Odpravite se v svet animiranih filmov!

0

Animateka je mednarodni festival animiranega filma, ki poleg filmov za odrasle ponuja tudi pester program celovečernih in kratkih animiranih filmov za otroke in mladino. Ta je skrbno oblikovan tako, da ustreza različnim starostnim skupinam, v njem pa so zbrani najboljši sodobni animirani filmi domačih in tujih avtorjev – sporočilno in likovno bogata dela, raznolika po vsebini in tehniki.

Tudi letos je Animateka odločena, da vas popelje v svet animiranih biserov. Ker letos to ni mogoče v kinodvoranah, vam jih pripeljejo kar na dom! Festival bo tako med 30. novembrom in 9. decembrom potekal na spletu, kjer bo mogoče kupiti vstopnice za raznovrstne animacije in njihov ogled na domačem zaslonu.

Animateka ponuja nekaj za vsakogar!

Kinotripov jagodni izbor za mladino

Za mladino je tokrat poskrbljeno s Kinotripovim jagodnim izborom, ki prinaša najboljše iz sveta kratkega animiranega filma po izboru mladih samih. Filme izberejo člani Kinotripovega filmskega kluba skupaj s selektorji festivala Animateka. Letošnji izbor sedmih kratkih animiranih filmov nas bo odpeljal na odštekano in sladko filmsko potovanje. Podali se bomo v velik beli svet, preizkušali svoj pogum v nenavadnih prostranstvih postapokaliptičnega sveta, spoznavali prekletstvo poslednje mode ter skozi nenavadno in čudežno zaobrnjene usode junakov živeli prav poseben, animirani vsakdan!

Celoten program Kinotripovega jagodnega izbora najdete TUKAJ.

Sekcije kratkih animiranih filmov, namenjene otrokom, so letos kar štiri.

Slonov tekmovalni program I, 3+ ponuja nekaj za prav najmlajše. Od medvedjih kuharjev, do ptička in radovedne lisice, do vžigalice, ki se rada odpravi na potep, pa vse do sramežljive školjke.

Slonov tekmovalni program II, 7+ za malce starejše med drugim prinaša animirane pripovedi o risu, ki se odpravi v mestu, o nenavadnih bitjih, ki jih ovirajo naravne nesreče, pa o džipu, ki išče sanjsko počitniško destinacijo, idiličen otok, ki kar kipi od divjine in čudovitih tropskih ptic. In še in še …

Slonov tekmovalni program III, 11+ ponuja animirane prigode o diktafonu, ki poskuša navezati stik s ptičico, spregovori o zasvojenosti z zasloni, prinaša pa tudi čudovito pripoved po motivih srbske pripovedke ‘Dekle, hitrejše od konja’. Tu je tudi zgodba o deklici, ki hoče biti najpametnejša na svetu. Ko je vsega, kar se nauči, preveč za eno glavo, ji mama kupi rezervno…

Za tiste malo bolj nostalgične, vam Animateka v sklopu letošnjega fokusa na hrvaško animirano ustvarjanje ponuja izbor najlepših znanstvenih dogodivščin profesorja Baltazarja, ki pomaga slikarju, ki ni prav uspešen, vesoljčku popravi vesoljsko ladjo, da bi se lahko vrnil domov in s pralnim strojem popelje neposrečene amaterske glasbenike na drug planet in še kaj.

Več o programu Hrvaška na obisku – Profesor Baltazar:

Hrvaška na obisku: Profesor Baltazar, 7+

Za konec pa še nekaj besed o čudovitem animiranem filmu Calamity, otroštvo Marthe Jane Cannary za otroke nad devet let ter prav vse starejše.

Dvanajstletna Martha Jane z družino v velikem konvoju pokritih vozov potuje na ameriški zahod, kjer naj bi si ustvarili boljše življenje. Potem ko se njen oče poškoduje v hudi nesreči, Martha Jane sama prevzame skrb za brate in sestre ter se nauči voziti družinski voz. Počuti se svobodno kot še nikoli. To izjemno praktično in drzno dekle se oblači kot fant in je zaradi pogumne neposrednosti čedalje večji trn v peti drugim v potujoči skupnosti. Ko jo vodja konvoja po krivem obtoži kraje, Martha Jane pobegne, da bi našla dokaz o svoji nedolžnosti … V divjini najde svoj pravi jaz in svet, ki jo izoblikuje ter potrdi njeno edinstveno osebnost. Rodi se legendarna, nekoliko skrivnostna Calamity Jane.

Vstopnice bodo v predprodaji od 25. novembra. Zagotovi si svojo in podpri najbolj pisan filmski festival!

Dodatna gradiva, ki jih lahko starši z otroci uporabijo ob ogledu animiranih programov na Animateki: