Otroško igrišče v osrčju Karavank – na Kofce z mulcem

5

Karavanke ponujajo različne poti in vrhove za vse vrste hribolazcev in različno uhojenih mulcev. Lep izlet je že sam po sebi odličen razlog, da se spravimo na svež zrak, če pa ga skombiniramo tudi z otroškimi igrali in odlično!!! kulinariko na koči, pa je sploh zmaga. Eden takšnih izletov so Kofce, kjer vam garantiramo, da vam na koncu dneva ne bo žal – četudi niste med največjimi jubitelji pohodništva.

Ni eden glavniih razlogov, ampak precej pomemben – ob obisku Kofc nikar ne zamudite njihovih štrukljev

Primeren letni čas obiska: izkušeni pohodniki lahko Kofce obiščejo v vsakem letnem času, saj je koča odprta vse leto. Za ljubiteljske pohodnike in začetnike vseeno priporočamo čas od zgodnje pomladi do pozne jeseni (ko ni snega oz. sta cesta do izhodišča in pohodna pot navzgor kopni).

Priporočen čas obiska: kot vedno se je v hribe fino odpraviti zjutraj, ob prvih sončnih žarkih. Na domu na Kofcah si lahko vzamete potem malo več časa za kosilo in igranje in poležavanje na sončnih travnikih in se potem sprehodite nazaj. Tisti bolj zagreti, z več kondicije jo lahko od doma na Kofcah mahnete še na kakšen bližnji hrib (npr. Kofce gora, Malo Kladivo…), vsi ostali pa enostavno uživate v prečudoviti naravi.

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji (neprimerno za otroški voziček, za mlajše priporočamo nahrbtnik ali nosilko).

Primerno za pse: absolutno

Vreme: izlet priporočam kadarkoli, ko ne dežuje. Spletno kamero si oglejte tukaj.

Čudoviti razgledi v vseh letnih časih

Pot do izhodišča:

Na Kofce vodi več poti. Do pohodniško lažjih izhodišč vodi cesta skozi Dovžanovo sotesko. Vendar pozor, cesta je na koncu makadamska in občasno, po večjih deževjih, v slabšem stanju (vendar večinoma normalno prevozna z osebnim avtomobilom). V kolikor ne želite vožnje po makadamu, priporočamo, da za izlet na Kofce izberete ZAHTEVNEJŠO pot čez Matizovec (podrobnosti spodaj).

Izhodišče čez Matizovec: Gorenjsko avtocesto zapustimo pri odcepu za Ljubelj in sledimo cesti do mejnega prehoda. Cesto zapustimo pri tabli za Podljubelj (desno) in že po nekaj metrih, v križišču, sledimo tablam za Kofce. Pot je ožja, a krajša in asfaltirana, zato primernejša za malčke, ki težje prenašajo dolge makadamske vožnje. Avto lahko pustimo na večjem makadamskem parkirišču in sledimo smerokazom za Kofce. Pot navkreber je mestoma zahtevnejša (570m višinske razlike), z malčki je potrebno računati na cca. 1uro in 40 minut. Zmogli jo bodo otroci od 4/5 let naprej, odvisno tudi od preteklih pohodnih izkušenj (za mlajše priporočamo uporabo nahrbtnika).

Izhodišče planina Šija: po Gorenjski avtocesti se peljete do izvoza za Ljubelj in se usmerite direktno v Tržič. Cesti čez Tržič sledimo skozi Dolžanovo sotesko. V vasi Jelendol nas oznake usmerijo levo do planine Kofce, Šije in planine Pungart. Odcep je malo naprej od vaške cerkve in tukaj se konča asfaltna cesta. Pot nadaljujemo strmo navzgor in sledimo smerokazom za planino Šija in Pungart. Parkiramo lahko pri zavetišču na planini Šija. Ker je cesta makadamska, mestoma slabša, zadnjih nekaj kilometrov voziš skoraj pol ure.

Izhodišče iz Dovžanove soteske/Mrzli studenec: Izhodišče je enako kot za planino Šija, le da se v vasi Jelendol in kasneje na makadamski cesti držite tabel za Kofce. Parkirate ob cesti, ko se začnejo oznake za pešpot na Kofce. Do koče je cca 30 -40min hoje.

Mi smo za obisk Kofc največkrat izbrali Mrzli studenec, čeprav smo se nekajkrat že tudi “pomučili” iz Matizovca. Pot ni prezahtevna tudi za mlajše otroke, čeprav je na začetku precej strma in polna korenin.

Mestoma strma in precej prepredena s koreninami, a lepo markirana pot

V nadaljevanju se nekoliko položi in ponuja lepe razglede, za nekaj zanimivosti ob poti pa so poskrbele mravlje z ogromnimi mravljišči, ki bodo zagotovo pritegnili pozornost. Ob položnem delu poti se tudi srečamo s cerkvico, ki ponuja možnost kratkega oddiha.

Čudoviti razgledi na poti

Na koncu se gozd razredči in nas čaka samo še vzpon do koče čez travnik, ki zna biti v pomladnem in poletnem času posejan z gorskimi rožami.

Ko prispemo do travnika že vidimo kočo

Izhodišče iz Planine Šija:

Mi smo si vzeli dopoldne in se odpravili na kratek sprehod iz planine Šija do doma na Kofcah (1.488m). Gre za sprehod, ki ga normalen odrasli opravi v 25 minutah, z malčki in mulčki pa se lahko le-ta raztegne tudi na uro ali več. Pot je razgibana, razgledna, sprosti domišljijo in napase radovednost mulčkov.

20150815_093044
Čudovita planina Šija

4 razlogi za obisk Kofc:

1. Prijeten družinski pohod (iz planine Šija ali od Mrzlega studenca) oz. malo zahtevnejši iz Matizovca

Pot od zavetišča na planini Šija ali od mrzlega studenca do doma na Kofcah je časovno kratka, ne preveč razgibana, s čudovitimi razgledi in mnogimi zanimivostmi na poti, tako da jo lahko prehodi tudi 2 letnik, ki rad hodi (od Mrzlega studenca od cca 3 let naprej, morda delno ob pomoči staršev, odvisno od otroka). Za ostale je še zmeraj priporočljivo, da ga eden od staršev nosi v nosilki.

20150815_094804
Taborniški dom na planini Šije

2. Otroško igrišče s plezalno steno na domu na Kofcah

Ko prispemo do doma na Kofcah, se pravi raj za mulce šele odpre. Na planini se pasejo krave, koze in konji. Travnik je posut z različnim cvetjem in prostoren, kar omogoča mulčkom, da se dodobra sprostijo in zdivjajo. Za piko na i pa jih za kočo čaka ograjeno igrišče s toboganom,gugalnico,pravo plezalno steno in leseno hišico z različnimi igračami – tudi kuhinja in kocke se najdejo v njej. Najpomembneje pa je, da je igrišče ograjeno in tako imamo lahko starši mulce lažje na očeh. Igrišče je primerno tudi za enoletnike.

Čudovito igrišče s krasnimi razgledi
20150815_121126
Notranja igralnica pri domu na Kofcah

3. Prijeten prostor za odlično kosilo ali malico na svežem zraku

Dom na Kofcah ponuja pester izbor zelo okusne planinske hrane na žlico. Ob vseh naših obiskih so bili na voljo ričet, jota, pasulj (s klobaso ali brez), telečja obara in gobova juha, ponavadi tudi kislo zelje in ajdovi žganci. Ne glede na to, da so vse omenjene jedi odlične, si nujno postite tudi nekaj prostora za sladice, saj se tukaj zadeva šele začne. Kofce namreč ponujajo odlične štruklje – klasični skutini so zelo dobri, a mi prisegamo na čokoladne. Odlični so tudi ajdovi z orehi ter kombinacija čokolada-malina.

Odlična gorska hrana za vse okuse
20150815_110015
Na Kofcah vam postrežejo domačo hrano

Pester izbor hrane in odlične narezke pa lahko poizkusite tudi v koči na planini Šija na poti nazaj. Vse je odvisno od tega kako dolgo zdržijo vaši trebuščki.

20150815_110600
Na Kofcah poskrbijo tako za male kot za velike

4. Zaslužen počitek ob vrnitvi v zavetišču na Šiji

Tudi pot nazaj je zanimiva in ko se za konec spet ustaviš na planini Šija, lahko še malo posediš v prijetnem ambientu, se sončiš na ležalniku in občuduješ krave, ki se pasejo naokoli. Tudi tukaj je dvorišče okoli hiše ograjeno, tako da so mulčki na varnem in lahko starši v miru popijejo kavico ali kaj prigriznejo.

20150815_134626
Počitek na planini Šija

 

Raziskovanje
Raziskovanje in zabava na planini Šija

Prispevek je napisala Erika, otrok in potepuh po duši, ki neskončno uživa v igri, raziskovanju in odkrivanju skritih kotičkov skupaj z možem in svojima nadebudnežema. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.