Pariz – v mesto ljubezni s tremi mulčki

1

Kdo ne pozna Pariza in kdo si ga ne želi obiskati vsaj enkrat v življenju? Ker del naše družine živi tam že od leta 2011, smo imeli še en razlog več za obisk. Letos spomladi se je naša družina kočno odpravila na obisk z vsemi tremi otroki (punčki, 7 in 4 leta ter dojenček 9 mesecev). Morda se sliši zapleteno, a ker smo si tako zelo vsi želeli, nam je na koncu izlet tudi v celoti izvrstno uspel.

Pariz se splača obiskati menda najbolj spomladi, ker še ni prevroče. Pariška klima je sicer podobna kot v Ljubljani, celo blažja, vendar se v vročih dneh zaradi obilice betona segreje do zelo visokih temperatur in je zato čez dan teže hoditi naokrog, zlasti seveda z otroki. Mi smo izbrali poldrugi teden pred prvomajskimi prazniki, ko je še manj gneče, pa tudi cene so marsikje nižje.

Destinacija: Pariz, Francija

Pot do destinacije: Po daljšem razmišljanju in tehtanju možnosti smo ugptovili, da je najbolje, da gremo z letalom. Vožnja z avtom do Pariza je zelo dolgotrajna, zato bi zaradi otrok, zlasti dojenčka, v eno smer vzela več kot en dan, poleg tega smo bili nastanjeni v centru Pariza, kjer je zelo velik problem parkiranje. Ker nizkocenovniki letijo iz Benetk, kar spet pomeni dodatne tri ure z avtom ali čim podobnim, smo se odločili kar za običajno linijo z Brnika, zaradi ugodnejših cen in ur letov pa za Air France. Let je trajal uro in 55 minut. Pristali smo na letališču Charles da Gaulle, od tam pa z vlakom v center in potem peš do cilja. Otrokom je bilo seveda vse zelo zanimivo in ker smo uporabljali javni prevoz, sva se jim lahko ves čas posvečala.

Čas potovanja: 1 teden, april 2016

Starost otrok: 9 mesecev, 4 leta, 7 let

Namestitev:  Obstaja rek, da je v Parizu laže dobiti delo kot stanovanje, seveda pa je s tem mišljena dolgotrajnejša nastanitev. Vsekakor pa je treba vedeti, da je Pariz eno najdražjih mest na svetu in temu primerne so tudi cene, zlasti cene storitev. Mi smo imeli srečo, da smo nočili pri svoji družini v 9. okrožju (nedaleč od Pigalla in Montmartra). Vsekakor pa za tak družinski izlet, kot smo ga imeli mi, priporočamo nastanitev nekje v centru, saj tako najbolje začutite utrip mesta, vse bistvene znamenitosti pa so dosegljive s podzemno železnico. Ena od možnosti je najem stanovanja preko spletne strani airbnb, kjer se gibljejo cene v tem okrožju od 100 EUR/dan navzgor.

Transport: Ker smo prišli z letalom, smo bili za daljše razdalje povsem odvisni od javnega prevoza. Tako smo se najbolj posluževali podzemne železnice. V okviru cone 1 je dosegljiva večina pariških znamenitosti, ki sodijo v uradni Pariz, za malo bolj oddaljene, pa je na voljo R.E.R. železnica (npr. do letališča ipd.). Karte enostavno dobite na avtomatih v podzemnih prehodih, glede na to, kako ta železnica odlično in hitro deluje, pa se nam niso zdele drage.

20160419_122027
Kam se bomo odpeljali z metrojem- odličen način za razvijanje orientacije pri mulčkih

 

Krajše in »zanimivejše« destinacije pa smo seveda premagovali peš. Za dojenčka sva preko spleta najela otroški voziček (naš je bil namreč pretežak in bi zanj na letalu morali doplačati). To se je izkazalo za odlično rešitev tudi zato, ker se je na postajah z vozičkom težko gibati; brez prtljage še nekako gre, s kovčki pa je nemogoče (večinoma, predvsem metroji, nimajo dvigal, stopnice pa obvezno). Za dostavo smo izbrali “self service” točko v bližini naše nastavitve. Na splošno se nam je zdelo, da stvar dobro deluje, čeprav se nam je na začetku nekaj zapletlo, vendar so težavo odgovorni hitro in učinkovito rešili. Odtlej smo bili z vozičkom zelo zadovoljni, tako da priporočamo takšen način, saj te razbremeni velikega kosa prtljage, cenovno pa je zelo ugodno. Izbrali smo voziček znamke Babyzen Yoyo, ki je bil dovolj lahek in se je zložil v praktično torbo, dovolj ozek za prehode na postajah, obenem pa je imel več stopenj naklona, da je otrok lahko v njem tudi spal. Zadnji dan smo voziček zopet vrnili na »self service« točko.  S seboj smo imeli tudi nosilko, ki je v Parizu skoraj obvezen kos za udobne oglede.

Budget:
  • Letalske karte: cena povratne vozovnice Air France za dva odrasla, dva otroka in dojenčka: 682€. Priporočamo, da že prej spremljate cene in ujamete ugoden nakup; obenem je priporočljivo zavarovanje rizika odpovedi (pri katerikoli zavarovalnici, znesek se izračuna v procentih vrednosti letalske karte, pri nas okrog 4%)
  • Zdravstveno zavarovanje: družinsko zavarovanje za teden dni v Evropi okrog 20€.
  • Podzemna železnica: ker smo se veliko gibali peš, smo uporabljali enkratne vozovnice za metro (ticket t+). Veljavne so v celotnem metro sistemu in na RER vlakih znotraj cone 1. Cena za odrasle je 1,90€, v paketu po 10 pa 14,50€. Za otroke med 4. in 9. letom je možem samo nakup 10 kart v kompletu po 7,50€ (sicer uporabljajo karte za odrasle). Za otroke do tretjega leta je vožnja brezplačna. Več o cenah in načrtovanju poti z metrojem si lahko preberete na www.parisbytrain.com.
  • Vstopnine

Eiffelov stolp: možen je vzpon po stopnicah (do 2. nadstropja) ali z dvigalom (do 2. nadstropja ali do vrha), podrobnejše cene si preberite tukaj.

Disneyland: cene se spreminjajo glede na obdobje obiska (vikendi, delovni dnevi, prazniki) in glede na to, ali bi radi obiskali enega ali oba parka. Cene za željene datume lahko preverite na njihovi spletni strani. Mi smo kupili vstopnice za delovni dan, cena le teh pa je bila 59€ za odrasle (nad 12 let) in 52€ za otroke (4-11let).

Vožnja z barčico po Seni: cena enourne vožnje z ogledi znamenitosti je za odrasle 14€, za otroke (4-12 let) pa 7€. Ponudnikov je sicer več, mi smo izbrali www.vedettesdupontneuf.com

  • Najem vozička: za 6-dnevni najem vozička smo plačali 25,50€. Obenem je potrebno zagotoviti depozit (v našem primeru 369€), ki dejansko ostane na lastnikovi bančni kartici in se ga koristi samo v primeru, če po oddaji vozička ugotovijo, da je bil vrnjen poškodovan. Cene na spletni strani (www.2kids1bag.com) se spreminjajo, zato je tudi tu pametno načrtovati vnaprej in ujeti kakšno akcijo.
  • Ostalo: odvisno od vaše zapravljivosti in možnosti. V Parizu lahko pustite veliko denarja, lahko pa čisto mirno odidete z lepimi vtisi in brez prekomerne krame. Če imate možnost prehranjevanja doma, tudi za to ne potrebujete toliko, kot če ste primorani jesti zunaj.
Naša najlepša družinska doživetja v Parizu

1. Eifflov stolp 

Po njem je prepoznaven Pariz, govorili smo o njem že celo leto prej, hčerki sta ga risali, dobivali smo kartice od brata z njegovim motivom, kupili smo tridimenzionalni puzzle in končno je bil celo na Brniku narisan na šipi, skozi katero smo pričakovali naše letalo. Preprosto je bilo treba najprej pogledati Eiffelov stolp in se seveda tudi povzpeti na njegov vrh. Za sam ogled stolpa in fotografije z njim v ozadju je verjetno najlepša točka z nasprotnega brega Sene s ploščadi ob stavbi Trocadéro, pod katero se razteza lep park z vodometi, kar pa se potem nadaljuje tudi čez reko naprej od stolpa.

20160419_124713
Pogled na Eifflov stolp s Trocadèra, Pariz

 

Sam stolp je visok 300 m. Dostop do prvih dveh nadstropij je mogoč po stopnicah ali z dvigalom, do vrha pa le z dvigalom. Na vrhu je celo majhen buffet. Na stolp smo šli vsi, potrebno je nekaj potrpežljivosti, saj so dolge vrste (najprej za karte, potem za dvigalo, potem za drugo dvigalo in na koncu še za dol grede), vendar smo čakali skupno vsega uro in pol, kar ni tako hudo za pariške razmere (priporočamo pa kakšen prigrizek in vodo, da čakanje ni preveč naporno). Voziček smo morali zložiti, kar na srečo ni predstavljalo velikega problema. Na vrhu lahko zelo hladno piha, zato je potrebno biti primerno oblečen (za otroke obvezne vetrovke). Kljub veliki višini že v drugem nadstropju, so otroci uživali. Razgled je bil fantastičen – s stolpa se vidi tako rekoč cel Pariz v širšem smislu, če je vidljivost dobra –  kar se seveda splača preveriti, preden greš gor.

20160419_151457
Pogled na del Pariza z reko Seno. Spredaj Trocadèro, v ozadju pa stolpnice La Dèfense (poslovno okrožje), Pariz
20160419_160445
Na sončni strani stolpa ni tako vetrovno in otroci so lahko dolgo uživali v razgledu, Pariz

 

Pod stolpom je veliko zelenih površin, ki so krasne za počitek in malico, zato je pametno imeti s seboj kakšno odejo. V okolici je veliko ulične ponudbe, tako da lahko prigrizke kupite tudi tam.

2. Disneyland

20160420_113919
Vhod v Disneyland park

 

Če greš v Pariz z otroki in če Disneyeve zgodbe poznajo, je zagotovo to ena glavnih znamenitosti, ki si jo splača ogledati. Disneyland je nekoliko oddaljen iz Pariza blizu kraja Chessy (vzhodno od Pariza), vendar je odlična povezava z železnico R.E.R. (dobre pol ure v eno smer). Disneyland vzame zagotovo najmanj en dan časa, zato se splača dovolj zgodaj oditi, dobrodošlo je seveda lepo vreme in pametno je imeti kaj s seboj za pod zob.

20160420_115622
Glavna avenija Disneyland parka, ki te pripelje naravnost do gradu Trnuljčice

 

Disneyland Paris je sestavljen iz dveh delov. Mi smo se odločili za obisk Disneyland parka, ker se nam je zdel primernejši za mlajše otroke. Tudi Park je tematsko deljen na dežele (Fantasyland, Adventureland, Frontierland, Discoveryland in Main Street), mi smo največ časa preživeli v Fantazijski deželi, sprehodili pa smo se tudi po drugih. V parku je seveda polno različnih virov zabave, od različnih tematskih parkov, hišic, labirintov, gradičev do raznih vrtiljakov, vlakcev, hiš strahov, čolničkov ipd (vse všteto v karti). Pa tudi restavracij in trgovinic z raznim tematskim blagom (punčke, majčke, oblekice, igračke, medvedki…), tako da je poskrbljeno za vse in družina tam zlahka preživi cel dan od jutra do večera. Seveda so tam tudi hoteli, tako da lahko prespiš in nadaljuješ z ogledi naslednji dan, vendar pa smo se mi odločili za enodnevni ogled.

20160420_123458
Po labirintu Alice v čudežni deželi do gradu, kjer se odpre pogled na cel park, Disneyland
20160420_172035
Pirati s Karibov je ena najbolj priljubljenih atrakcij, Disneyland
20160420_152002
Vrteče skodelice, Disneyland
20160420_193524
Navdušila nas je pustolovščina “Itʹs a small world” (primerna predvsem za mlajše otroke), Disneyland
20160420_155000
Avantura z vlakcem: Skozi grozljivi gozd Sneguljčice in 7 palčkov, Disneyland

 

Karte so različnih kategorij, mi smo kupili takšne, ki veljajo med tednom in izven praznikov, tako da smo se lahko potlej glede na vreme odločili, kdaj gremo.  Vrste pred priljubljenimi atrakcijami so lahko zelo dolge (tudi dlje kot uro; za vrtiljak z Dumbo slončki smo npr. čakali 45 min), zato priporočamo, da si prenesete aplikacijo (na voljo jih je več), kjer boste spremljali vrste oz. čakalne dobe  pri posameznih atrakcijah in tako bolje izkoristili čas.

Zelo zanimiva je parada pravljičnih junakov, vendar si je za dober ogled potrebno pravočasno poiskati svoj prostorček ob glavni aveniji (preverite uro sprevoda na letakih).

20160420_174846
Parada Disneyevih junakov- na ramenih je razgled nekoliko boljši

 

Dan v Disneyland Parku se zaključi s spektakularim ognjemetom z gradu ob 22h, vendar smo ga mi zaradi najmlajšega člana spustili in se domov odpravili malo prej. Kar je bila v končni fazi kar dobra odločitev, saj bi sicer verjetno čakali tudi v vrsti za vlak, glede na to, da se po ognjemetu na postajo zgrnejo trume ljudi.

20160420_192230
Sonce zahaja za gradom, v katerem spi Trnuljčica, Disneyland

 

3. Od Slavoloka zmage do Louvra

20160421_131317
Slavolok zmage; zaradi prometa smo si ga z otroki ogledali od daleč, Pariz

 

Ker smo imeli lepo vreme, smo si lahko privoščili tale kratek izlet. S podzemno železnico smo se odpeljali do najbližje postaje Slavoloku zmage, si ga od daleč ogledali, nato pa po aveniji Elizejskih poljan lepo počasi korakali proti Louvru (ker je ta vseeno zelo dolga, smo vmes še malo »pošvindlali« s podzemno železnico in prišli ven pri Place de la Concorde, kjer se začne zeleni del Elizejskih poljan). Tam smo imeli na travniku tudi malico, nato pa sprehod nadaljevali vse do Louvra, katerega smo si ogledali od zunaj, kar je zaradi otrok povsem dovolj.

20160421_131525
Po Elizejskih poljanah, Pariz
20160421_140952
Velik park pred Louvrom, Pariz

 

4. Z barčico po Seni

20160421_151423
Pogled na reko Seno, Pariz

 

Prijetna izkušnja tako za odrasle kot za otroke. Sena v Parizu je že kar velika reka (morda bi jo lahko primerjali z Dravo v Mariboru), gre pa skozi ves centralni del Pariza, tako da si z reke dejansko lahko ogledaš od daleč skoraj vse glavne znamenitosti. Od slavnega Musee d’Orsay, Louvrske palače, znamenite gotske Notre-Dame, vseh mostov, ki peljejo čez reko, do seveda samega Eiffelovega stolpa. Zraven je seveda tudi vodič, ki o vsaki stavbi tudi kaj zanimivega pove. Med drugim smo videli most, ki je imel nekoč toliko ključavnic na ograji, da bi se podrl pod njihovo težo, če jih ne bi sneli, zato so odslej ključavnice na kopnem na ograji ob koncu mosta.

20160421_161703
Slovita Notre-Dame, Pariz
20160421_154223
Na barčici smo uživali v razgledu, Sena, Pariz

 

5. Sprehod po Montmartru

Za zadnji dan smo si pustili ta najmanj zahteven podvig. Na vrhu Montmartra je seveda impozantna bazilika Sacré- Coeur, ki pa so jo ravno prenavljali, tako da smo si jo ogledali le od zunaj.

20160422_124308
Pogled na Pariz z Montmartra
20160422_122133
Bazilika Sacrè-Coure, Paris

 

Pot smo nadaljevali po znamenitih uličicah polnih slikarjev in drugih uličnih umetnikov, med drugim sta hčerki vrgli drobiž v klobuk stari lajnarki, ki je imela poleg lajne tudi pojočo žago, zraven pa je tudi odlično pela in žvižgala.

20160422_140110
Ena od pariških ozkih uličic, po kateri je pogosto pogledoval tudi Picasso
20160422_135649
Sloviti mlin na veter, sedaj restavracija, Pariz

 

Dol smo se spustili mimo znanih starih mlinov na veter (kakršen je tudi nad Moulin Rouge) in prišli do parkca z ogromno steno, na kateri je v skoraj vseh svetovnih jezikih napisano »ljubim te«. Našli smo celo dva stavka v slovenščini.

20160422_141157
Stena, ki se kar šibi od ljubezni, Paris

 

6. Sprehod po mestu

Privoščili smo si tudi kavico na ulici (kar je obvezni repertorar spoznavanja nekega mesta) in si ogledali nekaj trgovinic z oblekami. Med drugim tudi znamenito Galeries Lafayette, ki je zanimiva predvsem z arhitekturnega vidika. Obdaja jo namreč krasna kupola; če se povzpneš na razgledno teraso, pa zopet vidiš Pariz od zgoraj, tokrat z Eifflovim stolpom pred seboj. Za mamice pa so seveda dobrodošle kakšne minutke v dobrem za »šoping«.

20160422_171937
Kupola Galeries Lafayette, ki ustvari prav posebno nakupovalno vzdušje, Pariz
20160422_171031
Pogled s terase Galeries Lafayette, Pariz

 

7. Še nekaj vtisov

Morda smo kje drugje drugače vajeni, vendar za sam Pariz lahko rečemo, da otrokom sicer ni pretirano naklonjen. To se nekako pozna na splošno že pri ljudeh samih, glede odnosa do otrok, glede prijaznosti, dajanja prednosti, ipd. (beri: ničesar od tega ni), kot tudi sicer pri tem, da na javnih mestih običajno ni posebej poskrbljeno za najmlajše (npr. v parkih, straniščih, na železnici), kot smo morda vajeni tega kje drugje. Težko bi rekel, da je moteče, se pa splača biti na to pripravljen.

Kuhali smo si skupaj z bratom sami, tako da smo sproti nabavili in pripravili. V okolici bratovega domovanja mrgoli najrazličnejših specializiranih trgovinic, od pekarn, slaščičarn, ribarnic, mesarij, sadjarn, do trgovine s samimi zmrzovalnimi skrinjami in zmrznjeno hrano. Nad izbiro sem bil impresioniran. Sama hrana v trgovini je nekoliko dražja kot pri nas, je pa tudi precej več izbire.

20160422_103056
Mmmmm…Takole so nas razvajali za zajtrk- Croque Madame, bogat sendvič z jajčkom

 

Okoli znamenitosti je običajno seveda polno preprodajalcev ki prodajajo razne Eiffelove stolpe ipd., ki znajo biti precej vsiljivi, zato je najbolje ne vzpostaviti očesnega kontakta, saj se ga sicer ne rešiš. Kljub vztrajnemu izmikanju, smo na koncu vseeno kupili za vsako hčer po pet malih eiffelovih stolpov in še enega malo večjega, ki zdaj krasi našo dnevno sobo. Najlepši pa je seveda spomin na krasen pogled z Eifflovega stolpa, ki bo za vedno ostal v malih glavicah.

Preverite aktualne akcije za varen in brezskrben dopust po Franciji na portalu Z LETALOM NA POTI. 

Idejo za potovanje v Pariz sta za Kamzmulcem delila Anja in Luka, mamica in očka 8 in 4-letnih punčk ter enoletnega fantka. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.