Vikend v Olimjah – 6 doživetij za starše in mulce

1

V Olimje se rada vračam že od malih nog, ko smo s starši obiskovali še takratne Atomske toplice. Zdaj mi vas predstavlja enega lepše urejenih turističnih krajev v Sloveniji, kjer je poskrbljeno za vse želje, za mlade in stare, predvsem pa je to vas, kjer vsi ponudnikih storitev združeno in ponosno promovirajo svoj kraj. Leta 2009 je vas Olimje dobila tudi zlato plaketo za najlepšo vas v Evropi.

Lep vikend je bil odlična iztočnica za obisk te male slovenske vasi. Spakirala sem mulca in babi ter nam rezervirala v Podčetrtku dve nočitvi – prvo noč smo prespali na Jelenovem Grebenu, drugo noč pa v Termah Olimia. Dva dni je bilo premalo, da bi mulcu pokazala vse, kar Olimje nudi, smo pa vsekakor raziskali najboljše. Z vami delimo naše utrinke in doživetja.

IMG_0903
Jelenov Greben

Lokacija: Olimje – Podčetrtek

Priporočen čas obiska: Olimje lahko obiščete za dan, bolje vikend, najboljše pa kar za cel teden. Mulci bodo uživali v vodnih vragolijah in ponudbi Terme Olimia, hranjenju jelenov na Jelenovem Grebenu, domišljiji dali prosto pot v Koči pri Čarovnici, se vozili s cestnim vlakom, imeli velike učke v Čokoladnici Olimje ter domov odnesli domač čaj iz Minoritskega samostana. In še mnogo več. Starši pa bomo uživali ob vsem tem, poleg pa še preizkušali odlično kulinariko in wellness ponudbo. Vikend za vse to je res prekratek:)

Kaj početi z mulcem v Olimju? Priporočamo 6 preizkušenih doživetij, ki so navdušile mulca, starše in stare starše.

1. Terme Olimia

Terme Olimia s svojo ponudbo presega še tako visoka pričakovanja. Raznoliko ponudbo termalnih doživetij za staro in mlado za vse letne čase, lahko doživite v kompleksu pokritih in zunanjih termalnih bazenov Family wellnessa Termalija, ki so ga lani temeljito obnovili in dogradili. Sedaj se deli na Termalija Relax del, ki obsega prenovljeni notranji in zunanji bazen in popolnoma nov Termalija Family fun del, v katerem bodo uživale predvsem družine z otroki. Zakaj? Preberite si več o naših dogodivščinah tukaj.

Obiščite prenovljene Terme Olimia

2. Jelenov Greben

Tukaj so jutra drugačna, kar je tudi njihov slogan. In res je tako. Pogled s ptičje perspektive, prebujanje v tišini narave, opazovanje jelenov pri jutranjem sprehodu mimo vaše hiše, hranjenje jelenov in muflonov pri večerji, pristna domača hrana, novo in ograjeno igrišče in intimna wellness ponudba. Preberite si več o našem doživetju.

IMG_0904
Penzion z wellnessom
IMG_0891
Hranjenje jelenov in muflonov
IMG_0858
Igra v ogrevanem bazenu

 

3. Minoritski samostan

Baročna romarska cerkev s črno – zlatimi oltarji prevzame že od zunaj. Notri najdete prodajalno z zeliščnimi pripravki (čaji, mazila, tinktura), pred samostanom pa skrbno urejen vrt zdravilnih rastlin, ki so označene s slovenskimi in latinskimi imeni. Otroke lahko naučite tudi kakšne zdravilne učinke imajo posamezne rožice.

IMG_1031
Sprehajalna pot ob samostanu

 

4. Čokoladnica Olimje – Syncerus

Malo naprej od Minoritskega samostana, nas pod goro Rudnico pričaka ročna proizvodnja in prodaja čokoladnih izdelkov Syncerus. Ni ravno najbolj primerna, vendar je čokoladna lizika v prijetni senčki drevesa, otrokom res idealna malica:) In nadaljne raziskovanje Olimja ni več problem. Ne pozabite kupiti ročno izdelanih pralinejev tudi za domov.

IMG_1028
Čokoladnim dobrotam se je res težko upreti

 

5. Koča pri čarovnici – Dežela pravljic in domišljije

Sprehodite se z otroci čez gozd ob šumenju potočka in žvrgolenju prtičkov, skupaj doživite svet pravljic, srečajte knjižne junake vaše mladosti, čarovnice in se prepustite domišljiji, ki obstaja večinoma le še v glavicah naših malčkov. Več o našem doživetju si preberite v članku Nikoli nismo prestari za pravljice.

IMG_0953
V iskanju najljubših pravljičnih junakov

 

6. Vožnja z vlakcem Hlapon

Cestni vlakec je vsekakor zanimiv način spoznavanja Olimij in okolice. Predvsem za mulca, čeprav smo ga najeli tudi že za službene prevoze:) Informacije o vožnji z vlakcem dobite na recepciji hotela Breza ali na telefonski številki 041 392 091, popelje pa vas lahko na tri strani:

  • Izlet po vasi Olimje
  • Izlet v Rogaško Slatino
  • Družabni izleti po vinski turistični cesti (obisk turističnih kmetij in vinskih kleti)
IMG_1020
Vlakec Hlapon

 

7. Dodatne znamenitosti v okolici:

  • Rogatec, kjer bo mulcem zelo zanimiv Muzej na prostem. Ogledali si boste lahko kako so nekoč živeli plemiči in kmeti, kako pečejo kruh po imenu žulika, ogledali ljudski ples in rokodelske spretnosti.
  • Izleti po Kozjanskem. Kozjanski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območji živalskih in rastlinskih vrst pri nas. Park ponuja nešteto aktivnosti, priporočamo pa vsaj tri, ki bodo mulcem in vam zanimve: oglede rastišč orhidej (ste vedeli, da jih je v Sloveniji preko 70 vrst?!), astronomski observatorij v OŠ Prevorje in opazovanje zvezd ter Slivniško jezero, kjer boste lahko obiskali ptičji rezervat.
  • Grad Podsreda, ki je eden najbolj ohranjenih gradov na naših tleh. Lahko si ogledate srednjeveško kuhinjo in grajske ječe.
  • Ni znamenitost v okolici, je pa najbolj zanimiva stvar za mulca – pustite avto v Celju in se v Podčetrtek pripeljite s čisto pravo parno lokomotivo. Vlak vozi od aprila do septembra, več informacij o voznem redu pa spremljajte na njihovi spletni strani.
images
Muzejski vlak

 

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.