Odkrijte čisto pravi slovenski pragozd s slapom, Šumik

5

Pohorje smo že velikokrat raziskovale, že nekaj časa pa smo imele na listi gozdni rezervat Šumik – gozd, v katerem se še ni sekalo in zato postopoma prehaja v sekundarni pragozd. Pragozd Šumik je zaradi svojih naravnih lepot in zanimivosti od leta 1967 zaščiten ter eden redkih ostankov naravne vegetacije Pohorja.

Čudovit izlet, pragozd Šumik

Primeren čas obiska: izlet priporočamo od pomladi do jeseni, ogled slapov pa nekaj dni po dežju, saj bo vodnatost, predvsem Velikega Šumika, zelo slikovita.

Opozorilo: takoj po dežju odsvetujemo pohod, saj so tla spolzka.

Priporočen čas obiska: 2h do celega dopoldneva/popoldneva. Pri parkirišču si lahko ob reki Lobnici pripravite tudi piknik, saj je na voljo miza s klopmi.

Primerno za otroke: Pohod po gozdu je primeren za vse starosti otrok (dojenčki v nosilkah ali v pohodnih nahrbtnikih), ogled slapu pa priporočamo za otroke od 6 let naprej.

Izlet po gozdu je primeren za vse starosti otrok, pragozd Šumik

Primerno za vreme: suho vreme

Primerno za pse: sprehod po pragozdu je psom prijazna izletna točka, vendar neprimerno do slapov

Pot do izhodišča:

Za obisk slapov ter pragozda sta možni dve izhodišči:

  • Iz smeri Maribora se peljemo po dolini reke Drave iz Ruš proti Smolniku. Za cestnim odsekom proti Gornjaku je na levi kažipot proti slapovoma. Lahko pa se pripeljemo iz smeri Maribora skozi Hoče na Areh, od koder vodi lokalna pot do Šumika. Nato se sprehodimo po označeni poti od ravnice Šumik, prijetne izletniške točke. Od tam do pragozda je še pol ure hoje. Pot do slapov je nezahtevna, potrebna je primerna pohodniška obutev. (vir: www.mladinska.com)

Mi pa smo izbrali drugo izhodišče:

  • Od Osankarice nadaljujemo pot po (slabi) makadamski cesti do križišča in pot nadaljujemo po desni cesti, vse do naslednjega razcepa, kjer pustimo avto in se po označeni poti odpravimo proti slapu. Od Osankarice do izhodišča za slap je cca. 6 kilometrov.
    Pot po markirani poti ob desnem bregu Lobnice je zahtevna in na določenih mestih tudi nevarna, zato priporočamo le za večje mulce in zahteva primerno obutev. Na začetku pot poteka po položnem terenu, kasneje postane bolj strma, na nekaterih delih poti so nameščeni tudi klini in jeklene vrvi. Do prvega slapu potrebujete okvirno 30 minut
Izhodiščna točka našega pohoda, prazgozd Šumik

Že sam pragozd je doživetje, vendar vas notri čakata tudi dva čudovita slapova, Mali in Veliki Šumik, ki sta predvsem po deževnih dnevih zelo bogata. Slapova ustvari potok Lobnica – eden večjih pohorskih potokov. Od izvira do izliva v Dravo se spusti za več kot 1000 m. Na začetku je potok umirjen, njegov pad pa se poveča v predelu, kjer teče skozi pragozd. Tam tvori številne brzice ter oba slapova. Veliki Šumik je visok 36 m in je najvišji slap na nekarbonatni podlagi v Sloveniji. 400 m pod njim je Mali Šumik, visok 9 m.

Potok Lobnica v začetku…
Kasneje doda brzice…
Nekaj je tudi brvi čez potok, pragozd Šumik
Oznake do slapu Veliki Šumik
Slikoviti Veliki Šumik

Parkirišče: Na parkirišču pri informativni tabli lahko pustite svoje vozilo. GPS: 46.4801487, 15.4446852

Parkirišče, izhodišče za pohod do slapu Velik Šumik

Dodatni predlogi izletov v okolici:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si