Nikoli nismo prestari za pravljice – z mulcem v Koči pri čarovnici

1

Sprehodite se z otroci čez gozd ob šumenju potočka in žvrgolenju prtičkov, skupaj doživite svet pravljic, srečajte knjižne junake vaše mladosti, čarovnice in se prepustite domišljiji, ki obstaja večinoma le še v glavicah naših malčkov.

IMG_0998
Olimje s svojo ponudbo vedno znova očara

Lokacija: Koča pri čarovnici – Dežela pravljic in domišljije; Olimje – Podčetrtek

Kako do Koče: Pravljico boste našli 6km od Term Olimia in 1km od Minoritskega samostana, v gozdu. Do Koče pri čarovnici lahko pridete z avtom , peš ali pa s cestnim vlakom, ki vozi s centra Olimja.

Parkirišče je urejeno pred vstopom v Kočo. Že tam vas pozdravi Žalostni Vitez, ki je izdelan iz obnovljivih materialov in poziva v boj za čisto deželo.

FullSizeRender
V boj za čisto Sloveniijo

Cena: 4eur za odrasle in 3eur za otroke med 3. in 15. letom, kar se nam je zdelo za ponudbo in dušo, ki jo ima urejenost celotna Dežela, le simbolika.

Priporočen čas obiska: dokler vas domišljija in radovednost ne zapustita. Vzemite si pa vsaj urico časa.

Primerno za: vse, ki imate radi pravljice. Otroci vseh starosti bodo uživali v sprehodu, našli svoje najljubše junake, mi, odrasli, pa bomo zašli v nostalgijo naše mladosti in se spomnili nam najljubših pravljic.

IMG_0969
Zabava za stare in mlade

O avtorju

Koča pri čarovnici – dežela pravljic in domišljije nas je v raznovrstni ponudbi doživetij za mulce v Olimjah popolnoma prevzela in očarala.  Že sam prostor je res pravljičen in magičen, ko pa spoznate še 92 letnega g. Jožeta, ki je vso zgodbo začel leta 1967 in njegovega vnuka Gorana, ki zgodbo pelje naprej, si samo zaželite, da bi bilo takih pristnih in srčnih deželic za naše mulčke še več.

Jože Brilej – dogoletni ravnatelj osnovne šole Podčetrtek, fizik in učitelj tehničnega pouka ter svetovni popotnik, je leta 1967 skupaj z ženo in dvema hčerkama, zgradil brunarico. V tem mirnem gozdičku, nedaleč stran od centra vasi, je domišljiji pustil prosto pot in začel ustvarjati. Tako je leta 1990 nastala Dežela pravljic in domišljije, ki jo je dopolnjeval in dograjeval skozi vsa leta. Svoje znanje je strastno predajal vnuku Goranu, ki je sedaj krmilo Koče ter skupaj z mamo in tetov deželico vnašajo nove ideje in nove dogodke za stare in mlade. Prav tako je večina izdelkov njihovo lastno delo, kar doda Deželi še večjo lepoto.

IMG_0933
Jože in vnuk Goran, 2015

Nekaj o Deželi pravljic in domišljije

Dežela je razdeljena na več delov, ki so označena s simpatičnimi pravljičnimi imeni, kot npr. Potka Činči Banči, cesta Jejhatana, avenija Čira čara, Bedančeva steza, Kosobrinčkove ride in druge. Četudi si vzamete čas za ogled, ponuja dežela toliko posebnih in poučnih detajlov, da si vsega v enem obisku ne morete ogledati. Mi bomo z veseljem še kdaj prišli na obisk.

V Deželi naši otroci spoznajo štiri poučne vidike:

1. Zgodovina

Ogledate si lahko pravi mali muzej, ki predstavlja življenje Korenčkovih pred 100 leti. Lastnik ali njegov vnuk vas popeljeta skozi vsakdanjik 15 članov. S pritiskom na stikala lahko otroci oživijo junake ter vidijo kako so v davnih časih ljudje pridno delali in se znali tudi poveseliti (predenje volne, kurjenje ognjišča, nabiranje zelišč, peka kruha, kovanje in drugo)

Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje

2. Geografija

Otrokom in odraslim bo zelo zanimiva zbirka raznolikih spominkov, ki jo je avtor Koče pridno nabiral skozi vsa njegova leta, po vsem svetu- kamenčki, lutke v narodnih nošah, kozarčki in še veliko drugih zanimivih stvari.

IMG_1003
Spominki od vsepovsod, Koča pri čarovnici
IMG_0997
Kamenčki s (skoraj) celega sveta

3. Narava

Na sprehodu skozi gozd vas bodo spremljali ptički, žuborenje potočka, mogoče srečate tudi kakšno gozdno žival. Ob koncu dežele vas odžeja tudi izvir čiste vode v bifeju Studenček.

Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje

4. Pravljice

Srečali boste junake iz slovenske in druge književnosti- Kekca, Bedanca, Martina Krpana, Piko Nogavičko, Miki Miško, Rdečo kapico, več čarovnic in ostale.

Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
Koča pri čarovnici, Olimje
IMG_0955
Interakcija z junaki Dežele Pravljic, Olimije
IMG_0953
Navdušeno iskanje
Bedanec glasno smrči, Koča pri čarovnici

Na koncu lahko kupite vašemu malčku, po simbolični ceni, tudi kakšen spominek v kiosku Lukec.

IMG_1012
Kiosk Lukec

Dodatne zanimivosti v okolici: preberite si članek Raziskovanje Podčetrtka in okolice – 10 doživetij za starše in mulce

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

1 komentar

  1. Vse super, samo definitivno ne prideš čez pot z vozičkom..ozka stezica v hrib, povsod korenine..smo vam verjeli na besedo, pa se žal opekli..enako v Pravljični deželi v Logarski dolini..

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime