Nedeljski izlet med opice? Zakaj pa ne!

0

Vsem poznana Avstrijska Koroška skriva kar nekaj turističnih znamenitosti za celo družino- jezera (nam najbolj znana sta Vrbsko jezero in Baško jezero ali Faaker See), doživljajski parki (Minimundus v Celovcu), ogled rudnika Terra Mystica in nešteto parkov. In ravno enega od teh smo obiskali tudi mi:)Priljubljen je park z oslički – Eselpark Maltatal, Alpski park divjih živali – Alpen Wildpark Feld am See, ptičji park ob Zablaškem jezeru – Vogelpark Turnersee ter Hrib opic – Abenteuer Affenberg na katerega smo se odpravili tudi mi.

1 - slika
Dobrodošli na hribu opic, Abenteuer Affenberg

 

Kje: Avstrijska koroška, v bližini Beljaka

Primeren čas za obisk: od sredine marca do konca oktobra – preverite odpiralni čas na njihovi spletni strani

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: jasno

Vstopnina: Odrasli: 12 eur, otroci od 4 do 14 let: 6 eur

Čas našega obiska: prva nedelja v septembru 2016

Starost naših mulcev: 7, 6, 3 leta

???????????????????????????????
Hrib opic se nahaja pod ruševinami gradu Landskron, Abenteuer Affenberg

 

Hrib opic se nahaja v bližini Beljaka (Villach), pod ruševinami gradu Landskron. Park je v lasti privatne družbe, katera se financira izključno iz vstopnin obiskovalcev in se je odprl leta 1996. Takrat so iz Japonske pripeljali 40 opic, katere so se na posestvu pričele pridno razmnoževati. Japonski makaki so poznani tudi kot snežne opice saj se lahko prilagajajo hladnejšemu obdobju do -20 stopinj Celzija. Prav tako so ena izmed ogroženih živalskih vrst.

???????????????????????????????
V času našega obiska nas je z igro navduševalo veliko mladičkov, Abenteuer Affenberg

 

Kako do rezervata opic

Rezervat se nahaja na hribu, ko prispete ob vznožje hriba lahko pustite avtomobil na manjšem parkirišču ob vznožju, prihranite plačilo parkirnine in se odpravite peš do rezervata. Na hrib se lahko odpravite po cesti ali po potki skozi gozd, katera vam vzame nekje 15 minut hoje. Potka skozi gozd je dokaj strma na določenih predelih posuta s skalami ter razruvana tam, kjer si je voda utirala pot, zato pazljivost ne bo odveč. Z vozički in manjšimi otroki se raje odpravite kar po cesti, po kateri se tu in tam pripelje kakšen avtomobil. Mi smo vzpenjali po cesti, vračali pa po potki skozi gozd, vendar sva otroke vodila za roke, da sva jih ob zdrsih lahko obdržala na nogah. Seveda se pa lahko na hrib zapeljete tudi z avtomobilom in ga pustite na parkirišču zraven rezervata, pot lahko nadaljujete tudi na grad Landskron, v tem primeru priporočamo, da avto pustite ob rezervatu, saj na gradu ni veliko parkirišč, prav tako je vse bolj ozko. Od rezervata do gradu imate kakšnih 5 minut hoje v hrib po cesti.

4 slika
Potka skozi gozd ni primerna za vozičke in majhne otroke, Abenteuer Affenberg

 

Ogled rezervata

Na ogled opic se ne morete odpraviti sami, počakati morete na vodenje. Voden ogled poteka vsako uro. Prvo vodenje se prične ob 9.30 uri zjutraj, zadnje pa ob 17.30 uri in traja nekje 45 – 50 minut. Ob vnaprejšnjem dogovoru in doplačilu za individualno vodenje, si seveda lahko primate ogledate individualno. Takrat vam vodič lahko bolj podrobno predstavi navihane prebivalce hriba, lahko jih tudi hranite, kar v skupini ni mogoče. Ob nakupu vstopnice prejmete varnostna pravila obnašanja v rezervatu, katera so na voljo tudi v slovenskem jeziku, vodenje poteka v nemškem in angleškem jeziku.

V času ko čakate na vodeno turo, se lahko okrepčate z kavo ali kakšnim prigrizkom. Za vse je poskrbljeno, prav tako za kratkočasenje otrok, na voljo imajo peskovnik, vrtiljak, plezala ter druga igrala. Nasvet: Otrokom pred ogledom opic ponudite hrano in pijačo, saj v samem rezervatu zaradi varnosti, hrane in pijače ne smete vzeti iz nahrbtnikov.

???????????????????????????????
Za kratkočasenje najmlajših je dobro poskrbljeno, Abenteuer Affenberg

 

Ko se predhodna skupina vrne iz ogleda, se odpravimo proti vhodu v rezervat. Ko vodnik pobere vstopnice nam še enkrat podrobno razloži varnostna pravila obnašanja. Pravila so, da se ne dotikate opic in ne drezate v njih. S posamezno opico ne smete predolgo vzpostavljati direktnega kontakta z očmi, saj ga smatrajo kot namen napada. Otroke morate voditi za roko tekom celotne ture. Če se vam opica približa, se ji morate umakniti in narediti vsaj 1 meter prostora. Ostajati morate s svojo skupino in ne smete hoditi naprej in ne zaostajati. Ni pa priporočljivo tudi dotikanje ograj ob poti, saj jih opice uporabljajo kot stranišče. Vodnik nam je dobro dal vedeti, da naj ne izzivamo opic saj smo mi majhna skupina v skupini makakov katera šteje več kot 153 opic.

Po vseh prejetih in razloženih navodilih smo se odpravili na ogled. Že takoj ob vstopu so si nas opice prišle radovedno ogledovat. Navajene obiskovalcev so se prosto sprehajale mimo skupine po potkah, si radovedno ogledovale obiskovalce ter otroške vozičke. Ena od opic je poskusila zapeljati voziček ampak, ko ga je mamica dvakrat odpeljala stran, je očitno dojela, da ta voziček pač ne bo njen in je odšla stran.

???????????????????????????????
Ta voziček bo pa moj 🙂 Abenteuer Affenberg

 

Za pravo predstavo so poskrbeli mladički, kateri so s svojo navihanostjo bili pravi akrobati.

???????????????????????????????
Razposajeni mladički, Abenteuer Affenberg

 

Na posestvu hriba opic se trudijo Japonskim makakom zagotavljati kar se da naravno okolje, v katerem se lahko prosto gibajo, varno živijo ter se razvijajo. Celotno ograjeno posestvo zajema več kot 4 hektarje površine. Za obiskovalce je odprta samo polovica posestva, ostali del pa je namenjen samo opicam.

???????????????????????????????
No daj mi že to jabolko no, Abenteuer Affenberg

 

Natančnega števila, koliko opic živi na hribu ne vedo, saj se nekatere opice raje zadržujejo zase in bolj oddaljene od ljudi. Po zadnjih podatkih bi jih naj bilo nekje okrog 153. Vsako leto se jim skoti več kot deset mladičev.

???????????????????????????????
Mladiči se večino časa oklepajo svojih mater, Abenteuer Affenberg

 

Makaki na Hribu opic so ustrezno hranjeni, njihovi obroki so sestavljeni iz sadja, zelenjave, moke ter listja. Imajo dobro veterinarsko oskrbo ter dobre življenjske pogoje. Makaki v divjini povprečno živijo več kot 30 let.

???????????????????????????????
V poletnem času se makaki radi osvežijo v ribniku, v ozadju bolnišnica za bolne opice, Abenteuer Affenberg
14 slika
Odrasli makaki merijo od repa do glave približno 1 meter in tehtajo do 25 kg, Abenteuer Affenberg

 

Makaki se lahko prilagodijo temperaturam do -20 stopinj Celzija. Mrzle zime preživijo v ogrevanem zatočišču, do katerega pa imajo dostop samo višji člani družine. Pri makakih velja točno določen hierarhičen red. Ostale opice pa se v skupinah zadržujejo v manjših hiškah po posestvu.

???????????????????????????????
Opicam so na voljo tudi »igrače« – Abenteuer Affenberg

 

Skozi celoten ogled je skupino spremljal vodič na čelu skupine, kateri je razlagal vse o makakih, konec skupine je spremljal še en skrbnik. Nasvet: ne zaostajajte za skupino, mi in še en gospod in gospa ter skrbnik smo zaostali par metrov za skupino v trenutku, ko so se opičji samci skregali, med skupino in nami je nastal pravi dvoboj. Na srečo so boj nadaljevali stran od potke, tako da smo lahko pohiteli k skupini ter se je kasneje držali kot klopi:)

Grad Landskron

Po ogledu rezervata smo se odpravili še na grad Landskron, s katerega se razprostira super razgled. Tam se nahaja tudi trgovina s spominki ter restavracija.

???????????????????????????????
Grad Landskron
???????????????????????????????
Razgled z gradu Landskron je čudovit, Burg Landskron

 

Zanimiva pa je arena ujed. Nekatere ujede si lahko ogledate pred areno, za vstop v areno je potrebno kupiti vstopnico za odrasle 6 eur in za otroke od 6 let 5 eur. Lahko si ogledate tudi 40 minutno predstavo, kako orli prosto letajo in se vračajo nazaj k svojemu trenerju, takrat pa vstopnica za odrasle stane 12 eur in za otroke od 6 let 6 eur.

???????????????????????????????
Nekatere ujede si lahko ogledamo pred areno, Burg Landskron

 

Vrbsko jezero

Če ste dovolj hitri se lahko še ustavite na Vrbskem jezeru. Ob jezeru vodijo odlične sprehajalne in kolesarske poti ter urejeni deli za kopanje. Prav tako lahko uživate ob kavici ali koktajlu v katerem izmed barov ob jezeru. Ugotavljam, da bi bilo Vrbsko jezero odlična destinacija za kakšen podaljšani vikend, saj resnično ponuja ogromno aktivnosti in tako predstavlja odlično destinacijo tudi za družine s čisto majhnimi mulčki. Preberite si naš članek “Vrbsko jezero – top igrišče tik čez mejo“.

???????????????????????????????
Vrbsko jezero ponuja veliko možnosti za različne aktivnosti , Wörtersee

 

Članek je napisala mamica Renata, ki pravi: smo 5 – članska družina, katero sestavljamo mama Renata, ati Damjan ter trije fantje 8-letni Noel, 7-letni Nevio ter 4-letni Nigel. Obožujemo potepanja in raziskujemo nam še nepoznane destinacije. Mami vedno poskrbi za vso organizacijo, ati nas z veseljem zapelje na stran poti, da raziščemo čim več in prejmemo tudi kakšno dozo adrenalina. Fantje pa na vsakem potepanju poskrbijo za to, da nam nikoli ni dolgčas. Ko se vrnemo s katerega potepanja vedno sledi vprašanje otrok: “Gdaj spet kam gremo?. Za več informacij o potovanju nam pišite na info@kamzmulcem.si.