško hrano neposredno ob morju. Prepoznavni znak Parikie je tudi mlin v pristanišču, ki je za marsikaterega postal zbirna točka. Priporočamo tudi odlični gyros v pristaniški taverni Zorbas.

IMG_2490
Sprehod po Parikii, Paros 2014
Sprehod po Parikii, Paros 2023

5. Mesto Naoussa

Če boste obiskali mesto Naoussa, vam priporočamo zgodnje dopoldne, ko večina turistov še spi. Namreč popoldne boste le težko uživali v njenih čarih zaradi številnih turistov.

Glavno dušo mestu da majhno ribiško pristanišče, ki je polno tradicionalnih ribiških čolnov ter obkroženo s tavernami in restavracijami.

Noussa, Paros
Noussa, Paros

6. Otok Antiparos

Antiparos je majhen, idiličen otok nasproti Parosa, do katerega pelje majhen trajekt (cena 2023: 1,5eur/ palubni potnik, vožnja 10min). Tradicionalne bele zaobljene hiše, svetlo modra vrata in kamnito tlakovane poti naredijo kikladsko dušo otoka, vendar v nasprotju z bratom Parosom, je otok veliko manj turistično obljuden in še vedno zelo pristen. Kar je tudi verjetno prepričalo Toma Hanksa, da si je tam uredil počitniški dom:)

Ulice Antiparosa
Ulice Antiparosa

Glavno mesto ima svoj čar- uživali boste že v samem sprehodu, dobri grški kavi na eni izmed teras ali ob gledanju sončnega zahoda. Čim se boste zapeljali izven mesta, pa vas čaka lepa pokrajina, prepletena s cerkvami in mlini na veter. Le ena glavna cesta preko otoka, zalivi skoraj če za vas, lokalne taverne z odlično morsko hrano, kratka promenada ob morju, predvsem pa pristni grški duh, vabita vedno več turistov na ta skriti kikladski biser.

Ulice Antiparosa
Glavna ulica Antiparosa je polna lepih barov in tavern

Otok je dovolj majhen, da ga lahko raziskujete tudi s kolesom ali pa najamete avto. Skrenite s poti in se okopajte na skritih plažah, jejte v domači taverni in občudujte prelepe sončne zahode. Ker je Antiparos precej neobljuden, ne pozabite na dovolj tekočine, pokrivala in sončno kremo!

Česa ne izpustite:

 • Center mesta, kjer vas bodo navduševale butične umetniške trgovine, tradicionalne grške hiše, okrašene z lepimi bogovinjami, taverne in kavarne. Vsekakor morate preizskusiti sladoled v trgovnici Vickys
 • Ogleda jame Antiparos v notranjosti Antiparosa, na hribu Agios Ioannis, ki bo vsekakor impresionirala otroke in vas. Pri vhodu v jamo boste našli belo cerkvico, ki je v lepem kontrastu z bravo skal- poleg nje pa ogromen stalagmit, ki je star kar 45 miljonov!
 • Vožnja z ladjico do zaliva Despotiko, obisk jam ter ogled arheoloških najdb. Če obiščete Despotiko, ne spreglejte plaže Agios Giorgios (ta je dostopna tudi z avtom ali avtobusom)
 • Kopanje na eni izmed lepih plaž (Camping Beach, Theologos), ki so v bližini centra in ki nudijo tudi dovolj sence za otroke. Nekoliko bolj divja je plaža Sifneikos, ki pa je zelo lepa za občudovanje sončnega zahoda. Predvsem meseca maja ali septembra, pa vam priporočamo obisk plaže Soros, ki je ena lepših plaž Antiparosa. Na plaži je tudi majhen lokal.
 • Skrivanje v stari trdnjavi Kastro, ki leži v centru mesta
 • Občudovanje sončnega zahoda v taverni/ lounge baru Sunset Sifneiko
IMG_5790
Pristanišče Antiparos, 2014
Antiparos 2023
Antiparos 2023
Plaže Antiparosa
Sunset Sifneiko, Antiparos
Večerja in zahod sonca Captain Pipinos
Med Parosom in Antiparosom redno vozi trajekt
Antiparos

7. Dolina metuljev in čudovite bele grške pravoslavne cerkve

Le 6km od mesta Parikia, se nahaja dolina metuljev, kamor se vsako leto v poletnih mesecih zgrne veliko število metuljev- vešč. V Grčiji najdemo ta fenomen le še na Rodosu. Najboljše doživetje je, da obiščete dolino z oslom:) Če vam ta možnost ni všeč, pa se tja lahko odpravite tudi z avtom ali avtobusom.

Nedaleč stran od doline metuljev pa se nahaja fascinantna cerkev, ki je pravzaprav ženski samostan- Moni Agiou Arseniou, od koder boste imeli tudi prečudovit razgled na Paros in obalo.

Pri obisku leta 2023 obisk oz. bližnji pristop k cerkvi in samostanu žal ni bil mogoč.

IMG_2475
Moni Agiou Arseniou, Paros 2014
IMG_2480
Samostan Moni Agiou Arseniou, Paros 2014
IMG_2481
Razgled na Paros, 2014
Razgled na Paros, 2023

8. Paros je meka za vodne športe

Paros je med kajtarji in srfarji znan po izjemno stabilnem in konstantnem Meltemi vetru in super pogojih. Pravzaprav je bil to tudi najin prvi razlog obiska pred 14 leti (še pred mulcem:)). Na otoku je kar nekaj krajev, kjer lahko kajtate ali srfate- nama je najbolj všeč Pounda Beach, ki leži ob kanalu med Parosom in Antiparosom. Na plaži je prav tako lokal s senco, kjer si lahko privoščite kosilo.

Kajtanje, Pounda Beach
Kajtanje in drugi vodni športi, Pounda Beach
Tudi 11-letni mulc je izrazil željo po učenju kajtanja, Paros 2023

9. In nenazadnje – grška kulinarika

Uživajte kolikor le morete v sveh morskih dobrotah, solatah, sirih, mesu in sladicah. Naša priporočila kje jesti (in kamor bi se spet vrnili:):

 • Aliki: Balcony, Vegetera
 • Drios: Anna
 • Antiparos: Captain Pipinos
 • Lefkes: Lefkiano
 • Marpissa: Anna & Giorgos
 • Drios: Anna
 • vsak dan: Pekarna Agkairia, Aliki
Grška kulinarika

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime