Obisk interaktivnega doživljajskega parka EXPANO v Murski Soboti

0
Interaktivni doživljski park Expano, Murska Sobota

Doživljajski park Expano, ki leži tik ob Soboškem jezeru v Murski Soboti, bo vse družine razveselil najprej z interaktivno in tehnološko dovršeno razstavo na temo sveta ob Muri, kjer so veliko pozornosti namenili prav vključevanju najmlajših. Zagotovo pa boste navdušeni tudi nad domišljenim športnim parkom na prostem, ki vključuje veliko otroško igrišče in največji motorik park v regiji. Tukaj boste zlahka preživeli cel dan, želodčke pa boste lahko napolnili z okusnimi, domačini pomurskimi dobrotami v gostilnici s prelepim razgledom na jezero in športni park.

  • Letni čas: vsi letni časi
  • Trajanje: pol dneva do cel dan
  • Otroci: dojenčki (v nosilkah in vozičkih), malčki, predšolski, šolarji, mulci s kolesi ali poganjavčki
  • Vreme: vse; tudi ko je zunaj dež ali slabo vreme
  • Psi: psom prijazna izletna točka

Kako do Expana:

  • Oddaljenost od Ljubljane:176 km, 2 uri vožnje
  • Oddaljenost od Maribora:55 km; 40 min vožnje

Če se peljete iz smeri Ljubljana/Maribor, avtocesti sledite v smeri A5 Bakovci/Murska Sobota/Radenci. Avtocesto zapustite na izvozu številka 7 – Murska Sobota. Nato naprej sledite smeri Murska Sobota/Bakovci in kmalu boste videli moderni paviljon Expano. Parkirate na velikem brezplačnem parkirišču za paviljonom. V navigacijo lahko vtipkate Bakovska ulica 41, 9000 Murska Sobota.

Aktivnosti v Expanu centru, ki vam bodo zapolnile cel dan

1. Interaktivno doživetje življenja ob Muri v Expano centru

Če želite doživeti in občutiti Pomurje, je obisk interaktivne razstave v Expano centru nujen. Ob prihodu vas bo najprej navdušila impresivna sodobna arhitekturna oblika paviljona, ki stoji na prostoru, kjer številni arheološki dokazi pričajo o prvih prebivalcih Murske Sobote. Stalna razstava v Expano paviljonu vas bo s pomočjo sodobne tehnologije vodila skozi naravo in čas pokrajine. Razstava se prične s kratkim 3D panofilmom o zgodovini Pomurja, ki so jo mulci spremljali z odprtimi usti. Na razstavi vas bo pričakalo 22 interaktivnih točk, kjer se boste med drugim spoznali z nevroznanostjo, ko si boste merili stopnjo koncentracije in dvignili termalno vodo s pomočjo lastnih misli v nervo termah, se sprehodili skozi »čarobni gozd«, kjer boste preko hologramov spoznali živali s Pomurja,  ki so jih mulci kasneje navdušeno oponašali. Staršem bo zagotovo zelo zanimiv interaktivni zemljevid z gigafotografijo, kjer sva naredila plan, kaj vse bomo obiskali tudi v živo. Naša čutila pa smo razvajali v velikih lončenih posodah, kjer smo poslušali glasbo lokalnih umetnikov.

3D panofilm o zgodovini pokrajine, Expano doživljajski park, Murska Sobota

Nervo terme – dvigovanje vode z lastnimi mislimi, Expano, Murska Sobota

Mulci in starši se boste na koncu zagotovo razveselili panoleta – virtualnega poleta z balonom nad pokrajinami Pomurja. Mi smo na pobudo fantov na polet šli kar dvakrat. Nalašč pa vam v članku ne razkrijemo vseh interaktivnih točk, da bo kaj ostalo presenečenje, lahko vam samo povem, da smo načrtovali na  razstavi ostati kakšno urico, po dveh urah, sem počasi morala fante vabiti ven, da preizkusimo tudi športne površine okoli centra.

Panolet – virtualni poleta z balonom nad Pomurjem, Expano doživljajski park

2. Motorik park in razgibano otroško igrišče

Tik ob Expano paviljonu stoji razgibano otroško igrišče z lesenimi igrali, gugalnicami in toboganom. Nekaj metrov naprej pa boste lahko svoje motorične spretnosti preizkusili in okrepili v največjem motorik parku v regiji, s katerega se razprostira čudovit razgled na mogočno Expano stavbo in Soboško jezero. Tukaj boste našli fitnes naprave, plezalno steno, tekaško stezo, različna igrala in skupaj kar 35 naprav, ki spodbujajo motoriko najmlajših in starejših. Ne bodite presenečeni, če se boste tudi tukaj zadržali kako uro ali dve.

Razgibano otroško igrišče pred Expano paviljonom, Murska Sobota
Preizkušanje v ravnotežju v motorik park Expano, Murska Sobota
Telovadba s pogledom na Soboško jezero v motorik parku Expano, Murska Sobota

3. Aktivnosti na Soboškem jezeru

Na Soboškem jezeru bodo zagotovo uživali ljubitelji vodnih športov, kolesarji, ribiči ali pa tisti, ki samo iščete sprostitev v naravi.  Za adrenalinske vodne športe bodo poskrbeli v PANEXFUN, kjer lahko izposojo kajake in kanuje za vožnjo po jezeru kot tudi za teambildinge na in ob jezeru.

On našem prihodu je bilo v jezeru kar nekaj kopalcev. Soboško jezero sicer nima statusa kopalne vode, a tu redno preverjajo kakovost, domačini pa se tu kopajo že vrsto let. Pod paviljonom so tudi tuši in sanitarije. V vročih dneh priporočamo, da se namažete s sončno kremo in glavice mulčkov zaščitite s kapami, saj v okolici jezera ni sence.

Ponudniki ob Soboškem jezeru poskrbijo, da lahko uživate v različnih vodnih športih, Murska Sobota
S kajakom po Soboškem jezeru, PanexFun

Ob jezeru tik ob motorik parku boste našli tudi nadkrite hišice, ki jih lahko izkoristite za družinski piknik.

Kolesarji lahko v Expanu najamete kolesa in se z njim zapeljete okoli jezera do Dvorca Rakičan. Izposodite si lahko tudi sedeže za otroke, kolesa in čelade za samostojne mulce na kolesih pa le pripeljite s seboj. Ob paviljonu najdete tudi postajališče Soboškega biciklina, kjer prav tako lahko najamete kolesa za odrasle (tudi električna).

Kolesarjenje okoli Soboškega jezera s kolesi iz Expana, Murska Sobota
Dvorec Rakičan, Murska Sobota

4. Domača kulinarika v gostilnici Expano Food&Drink

Gostilnica Expano Food&Drink je odlična destinacija, da preizkusite pomurske dobrote in žlahtna vina z lokalnih trt. Mi priporočamo domačo govejo juho, pujsa s slivovim čatnijem in sirovimi štruklji ali pa solato z masleno bučo, za sladico pa prleško ali prekmursko gibanico.

V paviljonu je tudi trgovinica z dobrotami lokalnih pridelovalcev. Mi smo domov in za darila prinesli čokolade domačega recepta lokalne čokoladnice Passero, domače oljčno olje in tikvin namaz ter domači sok za mulce in lokalno vino za starše.

Razgled na Soboško jezero s terase gostilnice Food&Drink, Expano doživljajski park, Murska Sobota
Domače prekmurske dobrote iz Expano Food&Drink gostilnice, Murska Sobota

 Dodatne ideje za izlet v okolici:

V Expano smo odšle na povabilo TIC Murska Sobota Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.