Osnovnošolci predstavljajo 7 ideje za družinske kolesarske izlete po Sloveniji

0

Prek prometno obarvanih nalog in aktivnosti šolarji v sklopu programa Varno na kolesu vsako leto spoznavajo cestnoprometne predpise in se potegujejo za privlačne praktične in denarne nagrade. Pester nabor nalog med drugim spodbuja tudi izvedbe kolesarskih izletov v šoli in iskanje zanimivih kolesarskih poti po Sloveniji, primernih za družinske izlete.

Osnovnošolci so se tako podali na raziskovanje svojih okolišev in si zamislili zanimive kolesarske izlete za celotno družino:

1. Raziskovanje Celjske kotline
Učenci OŠ Frana Kranjca Celje predlagajo izlet do izvira Voglajne, na katerem boste lahko združili kolesarjenje s pohodništvom, saj je na poti kar nekaj priljubljenih pohodniških točk. Uživajte v lepih razgledih na Celjsko kotlino s Starega grada (407 m) ali se podajte na nekoliko daljša vzpona do Celjske koče (652 m) ali na Grmado (718 m).

2. Kolesarsko potepanje v Domžalah in okolici
Do enega najlepših srednjeveških mest v Sloveniji vas bodo popeljali učenci OŠ Dragomelj, ki priporočajo, da si na poti vzamete čas za ogled številnih znamenitosti, kot so Slamnikarski muzej, renesančni grad Krumperk in rojstna hiša Rudolfa Maistra. V bližini se razprostira tudi najbolj obiskan botanični park v Sloveniji, Arboretum Volčji Potok, kjer vas bodo očarale čudovite sezonske razstave cvetja.

3. Med znamenitostmi najstarejšega mesta v Sloveniji
Ptujčani vabijo na obisk najstarejšega mesta v Sloveniji, kjer boste lahko v Rimskem kampu Poetovio začutili utrip rimskega časa. Učenci OŠ Olge Meglič predlagajo še ogled ene izmed najvišjih in najmogočnejših sekvoj na svetu, Hincejeve sekvoje, in sproščujoče kolesarjenje ob reki Dravi.

4. Zakladi kulturne dediščine v okolici Postojne
Krožna kolesarska pot, ki so si jo zamislili učenci OŠ Prestranek, bo poskrbela, da bodo otroci na izletu razgibali tudi svoje sive celice. Preizkusili se bodo lahko v izzivih znotraj brezplačne aplikacije CŠOD Misija, s katero bodo spoznavali kulturno dediščino okolice Postojne. Izlet bo dodatno popestril obisk posestva Grad Prestranek, ki nudi dom islandskim konjem, obiskovalcem pa sproščujoč oddih in aktivnosti sredi narave.

5. Veliki Radovljiški krog
Učenci OŠ Radovljica priporočajo kolesarski izlet po okolišu Radovljice, ki ponuja nekaj za vsakogar. Ljubitelji zgodovine bodo prišli na svoj račun v Villi Rustica, kjer si lahko ogledate rimske arheološke ostanke, in v Muzeju talcev, ki skriva temno zgodbo druge svetovne vojne. Športni navdušenci bodo lahko obujali spomine v Alpskem smučarskem muzeju legendarnega izdelovalca smuči Elan ali uživali v zabavnih aktivnostih v kampu Šobec. Celotne opise kolesarskih izletov skupaj z zemljevidi poti najdete: TUKAJ.

6. Po kolesarski poti vodnih virov šentviškega okoliša
Veste, kje v okolici Ljubljane najti neoporečno izvirsko vodo? Podajte se na kolesarski izlet učencev OŠ Alojzija Šuštarja, ki so se odpravili do toplega izvira Straža. Kot drugo možnost priporočajo kolesarski izlet do Koseškega bajerja, ki je zaradi svoje bujne narave izjemno priljubljena točka za sprostitev v naravi.

7. S kolesom po moravški dolini
Za vse tiste, ki bi radi uživali tako v občudovanju narave kot odkrivanju prikupnih slovenskih vasic, so učenci OŠ Jurija Vege Moravče pripravili idejo za kolesarski izlet po moravški dolini. Na poti si lahko ogledate zgodovinske znamenitosti, kot je na primer grad Tuštanj, predvsem pa uživate v pogledu na prostrane travnike in gozdove. Kolesarski izlet lahko popestrite tudi s piknikom v naravi, na primer pri Gradiškem jezeru.

Preden se podate na kolesarski izlet, se z otroki prepričajte, ali so vaša kolesa v brezhibnem stanju, na pot pa se primerno pripravite – preverite vremenske razmerne in se primerno oblecite. Na vsaki kolesarski dogodivščini naj bo vaša zvesta spremljevalka čelada, še posebej pa bodite pozorni na dele poti, ki ne vodijo po urejenih kolesarskih poteh.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin. Program podpirajo številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.

Več informacij o Varno na kolesu na www.varnonakolesu.si in facebook.com/varnonakolesu.si 

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime