Otroško igrišče v osrčju Karavank – na Kofce z mulcem

5

Karavanke ponujajo različne poti in vrhove za vse vrste hribolazcev in različno uhojenih mulcev. Eno od izhodišč je tudi zavetišče na planini Šija (1.528m), ki poleg prijetnega taborniškega doma, veliko krav in obroča Karavanških vrhov ponuja tudi izhodišče za kar nekaj izletniških točk.

Mi smo si vzeli dopoldne in se odpravili na kratek sprehod iz planine Šija do doma na Kofcah (1.488m). Gre za sprehod, ki ga normalen odrasli opravi v 25 minutah, z malčki in mulčki pa se lahko le-ta raztegne tudi na uro ali več. Pot je razgibana, razgledna, sprosti domišljijo in napase radovednost mulčkov.

20150815_131030
Počitek ob pastirskem stanu ob poti

Primeren letni čas obiska: sprehod je primeren od zgodnje pomladi, ko je cesta na planino Šija prevozna, pa vse do pozne jeseni. Predlagam, da izberete suh dan, saj zna biti vožnja z avtomobilom po razmočenem terenu malce neugodna.

20150815_130005_1
Del poti na Kofce vodi čez gozd

Priporočen čas obiska: kot vedno se je v hribe fino odpraviti zjutraj, ob prvih sončnih žarkih. Na domu na Kofcah si lahko vzamete potem malo več časa za kosilo in igranje in poležavanje na sončnih travnikih in se potem sprehodite nazaj. Tisti bolj zagreti, z več kondicije jo lahko od doma na Kofcah mahnete še na kakšen bližnji hrib (npr. Kofce gora, Malo Kladivo…), vsi ostali pa enostavno uživate v prečudoviti naravi.

20150815_095750
Pot do doma na Kofcah bodo zmogli tudi najmlajši pohodniki

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski in šolarji

Primerno za pse: absolutno

Vreme: izlet priporočam kadarkoli, ko ne dežuje. Spletno kamero si oglejte tukaj.

Pot do izhodišča:

Na Kofce vodi več poti. Do prvih dveh izhodišč vodi cesta skozi Dovžanovo sotesko. Vendar pozor, cesta je na koncu makadamska in strma in v slabem stanju. Priporočamo, da za izlet na Kofce izberete ZAHTEVNEJŠO pot čez Matizovec (podrobnosti spodaj).

Izhodišče planina Šija: po Gorenjski avtocesti se peljete do izvoza za Ljubelj in se usmerite direktno v Tržič. Cesti čez Tržič sledimo skozi Dolžanovo sotesko. V vasi Jelendol nas oznake usmerijo levo do planine Kofce, Šije in planine Pungart. Odcep je malo naprej od vaške cerkve in tukaj se konča asfaltna cesta. Pot nadaljujemo strmo navzgor in sledimo smerokazom za planino Šija in Pungart. Parkiramo lahko pri zavetišču na planini Šija. Ker je cesta makadamska, mestoma slabša, zadnjih nekaj kilometrov voziš skoraj pol ure.

20150815_093044
Čudovita planina Šija

Izhodišče: Taborniški dom na planini Šija, kjer nam prijazni oskrbniki vedno namenijo besedo ali dve. Okolice doma je ograjena z ogrado in na zadnji strani doma so izhodna vratca na našo pot. Pot se najprej spusti, potem pa počasi vije med pašniki, mimo pastirskega stana, med drevesi proti domu na Kofcah, na katerega se moramo proti konci malo povzpeti. Več si preberite tukaj.

20150815_093428
Prijazne kravice pri taborniškem domu na planini Šije

Izhodišče čez Matizovec: Gorenjsko avtocesto zapustimo pri odcepu za Ljubelj in sledimo cesti do mejnega prehoda. Cesto zapustimo pri tabli za Podljubelj (desno) in že po nekaj metrih, v križišču, sledimo tablam za Kofce. Pot je ožja, a krajša in asfaltirana, zato primernejša za malčke, ki težje prenašajo dolge makadamske vožnje. Avto lahko pustimo na večjem makadamskem parkirišču in sledimo smerokazom za Kofce. Pot navkreber je mestoma zahtevnejša (570m višinske razlike), z malčki je potrebno računati na cca. 1uro in 40 minut. Zmogli jo bodo otroci od 4 let naprej (za mlajše priporočamo uporabo nahrbtnika).

4 razlogi za sprehod iz Šije na Kofce:

1. Prijeten družinski sprehod, ki ga lahko prehodi tudi 2 letnik

Pot od zavetišča na planini Šija do doma na Kofcah je časovno kratka, ne preveč razgibana, s čudovitimi razgledi in mnogimi zanimivostmi na poti, tako da jo lahko prehodi tudi 2 letnik, ki rad hodi. Za ostale je še zmeraj priporočljivo, da ga eden od staršev nosi v nosilki.

20150815_094804
Taborniški dom na planini Šije

2. Otroško igrišče s plezalno steno na domu na Kofcah

Ko prispemo do doma na Kofcah, se pravi raj za mulce šele odpre. Na planini se pasejo krave, koze in konji. Travnik je posut z različnim cvetjem in prostoren, kar omogoča mulčkom, da se dodobra sprostijo in zdivjajo. Za piko na i pa jih za kočo čaka ograjeno igrišče z gugalnico, toboganom, pravo plezalno steno in leseno hišico z različnimi igračami – tudi kuhinja in kocke se najdejo v njej. Najpomembneje pa je, da je igrišče ograjeno in tako imamo lahko starši mulce lažje na očeh. Igrišče je primerno tudi za enoletnike.

20150815_120137
Igršče na Kofcah je primerno za vse starosti
20150815_120655
Gugalnica pri domu na Kofcah
20150815_121126
Notranja igralnica pri domu na Kofcah

3. Prijeten prostor za kosilo ali malico na svežem zraku

Dom na Kofcah ponuja pester izbor zelo okusne planinske hrane na žlico. Poleg klasičnih žgancev in jote ter ričeta, pa ponujajo tudi odlično kislo mleko. Za prave sladokusce :).

20150815_110015
Na Kofcah vam postrežejo domačo hrano

 

Pester izbor hrane in odlične narezke pa lahko poizkusite tudi v koči na planini Šija na poti nazaj. Vse je odvisno od tega kako dolgo zdržijo vaši trebuščki.

20150815_110600
Na Kofcah poskrbijo tako za male kot za velike

 

4. Zaslužen počitek ob vrnitvi v zavetišču na Šiji

Tudi pot nazaj je zanimiva in ko se za konec spet ustaviš na planini Šija, lahko še malo posediš v prijetnem ambientu, se sončiš na ležalniku in občuduješ krave, ki se pasejo naokoli. Tudi tukaj je dvorišče okoli hiše ograjeno, tako da so mulčki na varnem in lahko starši v miru popijejo kavico ali kaj prigriznejo.

20150815_134626
Počitek na planini Šija

 

Raziskovanje
Raziskovanje in zabava na planini Šija

Prispevek je napisala Erika, otrok in potepuh po duši, ki neskončno uživa v igri, raziskovanju in odkrivanju skritih kotičkov skupaj z možem in svojima nadebudnežema. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.