Obisk škrata Perkmandlca v idrijskem rudniku

0

Doživetje v Idriji, ki očara tako mulce kot starše, je obisk drugega največjega živosrebrovega rudnika na svetu.

Vstop v Rudnik, Antonijev rov, Idrija
  • Destinacija: Idrija
  • Primeren letni čas obiska: kadarkoli
  • Priporočen čas obiska: doživetje traja približno 2 uri
  • Primerno za otroke: predšolski (mi bi rekli 4+) in šolarji
  • Vreme: kadarkoli

Obisk rudnika v Idriji je bilo le eno izmed doživetij našega vikenda v Idriji in njenem podeželju. Otroke pa je takoj pritegnila dogodivščina iskanja škrata Perkmandelca, ki je v preteklosti mnogokrat ponagajal rudarjem.

Rudnik živega srebra Idrija

1. Mulci so postali rudarji

Pred začetkom doživetja so mulce oblekli v rudarske obleke ter jim nadeli čelado, kar je bilo za naše mulce že samo po sebi svoje doživejte.

Mulci postanejo rudarji, Rudnik živega srebra, Idrija

2. Ogled kratkega filma za otroke o škratu Perkmandlcu in rudarjih iz idrijskega rudnika

Pred vstopom v rudnik smo si z mulci ogledali kratek film o rudniku, ki ga za otroke pripoveduje kar sam škrat Perkmandlc, ki naj bi še vedno živel v rudniku. Turistični delavci rudnika imajo za turiste pripravljena dva filma o rudniku, eden je prilagojen otrokom, zato jih pred ogledom na to opozorite.

Kratek informativni film o rudniku, ki ga pripoveduje kar sam škrat Perkmandelc, Idrija
Soba v kateri smo si ogledali film pred vstopom v rudnik, Idrija
Soba v kateri smo si ogledali film pred vstopom v rudnik, Idrija

3. V dolg Antonijev rov za škratom

Antonijev rov je bil izkopan leta 1500 in je najstarejši ohranjeni vhod v rudnik v Evropi. Danes se obiskovalci po Antonijevem rovu podajo v podzemni svet drugega največjega rudnika živega srebra ter spoznavajo razvoj rudarstva na Idrijskem ter življenje v rudniku skozi muzejsko zbirko.

Turistični vodič je starše in otroke popeljal na dvourno potovanje po preteklosti rudarjev in na lov za škratom Perkmandeljcem.

Na poti je pripovedal o težkem delu rudarjev, pokazal dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra ter edinstveno podzemno kapelo svete Trojice, ki je bila postavljena na koncu rova. Med ogledom so prikazani stari načini rudarjenja – vsa dela so prikazana z originalnimi orodji, kopijami starih orodij in lutkami, da imaš na trenutek občutek, da si se prav zares »presvetlil« v tisti čas in kraj.

Izkopavanje rude je trajalo do leta 1987, ko se je začel postopek zapiranja rudnika živega srebra.

Spoznavanje življenja rudarjev, Idrija
Razvoj rudarstva skozi leta, Idrija
Rudnik živega srebra, Idrija
Podzemna kapela svete Trojice, Idrija
Stopnice, po katerih smo prišli nazaj z rudnika do Kapele, Idrija
Dragocena cinabaritna ruda, Idrija

Otroci so seveda v rudniku imeli možnost srečati tudi škrata Perkmandeljca, kar je bil za njih vsekakor višek doživetja. 🙂 Na koncu jim je tudi pustil darilo – slasten perkmandelc čokolatin.

Mali rudarji, Idrija

V hiši, iz katere je vhod v Antonijev rov, se je rodil Stanko Bloudekslovenski letalski konstruktoršportnik, načrtovalec športnih objektov.

4. Knjiga za otroke o škratu Perkmandlcu

Doživeto napisano knjigo za otroke, ki bo pritegnila tudi starejše, je napisal domačin Idrije in pisatelj Robert Šabec, ki je spisal tudi besedilo za film o rudniku, ki so si ga otroci ogledali pred vstopom v rudnik. Knjigo smo doma tudi prebrali in podoživeli obisk rudnika.

5. Dodatne ideje za izlet

  • Idrija skriva nešteto doživetij za družine. Preberite si naš članek Družinska doživetja v Idriji in njenem podeželju
  • Idrijsko je tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje Cerkljanskega – preberite si naša doživetja na Turistični kmetiji Želinc.
Cerkljansko
Cerkljansko

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družinami. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.