Od Mexico Citya do Pacifika – družinsko potovanje po Mehiki

0
Vreme nas je prijetno presenetilo (Huatulco, Mehika)

Poleti 2015 smo se s petmesečno dojenčico in dvoletnikom odpravili na pet tedensko potovanje po Mehiki – od Mexico Citya do Cancuna. Iz Mexica City smo se odpravili v 2 uri oddaljeno Pueblo in pot nadaljevli proti pacifiški obali.

Če ste preskočili ostale naše objave, si za začetek oglejte našo smer potovanja:

Pristali smo v Mexico City, kjer smo se 5 dni aklimatizirali. V naslednjem tednu smo  se preko mest Puebla in Oaxaca odpravili do Pacifika (Huatulco). Na obali smo preživeli 4 dni in potem zopet zavili v visoko notranjost (San Cristobal De Las Casas in Palenque). Zadnje dva tedna smo namenili polotoku Yucatan in potovanje zaključili v Cancunu, kjer smo se pred odhodom domov še nekaj dni sproščali na peščeni plaži. Natančnejši potek poti je prikazan na spodnjem zemljevidu.

Naša pot po Mehiki
Naša pot po Mehiki
PUEBLA

Puebla velja za najboljše univerzitetno mesto, predvsem je močno podprta v inženirskih znanostih. Tako ne preseneča, da ima tukaj tovarno Volkswagen in da mesto živi od nje. Največ evropskih priseljencev je ravno tu našlo svoj dom.

Prevoz: avtobus Mexico City- Puebla (2h, 200 MXN), start iz vzhodne avtobusne postaje (Oriente oz. TAPO)

Nastanitev preko Airbnb: Bosque de Angelopolis, Susy and Mike’s home. Velika soba z lastno kopalnico in balkonom v varovani četrti Bosque de Angelopolis. V prenočevanje je bil vključen tudi zajtrk. V bližini velikega nakupovalnega središča Angelopolis, za prevoz do zocala (center mesta) je potrebno vzeti avtobus (6MXN), ki vozi cca 20min. Druga opcija je taksi.

Top  Puebla:

  • Africam Safari

Iz mestnega zocala vsak dan vozijo avtobusi v safari park na obrobju mesta. Ta isti avtobus te zapelje tudi skozi park, dobesedno med živali. Mulci in odrasli skačejo iz enega na drugi konec in veselo oznanjajo – glej žirafa, glej sloni,… Ogled je voden in zelo informativen, na žalost pa samo v španščini.  V zadnjem predelu se med živali podaš peš in se na primer iz oči v oči srečaš z levom, še dobro da je vmes steklo. 🙂 Na pot se lahko podaš tudi z lastnim prevozom ali te skozi park popelje taksi. Več informacij je na njihovi spletni strani, ki pa je na žalost samo v španščini.

Vstopnina: 319 MXN (prevoz iz zocala v obe smeri in vstop v park), otroci do 3 leta zastonj.

iz oči v oči z levinjo (Puebla)
iz oči v oči z levinjo (Africam Safari, Puebla)
žirafe in ostale živali se prosto sprehajajo , ti pa se voziš mimo.
žirafe in ostale živali se prosto sprehajajo, ti pa se voziš mimo (Africam Safari, Puebla)

 

  • Cholula

Mestece poleg Pueble, ki se ponaša z najširšo piramido na svetu. S prostim očesom je ne boste našli, saj je skrita v hribu. Prvi del poti opraviš pod zemljo, skozi tunele, ki mulcem dajejo odlične možnosti za igranje skrivalnic in strašenje. Drugi del je nad zemljo in te po številnih stopnicah popelje na vrh hriba iz katerega imaš lep razgled na sosednjo Pueblo.  Do Cholule sicer vozijo avtobusi, mi smo zaradi časovne stiske vzeli raje taksi (70MXN v eno smer).

Vstopnina = 52 MXN, otroci zastonj.

Skrivanje v predorih - piramida v Cholula
Skrivanje v predorih – piramida v Choluli

 

OAXACA

Iz Pueble smo nadaljevali pot do znamenite Oaxace. To čudovito kolonialno mesto leži na stičišču treh dolin, ki jih obdajajo visoke gore. Predvsem je znana po staroselskemu plemenu Zapotecov iz katerih je izšel tudi eden bolj znanih mehiških vodij Benito Juarez.

Prevoz: Puebla –Oaxaca (4-5h, 500 MXN)

Nastanitev preko Couchsurfing: predel San Felipe pri nemško-mehiški družini. Sicer malce izven centra, vendar enostavno dostopno z avtobusom (tarifa je 6MXN v eno smer) ali taksijem.

Top Oaxaca:

  • Raziskovanje piramid na Monte Alban

Hribček malce izven mesta, kamor te pripelje avtobus (50MXN povratna). Lepo grajeno, travnato in zeleno, staroselsko mesto s čudovitim razgledom na tri doline in Oaxaco. Skrivanje, lovljenje, skakanje,… skratka možnost, da se mulci brez skrbi znorijo. J

Vstopnina = 64MXN

Brezskrbno tekanje po prostranih travnatih površinah Monte Albana (Oxaca)
Brezskrbno tekanje po prostranih travnatih površinah Monte Albana (Oaxaca)

 

  • Treking po Los Pueblos Mancomunados

V gorovju Sierra Norte, severovzhodno iz Oaxace, se skriva 8 vasic, kjer načelom živijo še avtohtoni Zapoteci. Vasi so združili v skupnost in omogočajo eko turizem v smislu trekingov ali kolesarjenja, ki lahko trajajo en dan ali več dni. Mi smo se odločili za enodnevni treking med vasicama Benito Juarez in Cuajimoloyas. Malce nam jo je zagodlo vreme (megleno in deževno), ampak treking smo kljub temu izpeljali. Enodnevni treking pomeni – ob 7h zjutraj na avtobus, ki nas je odložil 4km pred vasjo Benito Juarez. Od tam do vasi smo šli sami, v vasi pa dobili vodiča, ki nas nato peljal do vasi Cuajimoloyas. Pot nas je vodila preko koruzni polj, zelenih pašnikov in skozi hrastove ter smrekove gozdove, vse skupaj na nadmorski višini 3000m in več. Čeprav nas je spremljalo rosenje in občasno močnejši dež ter megla, se je na razglednih točkah tudi to razkadilo in smo se lahko razgledali naokrog. Bilo pa je res mrzlo in zaradi vremena tudi mokro, tako da se je potrebno primerno opremiti. Če je otrok navajen hoje potem bo to pot lahko prehodil, vsaj najin jo je v večini zmogel sam. Hodili smo nekje 4h, v Cuajimoloyas pa nas je čakalo kosilo v zelo dobri pristni domači kuhinji. Čeprav prezebli in utrujeni smo bili zadovoljni da smo se odločili in opravili pot.

Cena: 870 MXN (vodič in hrana),  rezervacija v pisarni Expediciones Sierra Norte v Oaxaci + Prevoz do izhodišča (2nd class bus ali collectivos) 50MXN/smer, otroci zastonj.

Pristna domača kuhinja v vasici Cuajimoloyas (Mehika)
Pristna domača kuhinja v vasici Cuajimoloyas (Mehika)
na trekingu smo prečkali tudi viseči most
Na trekingu smo prečkali tudi viseči most (Sierra Norte, Mehika)
Bahias de Huatulco

Potovanje nas je do prvega morja kar izčrpalo, predvsem otroka, zato smo si na pacifiški obali ustavili za 4 dni. Počeli nismo nič, razen ležanja na plaži, čofotanja v morju in igranja s peskom na vse možne načine.

Prevoz: avtobus Oaxaca – La Cruccecita (nočni, 8h, 400-500 MXN)

Nastanitev preko Airbnb: La Crucecita, House or Rooms 5 min from Beach. Soba z zakonsko posteljo in klimo v hiši. Skupna kopalnica in kuhinja in številni pripomočki – nam je recimo prav prišel pralni stroj. J In zelooooo prijazni gostitelji. Malce ven iz strogega centra mesta (20min hoda), ampak v okolici je vse kar potrebuješ.

Top Huatulco – plaža, plaža, plaža

V okolici je na voljo je ogromno raznolikih plaž. Mi smo preizkusili Bahia de Santa Cruz in Playa La Entrega. Bolj priporočamo La Entrego zaradi mirnega morja in možnosti naravne sence. V Bahia de Santa Cruz je bilo več močnih valov, ki sta se jih morala otroka najprej navadit in je bolj v mestu. Plaže so dobro oskrbovane, vse imajo WC-je, tudi tuše in restavracijo ali dve; tiste bolj v mestu pa tudi trgovino.

Prevažali smo se s taksiji: do plaže Santa Cruz (25MXN/smer), do La Entrega (54MXN/smer) in do avtobusne postaje 80MXN.

Uživancija na Pacifiku (plaža Santa Cruz, Mehika)
Uživancija na Pacifiku (plaža Santa Cruz, Mehika)

 

Preberite tudi, kako smo doživeli Mehiško višavje in džunglo?

Gostujoči članek je prispevala družina Makovec. Še preden so postali družina sta nabirala potovalne izkušnje, ko pa so prihajali otroci, sta to veselje do raziskovanja in spoznavanja neznanega želela prenesti naprej. Če se le da, izkoristijo poletje in ostale možnosti za daljše ali krajše skoke na še neraziskana področja. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.