Oman – arabska pravljica z enoletnikom

1

Po dolgi zimi smo si za prvo družinsko potovanje izven Evrope želeli nekam na toplo in glede na ugodne polete, kratko časovno razliko in sončno vreme izbrali Oman. Pričakalo nas je še veliko več – raznolika država, idealna za vse aktivne družine, ki si od dopusta obetajo več kot samo ležanje na plaži. 

Destinacija:  Oman

Čas potovanja: marec/april 2013

Časovna razlika: GMT + 4 (Slovenija +3 ure)

Dnevi na potovanju:  13 dni

Starost otroka: 1,5 let

Raj za:  vse, ki radi raziskujejo z najetim avtomobilom (še posebno, če ima 4×4 pogon), ljubitelje zgodovine, vodnih športov, plezalce in pohodnike ter tiste, ki radi kampirajo na divje.

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme:  v splošnem suho in v poletnih mesecih zelo vroče. V višje ležečih predelih in v puščavi se ponoči zelo shladi, zato pridejo prav tudi dolgi rokavi. Na jugu države znajo biti padavine  obilne.

Let:

 • Frankfurt – Bahrain z Gulf Air – trajanje poleta: 6 ur
 • Bahrain – Muscat z Gulf Air- trajanje poleta: 1 ura 30 min

Pot z letališča do lokacije:

Z uradnim letališkim taksijem, ki čaka takoj pri izhodu iz letališke stavbe. V kiosku, kjer dobite listek za taksi visi obširen seznam hotelov v mestu – cena prevoza do vskega izmed njih je fiksna, mi smo plačali 20€.

Namestitev: 

Prenočišča smo vnaprej rezervirali preko strani Agoda in Booking.com. Pri izbiri smo bili pozorni predvsem na dobro lokacijo (dostopnost do zanimivosti), ponudbo (brezplačno parkirišče, minibar, ki smo ga uporabljali kot hladilnik za otroško hrano in v najboljšem primeru še bazen) ter seveda na ceno. Ker smo se iskanja prenočišč lotili že dobro vnaprej smo na omenjenih straneh čakali t.i. ponudbe dneva, ko so določeni hoteli znižani tudi do 50%. Najcenejša nočitev nas je stala 33€, najdražja pa 120€.

Seznam prenočišč:  

Budget:

 • povratne letalske karte 800€ za 2 odrasli osebi
 • „Visa on arrival“  oz. Viza ob prihodu na letališče:  45€ za 1 mesec (10-dnevna viza stane 12€)
 • prenočišča z zajtrkom (13 dni) okrog 850€
 • najem avta (rezervirali Suzuki Vitara 4WD, dobili Toyota Land Cruiser 4WD) 500€ za 9 dni
 • cena goriva: 0,26€/L
 • obisk muzejev, trdnjav, parkov itd  je večinoma brezplačen oziroma je vstopnina okrog 1€
 • kosilo v dobri restavraciji v Muscatu 30€ za nas 3, hrana na ulici, v pekarni in lokalnih restavracijah v manjših mestih oziroma ob glavnih cestah dosti ceneje.  Alkohol je težko dostopen in zelo drag (pivo v Muscatu 7€).
 • pri nakupih na tržnicah in taksi prevozih so cene odvisne od vaših sposobnosti barantanja, sicer pa lahko v hotelu na recepciji vprašate kakšne so aktualne cene prevoza na kilometer, da imate primerjavo.
Top 5 potovanja po Omanu z mulcem:

1. Kopanje v vadijih

Vadiji, suhe rečne doline, ki se po deževju napolnijo z vodo, so kot nalašč za osvežitev na vroč dan in plavati med skalnimi stenami je svojevrstno doživetje. Dostop do vode je ponekod enostaven tudi za majhne otroke, sicer pa domačine povprašajte o globini, preden kar na slepo skočite.

1
Plavanje v Wadi Bani Khalid, Oman

 

2. Trdnjave in utrdbe

Čeprav včasih zapuščene, velikokrat pa lepo obnovljenje trdnjave oziroma utrdbe so nas spremljale praktično na vsakem koraku. Vstopnin ponavadi ni, oziroma so minimalne, naš mulc pa se je z veseljem plazil po stopnicah in vadil hojo po kamnitih dvoriščih in stopnicah.

2
Utrdba v predelu Mutrah, Muscat

 

3. Sipine puščave Sharqiya

Tišina puščave in njene spreminjajoče se barve nas vedno očarajo! Če radi kampirate lahko tu mirne duše postavite šotor (divje kampiranje je povsod dovoljeno) in si s tem zagotovite še razglede ob sončnem zahodu oziroma vzhodu. Za otroke je pa puščava tako ali tako kot en ogromen peskovnik. Tja se raje odpravite zgodaj zjutraj, ko sonce še ne pripeka tako močno.

3
Stopinje v pesku, puščava Sharqiya, Oman

 

4. Panoramske ceste

V enem dnevu se zlahka znajdete med hribi, v puščavi, v kakšnem vadiju, na koncu pa še na plaži. Ceste so neprometne in v dobrem stanju, tako da je vožnja sama po sebi užitek. Najema 4WD kljub malo višji ceni nismo obžalovali, saj smo z njim prevozili tudi odseke poti, kamor z navadnim avtom ne bi prišli in smo bili včasih res „sredi ničesar“.

4
Cesta do prenočišča Al Hoota Guesthouse, Oman

 

5. Peščene plaže 

Plaže južno od kraja Sur so fenomenalne. Kilometri belega peska in turkiznega morja, nikjer „žive duše“. Edini minus je malo bolj hladno in razburkano morje, ki pa je po drugi strani zelo ugodno za določene vodne športe. Tudi senco boste zaman iskali, a nam so pikniki, sprehodi in igra na plaži odtehtali vse ostalo. Okoli Muscata je voda bolj mirna, najde pa se tudi kakšna palma za senco.

5
Plaža, Ras al Hadd, Oman

 

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev 

Z izjemo glavnega mesta smo spali v manjših hotelih, nekateri izmed njih so imeli bazene in zunanje terase oziroma balkone. Zajtrk je ponavadi vključen v ceno, osebje pa vedno zelo prijazno do otrok ozrioma družin.

 • Otroška oprema 

Otroška posteljica je bila na razpolago le v nekaj prenočiščih. Otroški sedež smo najeli skupaj z avtom, a glede na ponudbo je mogoče bolje na letalo vzeti kar tistega, ki ga uporabljate doma. Voziček (marela) nam je prišel prav za dolge sprehode po Muscatu in ostalih večjih mestih. Na plaži in v hribih je bil neuporaben. Za nakup igrač, otroške opreme, plenic, oblačil in hrane v večjih mestih poiščite odlično založene hipermarkete LuLu.

6
„Off-road“ vozičkanje, Sur, Oman

 

 • Aktivnosti

Niti enkrat se nismo srečali z organiziranimi dejavnostmi za otroke, tako da smo se zabavali bolj po svoje.  Otroška igrišča smo našli skorajda povsod, tudi tam, kjer bi to najmanj pričakovali – na robu kanjona ali pa sredi gole kamnite pokrajine. S starejšimi otroci se odpravite na daljše pohode, preizkusijo pa se lahko tudi v različnih vodnih športih (npr. kajtanje, potapljanje, snorkljanje itd).

7
Otroško igrišče pri prenočišču Al Hoota Guesthouse, Oman

 

 • Hrana 

Okusi so arabsko-azijski, se pa vseeno skoraj povsod dobijo zahodnjaške jedi. Jutra smo začeli s tradicionalno kavo z okusom kardamoma, postreženo z dateljni namesto s sladkorjem. Za glavne jedi so najbolj pogoste kombinacije piščanca oziroma ribe (marinirane ali pa z nepekočimi začimbami) z rižem, kebab in različni curry-ji. Večkrat smo jedli v indijskih restavracijah, za malico pa smo na ulici kupili kruh, sadje, jogurte in priročne manjše lončke mleka. Kruh je dostikrat sladek, zato raje vprašajte preden kupite. Naš mulc ni imel nobenih prebavnih težav, jedel je isto kot midva. V trgovinah LuLu sicer prodajajo tudi otroško hrano v kozarčkih in mleko v prahu.

8
Piščančnji curry

 

 • Zdravje 

Cepljenja niso obvezna, naš edini preventivni ukrep je bil ta, da nismo pili vode iz pipe. Ne pozabite na sončno kremo z visokim faktorjem, kape in lahka oblačila – mi smo opoldansko vročino premagali s počitkom ob bazenu oziroma v parkih, velikokrat pa smo ta čas izkoristili tudi za vožnjo do naslednjega kraja. S piki komarjev nismo imeli problemov.

 • Zabava (brez otroka) 

Zabava je večinoma omejena na dogajanje v lokalnih restavracijah oziroma na terase večjih hotelskih kompleksov. Razen v glavnem mestu, kjer se malo več dogaja, smo večere preživljali torej bolj mirno.

 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji 

Če imate dovolj časa lahko pot nadaljujete  na jug države proti kraju Salalah in spotoma obiščete še otok Masirah. Potovanje po Omanu lahko združite tudi z obiskom Dubaja oziroma drugih delov ZAE.

 • Druženje z domačini

Sicer smo gostoljubnost domačinov, ki jo poznamo s prejšnjih potovanj po arabskem svetu, po eni strani predvideli, a to kar smo doživeli je preseglo vsa pričakovanja. Kamorkoli smo prišli, smo bili v centru pozornosti, seveda po zaslugi vozička z omansko zastavico in njegovega potnika. Sprva smo se na vse skupaj morali kar malo navaditi, sploh naš mulc, ampak kmalu je že sam začel mimoidočim veselo mahati v pozdrav.

9
Zvezda ulice v mestu Ibra, Oman
10
Z vodičem skupine japonskih turistov, s katerimi smo se na poti večkrat naključno srečali

Prav gotovo smo bili zaradi sina večkrat povabljeni na čaj in klepet, se slikali z mimoidočimi domačini (no, pa tudi z azijskimi turisti), ponujali so nam brezplačne prevoze nazaj do hotela, v pekarnah smo dobili kako pecivo kar tako, pri zajtrku dvojne porcije, na tržnicah smo uspešno barantali in tu in tam spet kaj dobili brez da bi plačali. V parkih in na igriščih smo se kljub temu, da smo se sporazumevali samo z rokami, zapletli v globoke pogovore z ostalimi mamami, ki so z zanimanjem občudovale naše „čudne“ zahodnjaške otroške pripomočke in igrače. V restavracijah so natakarji za nekaj časa kar pozabili na delo in animirali tamalega, medtem ko sva midva v miru pojedla do konca. Torej, res zelo pozitivne izkušnje z domačini!

OMAN POTOVANJE PO DNEVIH 
 • Prve 4 dni smo preživeli v Muscatu, se privadili na klimo in časovno razliko, spoznali s kulturnimi običaji in si ogledali večino turističnih znamenitosti, se kopali, sprehajali in dobro jedli.
 • Pot smo z avtom nadaljevali v kraj Nizwa in obiskali še vasi Bahla in Jibreen, raziskovali gorovje Hajar, kanjon in najvišji vrh v državi, Jebel Shams.
 • Obisk puščave nekaj dni za tem nas je kot vedno navdušil, saj prav tam vedno najdemo nekakšen čudovit mir in tišino, ki nas napolni z novo energijo.
 • Po plavanju v prvem vadiju smo se za par dni namestili v obalnem mestu Sur, kjer smo uživali na bližnjih plažah.
 • Sledila je pot nazaj v Muscat z vmesnimi postanki, v glavnem mestu pa smo še dvakrat prespali preden smo odleteli domov. Potovanje smo tokrat izjemoma okronali z odličnim hotelom s privatno plažo.

Celotno pot lahko prevozite seveda v veliko krajšem času, tudi v enem tednu, a mi prav zaradi našega mulca nismo želeli preveč hiteti.

Muscat

V glavnem mestu smo na začetku potovanja stanovali v indijski četrti in se okrog prevažali s taksiji, saj je mesto zelo razpotegnjeno in se peš ne pride prav daleč. In kaj nas je v Muscatu najbolj navdušilo?

 • Arhitektura

Arabska arhitektura jemlje dih in če še nikoli niste potovali po teh koncih, vas bo pustil odprtih ust. Ena najlepših mošej, kar smo jih do danes obiskali je prav tale, mošeja sultana Quaboos, v kateri stopate po drugi največji ročno izvezeni preprogi na svetu in občudujete ogromen lestenec. Otroci mlajši od 10 let sicer ne smejo v glavne notranjanje prostore. Poleg ostalega, nas je navdušila tudi nova opera s pripadajočim butičnim nakupovalnim centrom.

11
Veličastna mošeja Sultan Qaboos Grand Mosque, Oman
12
8 ton težek in 14 metrov visok lestenec iz Swarovski kristalov, Muscat, Oman
 • Tržnica Mutrah in sprehod do marine

Mutrah je star predel mesta, znan predvsem po tržnici, ki velja za eno najstarejših na Arabskem polotoku. Tukaj smo poleg domačinov srečali kar nekaj turistov in podlegli manjšim nakupom. Na tovrstnih „souq-ih“ oziroma tržnicah se splača otroke držati za roko, saj je včasih res gneča in jih hitro izgubimo izpred oči.

13
Staro mestno jedro Mutrah, Muscat, Oman

 

Od tu smo se po obmorski sprehajalni poti sprehodili vse do marine Bander Al Rowdha (cca 8 km) in tako združili prijetno s koristnim – popoldanski spanec v vozičku za mulca in sprehod v miru za starše. Na koncu pa še okusno kosilo v tamkajšnji restavraciji. Iz marine se lahko odpravite tudi na različne dnevne izlete.

15
Razgledni stolp v obliki stojala za kadilo

Na poti so nas spremljali zanimivi objekti, plaže in utrdbe, od zunaj smo si ogledali mogočno sultanovo rezidenco.

16
Sultanova palača, Muscat, Oman

 

 • Mestni parki

V Muscatu se najde kar nekaj zelenih kotičkov, nas pa je najbolj navdušil velik park Al-Qurm, kjer  predvsem popoldan zelenice  zavzamejo družine.  Senca pod palmami se še kako prileže za krajši počitek oziroma za zaključek dneva. Če otroci še niso utrujeni od raziskovanja mesta, jih lahko na zelo lepo urejenih otroških igriščih v parku zmatrate, da bodo boljše spali. Prigrizke in pijačo kupite v kioskih, zraven parka pa se nahaja tudi pravi zabaviščni park Marah Land (http://www.marahland.com/), ki je super za malo starejše mulce.

17
Eno izmed otroških igrišč v parku Al-Qurm, Muscat, Oman

 

 • Mestna plaža

Mestna plaža je prav prijetna za počitek in skok v morje – na enem koncu so postavljeni slamnati senčniki (brezplačno) in tuši. Največja „gužva“ je sicer ob večerih in ob petkih, ko je tu dela prost dan, plaža pa se napolni tudi vsak večer in je idealna za sprehode in čofotanje v plitki vodi.

18
Urejena mestna plaža, Muscat, Oman
Nizwa z okolico

Uspešno smo prestali prvi dan vožnje z najetim avtom in uživali v mirnem vzdušju v mestu – zdelo se nam je, da smo srečali res le peščico turistov. V nekdanjem glavnem mestu države, Nizwa, se nahaja ena najbolj znanih trdnjav in tržnic v celi državi. Plezanje po neštetih stopnicah je bilo sila zabavno tudi za našega enoletnika in ker smo imeli še dovolj časa smo se odpeljali še do tradnjave v Bahli in gradu Jibreen.

19
Na vrhu obzidja trdnjave v Nizwi, Oman
20
Tipičen prizor s tržnice, ob petkih zjutraj pa si lahko ogledate tudi znamenito kozjo tržnico, Nizwi, Oman
21
Trdnjava Bahla je del UNESCO-ve dediščine, Oman

 

 Arabski „Grand Canyon“

Naslednji dan smo začeli zgodaj in se po sprehodu skozi idilično 400 let staro mestece Al Hamra in gorsko vasico Misfat po zviti cesti zapeljali do glavne razgledne točke na robu kanjona pri vrhu Jebel Shams, v bližini katere se nahaja tudi hotel Jebel Shams Resort (http://jebelshamsresort.com/) z restavracijo (dostopen z navadnim avtom). Po kanjonu je veliko pohodniških poti, a si jih s tako majhnim otrokom vseeno nismo upali prehoditi, zato smo kanjon raje obvozili po makadamski poti (samo za 4WD) in se sproti ustavljali na razglednih točkah.

22
Gorska vas Misfat Al Abryeen, Oman
23
Pogled na kanjon z glavne razgledne točke, Oman
Puščava Sharqiya (znana tudi kot Wahiba Sands)

Ker tokrat nismo imeli namena v puščavi pričakati sončnega vzhoda oziroma jahati kamel, smo se odločili za cenovno ugodnejšo opcijo prenočišča v manjšem kraju Ibra, nekaj kilometrov stran. Po sipinah smo tako drveli naslednji dan zgodaj zjutraj, ko še ni bilo tako vroče, prav posebno vzdušje v puščavi pa nam je pričaralo nekaj deset dežnih kapelj.

24
Rdeče sipine tik pred dežnimi kapljami, Oman
25
Tu in tam smo med kupi peska našli svetoče grmičke, Oman

 

Rečna dolina Wadi Bani Khalid

Po vročem dnevu v puščavi smo se veselili skoka v osvežilno vodo v vadiju Wadi Bani Khalid. Kmalu smo našli mesto za piknik v senčki in zalivček s kamenčki, kjer se je tudi naš mulc opogumil in čofotal v plitki vodi.

26
Eno prvih jezerc v vadiju Bani Khalid, Oman

 

Nedaleč od parkirišča se najaha tudi manjša restavracija, od koder lahko pohod nadaljujete še do jam Moqal. Ker je pot do njih delovala bolj divje, smo raziskovanje podzemnega sveta tokrat izpustili in se raje dlje časa kopali.

27
Namakalni sistemi imenovani „Falaj“ so še danes v uporabi, nekaj pa jih je vpisanih tudi na seznam UNESCO-ve svetovne kulturne dediščine
Obalno mesto Sur

Strateško pomembno pomorsko mesto Sur smo izbrali za bazo raziskovanja obale in bližnjih plaž, sicer pa se nam je tudi sam kraj z ostanki trdnjav in stolpov zdel zanimiv. Na lokalni tržnici smo se uspeli zgubiti in komaj smo našli pot iz labirinta ozkih uličic nazaj na obalo – a ravno v tem je včasih čar potovanj in takšne trenutke si najbolj zapomnimo.

28
Mesto že od nekdaj slovi po ladjedelstvu in še danes tu izdelujejo znamenite lesene ladje, „dhow“

 

Ras al Hadd in Ras al Jinz

V kraju Ras al Jinz je pomemben želvji rezervat (http://www.rasaljinz-turtlereserve.com), kjer je urejen tudi zelo zanimiv center za obiskovalce. Želve ponavadi priplavajo na obalo v nočnih urah in lahko se pridružite vodeni skupini pozno zvečer oziroma zelo zgodaj zjutraj, posameznikom je vstop na plažo prepovedan. Mi smo se  vodenim ogledom ravno zaradi neugodnih časov (ko otroci spijo) odpovedali.

29
Neskončna bela peščena plaža blizu Ras al Hadd, Oman

Čudovite peščene plaže, po katerih smo se vozili kar z avtom, smo našli tudi okoli kraja Ras al Haad. Kot že rečeno, sence ni – mi smo se znašli tako, da smo avto parkirali pod pravim kotom. Naš mulc je sicer užival v tekanju za galebi, iskanju školjk in skakanju v valove v plitki mrzli vodi.  

30
Hlače niso dolgo ostale suhe 😉
31
Ob cesti smo kar naprej srečevali kamele, na katere je treba biti res pozoren med vožnjo, Oman

                                                           

Wadi Tiwi

Na poti v Muscat smo se zapeljali še po enem vadiju, Wadi Tiwi. Ker je prejšnjijh par noči močno deževalo, je bila soteska na določenih odsekih skoraj neprevozna, a smo vseeno uspeli prečkati začetni del, nakar se je stanje izboljšalo. Veliko obiskovalcev se po strmi poti med vasicami odpravi kar peš, mi smo šli z avtom dokler nismo imeli dovolj premetavanja po kamniti poti. Slednja je sprva sicer asfaltirana, kasneje pa postaja vedno bolj divja. Zanimivih kotičkov za postanek z razgledi na skalnata pobočja je ob poti ogromno, večji izziv pa je bil najti prav mesto, kjer smo lahko sploh obrnili avto, potem ko smo se odločili, da se vrnemo v dolino.

32
Prečkanje poplavljenjih delov ceste je po nekaj kilometrih postala rutina, Oman
33
Naš ogromen avto in naš mini mulc, Oman

 

Bimmah Sinkhole vrtača

Nekaj kilometrov naprej po glavni cesti do Muscat-a smo zavili še do te enkratne vrtače, Bimmah Sinkhole, ki je z naravnim podzemnim tunelom povezana z morjem in se nahaja v parku Hawiyat Najm. V topli vodi smo se tudi okopali, kasneje pa si pripravili še malico na enem izmed urejenih piknik prostorov.

#
Pogled na vrtačo z vrha stopnic, Oman

 

Nazaj v Muscat-u

Pozno zvečer smo že po temi prispeli v hotel in po večerji družno popadali v postelje. Naslednji dan smo namenili čistemu uživanju, plavanju in poležavanju na plaži, zvečer pa še zadnjič tekali po mehkem pesku ob sončnem zahodu.

35
Pogled na hotel z javne mestne plaže, Muscat, Oman
36
Sončni zahod na glavni mestni plaži, Muscat, Oman
37
Obvezno večerno tekanje po peščenih plažah:), Oman

 

NAŠI VTISI:

Po vsem kar smo doživeli lahko rečemo, da je Oman odlična izbira za potovanje z otroki, tudi za prvo resno potovanje in prvi stik z drugačno kulturo. Poleg raznovrstnih naravnih in kulturnih znamenitosti je bila prav gostoljubnost domačinov in njihova naklonjenost do otrok tista pika na „i“, ki je vse skupaj naredila nepozabno. Ponavadi vsako leto odpotujemo kam drugam, najraje tja, kjer še nikoli nismo bili, a ponovnega obiska Omana se prav zares ne bi branili!

 

Katja je avtorica angleško-slovenskega družinskega popotniškega bloga „finding Malokoko“, ki trenutno s 4-letnim sinom in možem  živi v severni Nemčiji. Njihova doživetja lahko spremljate na strani www.findingmalokoko.com in jo sledite na FB  ali Instagramu, kjer objavlja prečudovite fotografije. Za več informacij o potovanju, nam pišite na info@kamzmulcem.si.