Osvežujoče aktivno poletje na Mariborskem Pohorju

0
Pohorski gozdovi so nam, odkar imamo mulce, zelo ljubi pozimi, vedno rajši pa jih obiščemo tudi poleti. Ne glede na to, na kateri strani in višini Pohorja se boste potikali, boste vedno deležni blagodejne klime, pomirjujočih učinkov čudovitega gozda in presenečeni nad skritimi vodnimi kotički.

Mariborsko Pohorje je eno od tistih izhodišč, kjer vam še posebej, če imate radi rekreacijo v naravi, zagotovo ne bo dolgčas. Ta del Pohorja večkrat “napademo” iz doline, smo pa tudi že nekajkrat bivali v Pohorje Village resortu, ki se nahaja le streljaj od zgornje postaje gondole. Ne glede ne izhodišče, priporočamo kar nekaj rekreativnih aktivnosti za celo družino.

Zgornja postaja gondole je odlično izhodišče za izlete po Pohorju

Rozkina gozdna učna pot

Gre za eno najstarejših gozdnih učnih poti pri nas. Začne se tik ob zgornji postaji gondole in vas popelje mimo cerkve sv. Bolfenka, v čudovit pohorski gozd, kjer boste na mnogih poučnih tablah skupaj z mulci spoznavali njegove skrivnosti. Pot je dobro označena, sledite oznaki jelke na beli podlagi oz. usmerjevalnim lesenim tablam. Najvišja točka je Razglednik, nekoč mogočen stolp, ki je ponujal čudovit razgled na vse strani je žal danes v zelo slabem stanju in zaprt. Od vrha Repove proge, se mimo bivšega Železničarskega doma spustite do mogočne Trbisove jelke. Na zemljevidu je označeno kot da se nahaja v gozdu, dejansko pa se nahaja tik ob glavni cesti, tako da boste na tistem delu zapustili gozd in par 100m prehodili po glavni cesti. Priporočamo, da se vrnete v gozd, tako kot zagledate potko, ki vodi nazaj na gozdno pot. Po dobri uri krožne poti se vrnete na izhodišče. Mi smo si po koncu privoščili kosilo v Pohorje Village resort, v hotelu Bolfenk.
Rozkina učna gozdna pot velja za eno najstarejših v Sloveniji
Mimo sv. Bolfenka v pohorski gozd
Pohod po Rozkini učni gozdni poti, Pohorje
Poučne table na poti odkrivajo skrivnosti Pohorskih gozdov
Pod razglednikom, Rozkina učna pot
Razgledni stolp – Razglednik je zaradi dotrajanosti žal zaprt
Trbisova jelka, Rozkina učna pot

Framski slap ali slap Skalca

Kakšen kilometer naprej od Mariborske koče se skriva čudovit in manj znan slap Skalca ali Framski slap. Do njega se lahko po gozdni poti odpravite od zgornje postaje gondole tako, da sledite oznakam za Areh, nato pa za Mariborsko kočo. Mi smo se do tja odpravili kar z gorskimi kolesi. Po postanku v koči, smo zavili pod njo, mimo pašnika spet v gozd in se spustili po slabše označeni poti do glavne ceste, kjer smo na desno opazili oznake za Framski slap. Do tja lahko od Mariborske koče pridete tudi po glavni cesti. Kolesa smo pustili na vrhu, na novih stojalih in se nato ob pravljičnem potočku spustili do vznožja slapa. Okrog njega vodi mini krožna pot, ki je ponekod strma in spolzka, zato še posebej previdno z majhnimi otroki. So pa v času našega obiska menjali del ograje, tako da bo okolica časoma bolj varna za vse. Nazaj smo se s kolesi vrnili po glavni cesti.
Makadamska pot, ki vodi od gondole do Mariborske koče
Postanek ob Mariborski koči, ki pa je bila ob našem obisku zaprta
Izhodišče za ogled slapa se nahaja ob glavni cesti.
Idilična pot ob potočku o vznožja Framskega slapa
Ponekod je ograja dotraja, pot pa spolzka (Framski slap)
Framski slap ali slap Skalca, Pohorje
Nazaj do izhodišča vodi krožna pot Framski slap, Pohorje

Pohod do Trikotne jase

Do Trikotne jase se lahko odpravite po makadamski peš poti, ki se začne z rahlim vzponom za spodnjo postajo Pohorske vzpenjače. Pot ni zahtevna, večinoma vodi po senci. Čas vzpona je seveda odvisen od vaše kondicije, povprečna družina z mini pohodniki pa potrebuje okrog 45 minut. Alternativno se lahko odpravite po nekoliko bolj strmi Čopovi progi, ki je le deloma v senci. Pot tukaj ne bi smela presegati 30 min, a je za mlajše otroke zahtevnejša.

Na vrhu je Koča na Trikotni jasi, ki je atrakcija že sama po sebi. Otroško igrišče, možnost igranja odbojke in ostalih iger z žogo je dovolj dober razlog, da si tam vzamete več časa za postanek. Če se vam v dolino še ne gre, se lahko od tukaj naprej odpravite proti vrhu Mariboskega pohorja (alternativno tudi do t.i. koče pri Lukeju, ki leži kakšnih 15 min hoje navzgor), ali pa se v dolino odpeljete s Pohorje Jetom.

Pot do Koče na trikotni jasi je dobro označena in poteka po senci

Igrišče ob Koči na Trikotni jasi
Počitek z razgledom na Trikotni jasi

Pohorje Jet

Verjento najbolj adrenalinska in družinam prijazna aktivnost na Mariborskem Pohorju je spust s Pohorje Jetom. Sankanje poteka od Trikotne jase do vznožja Snežnega stadiona. Na začetek proge se lahko povzpnete s sedežnico Radvanje (najbolj običajno), greste peš do Trikotne jase (za tiste, ki se radi rekreirate), ali pa tako kot mi, ki smo se spustili kar dol iz vrha Pohorja (za vse tiste, ki imate dobra kolena, saj je pot ponekod zelo strma).
Karto lahko kupite na snežnem stadionu ali pa na blagajni koče na Trikotni jasi. Mi smo vzeli komplet treh voženj. Največji izkoristek je imel 9-letnik, ki je res adrenalinski odvisnik. Za vse ostale bi bila ena ali dve vožnji čisto dovolj 🙂
Drugače pa je spust v spremstvu odrasle osebe možen za otroke od štirih let naprej, sedemletniki in starejši pa se lahko spustijo samostojno. Stopnjo adrenalina uravnavate z zaviranjem. Osebje pa je poskrbelo, da smo tudi največji strahopetci varno prispeli do dna, saj so si med s sabo poročali ali je spust že varen za naslednjega adrenalinca.
Adrenalinska uživancija na Pohorje Jet
Pohorje Jet poteka od Trikotne jase do Snežnega stadiona

Bike park Pohorje

Bike park Pohorje velja za bike park z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, tam tudi vsako leto poteka svetovno prvenstvo v spustu ter drugih tekmovanjih na svetovno ravni. Ker je v sistemu Gravity gre tudi za med tujci zelo priljubljen park. Pol naše družine predstavljajo izkušeni rajderji, druga polovica pa več ali manj zmore lepe family traile. Ob našem obisku  so bile proge po naši oceni primerne samo za tiste bolj izkušene. Tisti, ki več ali manj zmoremo flow traile, z lepo urejenimi bandami ali family traile, smo tokrat ostali “na hribu”, saj je bila modra proga (verjetno tudi zaradi naliva prejšnji dan?) zelo razrita. No, za bolj izkušen del familije  to sploh ni predstavljalo ovir in sta fanta uživala na polno. Res pa je, da sta vsake toliko skrenila iz uradnega dela prog. Kar pa zna biti tako nevarno, saj naj bi bili lastniki zemljišč v sporu, kot drago, saj vsake toliko uporabnike “ilegalk” na dnu pričaka policija.
Bike park Pohorje
Postanek na Trikotni jasii
Drugi kolesarski izleti z izhodiščem iz Zgornje postaje Pohorske vzpenjače:

Pri Hotelu Bolfenk, Pohorje Village resort si lahko izposodite električna kolesa in se odpravite po Pohorskih kolesarskih poteh.