Paros – grški otok, ki ga priporočamo vsaki družini

0

Paros je grški otok v Kikladskem otočju, ki velja zaradi svojih prelepih plaž, tradicionalne arhitekture, idiličnih mestec in težje dostopnosti za masovni turizem, enega bolj popularnih med samimi Grki in je več kot primeren za poletne družinske počitnice. Mi smo ga obiskali že trikrat in zagotovo se zopet vrnemo. Nam je preprosto najljubši!

Destinacija: Paros, Grčija

Čas potovanja: avgust 2014

Časovna razlika: – 1h

Dnevi na potovanju: 14 dni

Starost otroka: 2,5 leta

Raj za: ljubitelje kristalne vode, peščenih plaž, grške kulinarike, aktivnih počitnic, vodnih športov, raziskovanja grške kulture in idilične bele grške arhitekture.

Primerno za otroke: vseh starosti.

Vreme: obisk nabolj priporočamo meseca maja, junija ali septembra, ko so temperature prijetne in morje dovolj toplo za kopanje. Višek sezone sta meseca julij in august, temperature ozračja in morja pa tudi krepko poletne.

Namestitev: Michalis Apartments v ribiškem mestu Aliki

Kako do Parosa?

Na srečo Paros še nima mednarodnega letališča (pravijo pa da ga bodo zgradili!), zaradi česar tudi ohranja svojo avtentičnost in odmaknjenost od masovnega turizma. Imate pa na voljo več možnosti, kako prispeti do tega bisera:

 • Let do Aten in s trajektom (cca 3h) do Parosa
 • Roadtrip do Aten in s trajektom (cca 3h) do Parosa
 • Z avtom na trajekt v Anconi (cca 5h vožnje) do Aten in z novim trajektom v Atenah do Parosa (cca 3h)

Mi smo se odločili za kombinacijo:

 • Pot do Parosa: roadtrip do Aten (cca 1700km iz Ljubljane), z enodnevnim postankom v Skopju, v Atenah na trajekt do Parosa
 • Pot domov: trajekt Paros- Atene, trajekt Atene- Ancona, Ancona- Ljubljana z avtom (cca 3h)
IMG_6050
Do Parosa prispete s trajektom iz Aten
IMG_2615
Sončni zahod s trajektom v ozadju, Paros

 

Pri potovanju vam bodo v pomoč:

Okvirni budget potovanja: 2000eur za 14 dni

Česa na Parosu z otroki ne smete zamuditi
IMG_2488
Kristalno čisto morje, bela grška arhitektura in avtentičnost otoka, Paros

 

1. Kristalno čisto morje in prelepe plaže Parosa

Paros ima kar nekaj lepih plaž, kjer se bodo mulci z veseljem kopali. Najbolj znane plaže so:

 • Parasporos Bay
 • Golden Beach
IMG_5578
Uživanje v senci Golden Beacha, Paros

 

 • Magaya Bay, ki ima poleg lepe mini plaže tudi super restavracijo
IMG_5727
Magaya Beach z restavracijo

 

 • Aliki Bay- najbolj primerna plaža za mulce (po njihovem mnenju:)) Prav tako je dobro zaščitena pred vetrom.
IMG_5948
Plaža mesteca Aliki je bila mulcem najbolj domača in priljubljena, Paros

 

2. Odkrivanje bisera otoka, mesteca Lefkes

Lefkes si vsekakor zasluži naziv “najbolj ljubko mesto na Parosu”. Nahaja se v notranjosti otoka, na višini 300mnv, dobrih 11km od mesta Parikia.

IMG_2411
Mesto Lefkes, Paros

 

Lepa vasica je bila nekoč glavno mesto Parosa. V kratkem sprehodu skozi njo, boste občudovali prelepe tradicionalne bele hiše, mešane z benečansko arhitekturo, čudovite cerkve iz 15. stoletja ter mline na veter. Šarm in lepota vasice sta še dokaj skriti pred masovnim turizmom, kar pomaga ohranjati njeno avtentičnost.

IMG_2435
Sprehod po mestu Lefkes, Paros

 

Česa ne zamudite v mestu Lefkes:

 • Sprehod po mestu– pokukajte tudi v umetniške trgovinice, ki jih je v mestu veliko
 • Ogleda bizantinske cerkve Agia Triada, ki je glavna cerkev mesta
 • Večerja v restavraciji Lefkiano, kjer is naročite predvsem široko paleto predjedi. Mi smo restavracijo obiskali ob vsakem obisku. Rezervacija vnaprej je obvezna! Za sladico pa pojdite nekaj korakov naprej, v slaščičarno Pezoula Tis Lichoudias. Ker bo slaščičarna najverjetneje ob obisku polna, se vsedite s slaščico kar na stopnice:)
 • Občudovanje razgledov na sosednji otok Naxos
IMG_2428
Glavna cerkev- Agia Triada, Lefkes, Paros
IMG_2427
Sprehod po mestu Lefkes, Paros
IMG_2416
Sprehod po mestu Lefkes, Paros
IMG_2431
Sprehod po mestu Lefkes, Paros
IMG_5623
Taverna za večerjo- Lefkiano, Lefkes, Paros
IMG_2423
Najboljša slaščičarna v mestu- Pezoula Tis Lichoudias, Lefkes, Paros
IMG_5613
Sprehod po mestu Lefkes, Paros

 

3. Ribiško mestece Aliki

Aliki je majhno obmorsko ribiško mestece, 13km od mesta Parikia. Sami smo si našo nastanitev kar dvakrat poiskali tu, saj je odlična iztočnica za odkrivanje otoka, kot tudi idiličen kraj za družinsko namestitev- varne, peščene plaže, dovolj sence, ljubke tradicionalne taverne z odlično hrano, neposredno ob morju in kar je zelo pomembno za družinski dopust- mirna okolica in spokojnost:) Glavna plaža Aliki je več kot primerna za celo družino, nudi dovolj sence in zavetje pred vetrom.

IMG_2399
Mesto Aliki, Paros
IMG_5541
Prodnate in peščene plaže mesta Aliki, Paros
IMG_2391
Hiše mesta Aliki, Paros
IMG_2386
Hobotnica je bila večkrat tudi na našem meniju, Aliki, Paros
IMG_2401
Ribiči pri delu v mestu Aliki, Paros
IMG_2392
Tradicionalne cerkvice v mestu Aliki, Paros

 

4. Glavno mesto otoka – Parikia

Glavno mesto otoka Paros, je hkrati tudi vstopna točka večine turistov, ki prispejo s trajekti na otok z Atenskega pristanišča. Na prvi pogled mogoče mesto deluje kaotično, zaradi majhnega pristanišča in veliko ladij, vendar, če počakate, da se množica razkadi in naredite nekaj korakov v notranjost, boste lepo presenečeni. Sprehod skozi vijugaste bele ulice mesta ponuja veliko butičnih lokalčkov, trgovinic in odlično grško hrano neposredno ob morju. Prepoznavni znak Parikie je tudi mlin v pristanišču, ki je za marsikaterega postal zbirna točka. Priporočamo tudi odlični gyros v pristaniški taverni Zorbas.

IMG_2490
Sprehod po Parikii, Paros
IMG_5464
Sprehod po Parikii, Paros
IMG_5465
Sprehod po Parikii, Paros
IMG_5466
Sprehod po Parikii, Paros
IMG_2538
Sprehod po Parikii, Paros
IMG_6041
Ne izpustite slavnega gyrosa v taverni Zorbas, Parikia, Paros

 

5. Mesto Naoussa

Če boste obiskali mesto Naoussa, vam priporočamo zgodnje dopoldne, ko večina turistov še spi. Namreč popoldne boste le težko uživali v njenih čarih zaradi številnih turistov.

Glavno dušo mestu da majhno ribiško pristanišče, ki je polno tradicionalnih ribiških čolnov ter obkroženo s tavernami in restavracijami.

naousa-paros-greek-fishing-village-in-paros-naousa-greece-53-
Mesto Naoussa, Paros

 

6. Otok Antiparos

Antiparos je majhen, idiličen otok nasproti Parosa, do katerega pelje majhen trajekt (cena: cca 1eur/ palubni potnik, vožnja 15min). Tradicionalne bele zaobljene hiše, svetlo modra vrata in kamnito tlakovane poti naredijo kikladsko dušo otoka, vendar v nasprotju z bratom Parosom, je otok veliko manj turistično obljuden in še vedno zelo pristen. Kar je tudi verjetno prepričalo Toma Hanksa, da si je tam uredil počitniški dom:)

6715046
Antiparos pristanišče

 

Glavno mesto ima svoj čar- uživali boste že v samem sprehodu, dobri grški kavi na eni izmed teras ali ob gledanju sončnega zahoda. Čim se boste zapeljali izven mesta, pa vas čaka lepa pokrajina, prepletena s cerkvami in mlini na veter. Le ena glavna cesta preko otoka, nekaj skritih lokalnih tavernic, kratka promenada ob morju, predvsem pa pristni grški duh, vabita vedno več turistov na ta skriti kikladski biser.

IMG_5797
Antiparos utrinki

 

Otok je dovolj majhen, da ga lahko raziskujete tudi s kolesom ali pa najamete avto. Skrenite s poti in se okopajte na skritih plažah, jejte v domači taverni in občudujte prelepe sončne zahode. Ker je Antiparos precej neobljuden, ne pozabite na dovolj tekočine, pokrivala in sončno kremo!

Česa ne izpustite:

 • Center mesta, kjer vas bodo navduševale butične umetniške trgovine, tradicionalne grške hiše, okrašene z lepimi bogovinjami, taverne in kavarne. Vsekakor morate preizskusiti sladoled v trgovnici Vickys
 • Ogleda jame Antiparos v notranjosti Antiparosa, na hribu Agios Ioannis, ki bo vsekakor impresionirala otroke in vas. Pri vhodu v jamo boste našli belo cerkvico, ki je v lepem kontrastu z bravo skal- poleg nje pa ogromen stalagmit, ki je star kar 45 miljonov!
 • Vožnja z ladjico do zaliva Despotiko, obisk jam ter ogled arheoloških najdb. Če obiščete Despotiko, ne spreglejte plaže Agios Giorgios (ta je dostopna tudi z avtom ali avtobusom)
 • Kopanje na eni izmed lepih plaž (Camping Beach, Theologos), ki so v bližini centra in ki nudijo tudi dovolj sence za otroke. Nekoliko bolj divja je plaža Sifneikos, ki pa je zelo lepa za občudovanje sončnega zahoda. Predvsem meseca maja ali septembra, pa vam priporočamo obisk plaže Soros, ki je ena lepših plaž Antiparosa. Na plaži je tudi majhen lokal.
 • Skrivanje v stari trdnjavi Kastro, ki leži v centru mesta
 • Občudovanje sončnega zahoda v taverni/ lounge baru Sunset Deseo
IMG_5790
Pristanišče Antiparos
Kastro
Kastro trdnjava, Antiparos
IMG_5844
Prečudoviti sončni zahodi, Antiparos
IMG_5806
Odličen lounge bar za opazovanje sončnega zahoda- Sunset Deseo, Antiparos
IMG_2516
Notranjost Antiparosa
antiparos-soros-microsoros
Soros Beach, Antiparos

 

7. Dolina metuljev in čudovite bele grške pravoslavne cerkve

Le 6km od mesta Parikia, se nahaja dolina metuljev, kamor se vsako leto v poletnih mesecih zgrne veliko število metuljev- vešč. V Grčiji najdemo ta fenomen le še na Rodosu. Najboljše doživetje je, da obiščete dolino z oslom:) Če vam ta možnost ni všeč, pa se tja lahko odpravite tudi z avtom ali avtobusom.

IMG_2471
Dolina metuljev, Paros

 

Nedaleč stran od doline metuljev pa se nahaja fascinantna cerkev, ki je pravzaprav ženski samostan- Moni Agiou Arseniou, od koder boste imeli tudi prečudovit razgled na Paros in obalo.

IMG_2475
Moni Agiou Arseniou, Paros
IMG_2480
Samostan Moni Agiou Arseniou, Paros
IMG_2481
Razgled na Paros

 

8. Paros je meka za vodne športe

Paros je med kajtarji in srfarji znan po izjemno stabilnem in konstantnem Meltemi vetru in super pogojih. Pravzaprav je bil to tudi najin prvi razlog obiska pred 9 leti (še pred mulcem:)). Na otoku je kar nekaj krajev, kjer lahko kajtate ali srfate- nama je najbolj všeč Pounda Beach, ki leži ob kanalu med Parosom in Antiparosom. Na plaži je prav tako lokal s senco, kjer si lahko privoščite kosilo.

IMG_5735
Pounda Beach, Paros
IMG_5706
Lokal na Pounda Beach, Paros

 

9. In nenazadnje – grška kulinarika

Uživajte kolikor le morete v sveh morskih dobrotah, solatah, sirih, mesu in sladicah. Več informacij, kje dobro jesti, si lahko preberete v zgornjih točkah.

IMG_2519
Tradicionalna grška solata, Paros

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.