Obiščite zgodovinsko vas Libeliče na Koroškem

0

Libeliče je majhna Koroška vas, katera nudi mnogo zanimivosti za mulce. Vasica skriva v sebi pestro zgodovino, saj se je prvič omenila že v letu 1201. Vodniki bodo vas in vaše mulce peljali po zgodovinskih zanimivostih po vasi.

Lokacija: Libeliče

Regija: Koroška

Primerno: za mulce vseh starosti

Ogledi: samo po predhodni najavi

Kontakt za oglede: Nataša Knez 031 308 945

Spletna stran: https://www.libelice.si/

Dostop: Iz smeri Slovenj Gradca, nekaj 100 metrov pred Dravogradom je odcep levo za Libeliče. O odcepa do Libelič je 8 km

Kaj si ogledati v Libečah z otroki?

1. Kmečka zbirka

V kmečki zbirki so prikazani tradicionalni kmečki predmeti. Izpostavljena je pot žita. V ta namen so postavljene tudi lutke, ki prikazujejo, kako se je žito pridelovalo. V ogledu bodo nedvomno uživali tudi mulci, saj bodo med zbirko naleteli tudi na več zanimivih izdelkov za otroke.

Kmečka zbirka, Libeliče

 

2. Kostnica

Pokopališča so bila pred stoletji kakor danes, zato je začelo primanjkovati prostora. Zato so začeli s prekopavanjem grobov ter kosti shranjevati v kapelico. Dolga leta je bila kapelica zaprta, dejansko ni imela vhoda. Kasneje so naredili odprtino in danes je možno stopiti v njeno notranjosti ter si skozi steklo ogledati kosti. Četudi morda nekoliko nenavaden ogled za mulce je za mnoge izredno zanimiv ter drugačen. To je najlepše ohranjena kostnica v Sloveniji.

Kostnica, Libeliče

3. Stara učilnica

V prostorih župnišča je za ogled na voljo stara učilnica. Tam bodo mulci lahko pogledali, kako je učilnica zgledala včasih, kakšna so bila računala, klopi, tabla, predmeti za učenje, knjige. Mnogi starši in predvsem stari starši pa se bodo z mislimi vrnili v svoja mlada leta.

Stara učilnica, Libeliče

4. Črna kuhinja

Lepo ohranjena črna kuhinja, ki slovi predvsem po svoji velikosti in zelo dobro ohranjenih predmetih v njeni notranjosti.

Črna kuhinja, Libeliče

5. Etnološka učna pot »VELIKA UHARICA«

Začetek učne poti je v centru vasi pri tabli. Pot vodi na Libeliško goro do nadmorske višine 612 m (Libeliče 443 m). Pot je krožna, lepo razgledna in se izogiba prometnim cestam ter pašnikom, kjer se pase živina. Na poti boste prehodili 229 nadmorskih metrov višine. Dolžina poti je 2,5 km, kar je primerno tudi za mlajše mulce. Pot je dobro označena z rumenimi markacijami. Na celotni poti je 29 stojiščnih tabel, kjer boste lahko prebrali več poučnih zanimivosti.

Na izbiro sta dve poti, poleg zgoraj opisane je še ena krajša, ki je dolga le 1 km.

6. Zanimivosti ob reki Dravi

Piknik prostor Rener nudi prostor tik ob reki Dravi, kjer se boste lahko odpočili v lepi naravi, si pekli, mulci bodo uživali na igralih, v primeru slabega vremena pa je na voljo tudi pokrit prostor.

Piknik prostor Rener
Ob Dravi
Ob Dravi

Vas Libeliče je polna zanimive zgodovine tako in drugače. Poleg ogleda razstav, zgodovinskih objektov boste tam lahko skozi pripovedovanje vodnika spoznavali še mnogo več, tudi o znanem plebiscitu.

Mateja je svetovna popotnica, katera je konec osnovne šole začela potovati s svojo babico. Njuna skupna potovanja so ju spremljala dobrih sedemnajst let in sicer je bilo zanju zadnje skupno potovanje, ko je Mateja bila prvič noseča. Prepotovali sta mnogo držav v Evropi, Ameriki, nekaj tudi v Aziji ter Afriki. Zaradi bolezni je njena babica nehala potovati, njeno mesto pa je najprej nasledila hčerka Suzi, kmalu za tem pa še sin Nej. Sedaj skupaj raziskujejo širni svet, gorski svet ter tudi jamski svet. Skupaj z očetom pa se vsi podajajo tudi v svet glasbe. Matejo lahko spremljate na FB strani Aktivna družina ali pa jo berete na njeni novi spletni strani www.aktivna-druzina.si. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.

 

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime