Odkrivanje grajskih ruševin – z mulci na Stari grad Smlednik

0
Od gradu so ostale ruševine in del obzidja, kjer je speljana krožna plezalna pot.

Čeprav se mulci razgibajo in nadihajo svežega zraka ob vsaki zunanji aktivnosti, so nove ideje za pohajkovanja in izlete, vsaj pri nas, vedno dobrodošle. Če pa takšna ideja vključuje pot, ki je primerna za vse starosti mulcev, zunanja igrala, odkrivanje grajskih ruševin, možnost, da se na cilju okrepčamo ter na koncu še igro in hranjenje račk ob Zbiljskem jezeru, toliko bolje. Še posebej, ker je izlet primeren za vse letne čase – pozimi za lovljenje sončnih žarkov in opazovanje zasneženih Alp v daljavi, poleti pa je zaradi višje lege in senčne poti dobrodošla ohladitev.

Stari grad nad Smlednikom je priljubljena točka za poldnevni izlet predvsem za okoliške mulce in njihove starše, a je zaradi super kombinacije pohoda, raziskovanja in igral vreden vožnje tudi z drugih koncev Slovenije. Od gradu, ki je bil zgrajen v 13. stoletju, sicer ni ostalo veliko, razen dela obzidja, a to mulcev ne bo oviralo pri raziskovanju in igri na prostem.

  • Primeren čas obiska: vsi letni časi v suhem vremenu, najlepše pa ob sončnem, jasnem vremenu, ko se pogled odpira proti Alpam
  • Priporočen čas obiska: od 1.5 ure naprej
  • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah in nahrbtnikih (dalo bi se tudi z bolj terensko verzijo vozička, če ste vajeni potiskanja navkreber), malčki, predšolski, šolarji
  • Primerno za vreme: vse, razen dežja
  • Izhodiščna točka:parkirišče pred Krajevno skupnostjo/pošto Smlednik ali nekoliko višje, ob vznožju hriba, ko se cesta razširi na manjše parkirišče
  • Končna točka: Stari grad
  • Razdalja: 30 min (start izpred Krajevne skupnosti) oz. 20 min (start iz višje ležečega parkirišča)
  • Primerno za pse: da, a zaradi gneče na povodcu
  • Možnost nadaljevanja izleta: Zbiljsko jezero
Pot navzgor je široka in lepa, primerna za mulce vseh starosti.

Izlet pričnemo v vasi (parkirišče pred Krajevno skupnostjo Smlednik), od koder vodi lepo označena pot. Lahko se tudi avto pusti nekoliko višje ob poti, zaradi česar prihranimo 10 min hoje čez vas. Poti navkreber je več, zaradi česar lahko izbiramo med širšo, položnejšo prevozno cesto skozi gozd, ali pa kakšno bolj strmo varianto, primerno zgolj za pohodnike. Položnejšo varianto bodo vsaj delno zmogli tudi tisti najmlajši, kar kombiniramo z bolj terensko verzijo vozička ali nosilko.

Po 20-30 minutah dosežemo vrh z obzidjem Starega gradu in okrepčevalnico. Ob obzidju so lesene klopi za pohodnike in lepa, lesena igrala za mulce. V času našega obiska  (februar 2020) so okrepčevalnico sicer prenavljali, a je bilo vseeno mogoče dobiti hladne in tople napitke ter tudi kakšen flancat in jabolčni zavitek. Velika dodana vrednost za tiste bolj adrenalinske mulce (in takšne, ki to postanejo na tem izletu) pa je naravna stena, ki predstavlja del grajskega obzidja, kjer mulci lahko preizkusijo tudi svoje plezalske sposobnosti. Po steni je s pomočjo klinov in vrvi speljana mini krožna pot, kar bo, v kombinaciji z ostalimi igrali na prostem, toliko navdušilo mulce, da bodo starši lahko v miru spili kavo s pogledom na Alpe.

Pod gradom so lesena igrala, ki zaposlijo mulce za vsaj pol ure.
Za mulce bo zelo zanimiva tudi plezalna pot.

Pot na Stari grad Smlednik pa lahko, še posebej v primeru lepega vremena, zaključimo z izletom na Zbiljsko jezero, ki se nahaja 5 min vožnje stran. Možnosti za preživljanje prostega časa je ogromno, od sprehoda po obali, hranjenja račk in labodov, do veslanja in igre na prostem (več tukaj), kar bo pričaralo lep celodnevni izlet.

Članek je prispevala Eva, mamica dvema mulcema, starima 8 in 1,5 let. Najraje se skupaj potepajo.