Nasveti za potovanje z mulcem po Tajski – pred in med

1

Potovanje z otrokom ali brez prav zares ni enako. Ker je to prva bolj »eksotična« destinacija, ki sva jo obiskala odkar sva postala starša, sva pri načrtovanju prebrskala in preverila veliko več informacij.

Razmišljala sva, kako bo naša malčica prenesla dolgo pot z različnimi prevoznimi sredstvi, ali bo dobro prenašala drugačne vremenske razmere, kaj pa jet lag, bo zanjo tudi tako naporen, ko je lahko za odrasle? Kako pa je z zdravniško oskrbo v državi? Vse to in še več informacij smo si morali in smo tudi si pridobili še pred odhodom. Dober vir informacij pa so tudi starši, ki so že potovali po Tajski ali podobnih državah, potovalni blogi in turistični vodiči, ki imajo podrobnejši opis lokalnega življenja (npr. Lonely planet).

V izogib neprijetnim presenečenjem in za čim bolj brezskrbno potovanje, smo pripravili nekaj osnovnih informacij o Tajski ter nasvetov za potovanje po tej državi, ki so vam lahko v pomoč.

 

PRED ODHODOM NA TAJSKO

Viza:  Vize za turistično bivanje na Tajskem do 30 dni državljani Slovenije ne potrebujejo. Če pa je potovanje dalje od 30 dni, pa se viza pridobi na konzulatu Tajske, Priporočljivo je imeti vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

Cepljenje: Za potovanje po Tajski obveznih cepljenj ni. Za več informacij se obrnite na Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, Ljubljana ali jih pokličite na telefon 01/ 586 39 00.

Nakup letalske karte (strani po katerih smo iskali ponudbe):

Portali s ponudbami letalskih kart:

Rezervacija prenočišča:

 • Booking.com (velika izbira prenočišč, po našem mnenju najboljše ponudbe)
 • Agoda.com (velika izbira prenočišč)
 • Cheapzebra.com (najboljša stran, ko iščeš prenočišča zadnji trenutek)

Vodič: DK Eyewitnes travel guide, Lonely planet, lokalni vodiči, zemljevidi in zloženke.

Vreme: Tajska ima tipično tropsko podnebje. Ne pozna letnih časov, kot so pri nas, temveč suho in deževno sezono. Tretja, krajša sezona je vroča, ki je običajno tik pred deževno. V deževni dobi (julij – oktober) je monsunsko deževje, ki prinaša na dan eno do dve plohi, pogosto vsak dan ob isti uri. Temperatura je prijetna (do 30°C) in vsepovsod je lepo zeleno. Vroča sezona (marec – maj) prinaša najvišje temperature v državi (tudi do 40°C), to velja predvsem za sever Tajske, plaže in otoki pa so še vedno prijetni za obisk. Suha sezona (november – februar) pa pomeni najbolj stabilno vreme glede padavin in ima najprijetnejše temperature z manj vlažnosti.

Najprimernejši čas za obisk Tajske je vsaj zaradi vremena v suhi sezoni, čeprav imata tudi ostali dve sezoni veliko prednosti. Predvsem je izven glavne turistične sezone manj gneče pa tudi cene se občutno znižajo.

 

Vreme se je spremenilo le v nekaj minutah. Iz sončnega....
Med našim potovanjem april/maj se je vreme spremenilo le v nekaj minutah. Iz sončnega….
... v oblačno in potem v naliv, ki je trajal le 15 min.
… v oblačno in potem v naliv, ki je trajal le 15 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

NA TAJSKEM

Denar in menjava: Lokalna valuta Tajske je Baht (TBH);  1 EUR je 37,5 TBH. Razlika v višini menjave je na Tajskem zelo različna od menjalnice do menjalnice. Predlagamo, da glavno vsoto denarja zamenjajte v mestnih menjalnicah in ne na letališču ali v nakupovalnem središču. Višina menjalne valute se prilagaja dejstvu, kako turističen je nek predel mesta ali del države.

Cene: Razpon cen je na Tajskem velik. Seveda turistični jug na večini lokacij prekaša gorati sever. Od tu je izvzet Bangkok, kot glavno mesto in morska letovišča ob njem. Cene za turistične storitve se na Tajskem začnejo občutno zniževati od začetka maja, ko se konča turistična sezona. To vključuje tudi letalske prevoze po državi.

Vzeti voziček: DA ali NE? Za nas nujen in zelo uporaben, tako v večjih mestih kot otoških destinacijah. Za popoldansko spanje in za počitek.

Po ozkih ulicah Bangkoka.
Po ozkih ulicah Bangkoka.

Oblačila: Glede na temperature je pomembno, da imamo vsaj za otroka vedno s sabo klobuček, kapico, rutko. Računajte, da se ob obiskih budističnih templjev pokrijete čez ramena in kolena (tako moški kot ženske), s tem pokažemo spoštovanje.

Prevozi po mestu in državi:

Ker našo malčico občasno med vožnjo z avtom ali avtobusom slabi, smo prevozne možnosti dodobra raziskali in preizkusili prav vsa prevozna sredstva Tajske (razen prevozov z živalmi):

 • Vlak – za pot po glavnem mestu Bangkok si priskrbite zemljevid in predvsem karto prevoznih linij. Povezave z vlakom delujejo super in so cenovno ugodne. Lahko si kupite celodnevno karto (130 TBH – 4,7 €) ali pa kupite vsako karto posebej (25 TBH – 0,9 €), odvisno na kateri postaji izstopite. Železniške povezave med mesti so prav tako dobro urejene. Poseben čar imajo starejši vlaki, npr. Bangkok – Kanchanaburi (100 TBH – 3,6 €), ki vozijo tako počasi, da iz njih lahko opazujete življenje lokalnega prebivalstva in naravo.
Stari vlak, ki vozi 3 ure od Bangkoka do Kanchanaburija ima lahko zaradi počasne vožnje, ves čas odprta okna.
Star vlak, ki vozi 3 ure od Bangkoka do Kanchanaburija ima lahko zaradi počasne vožnje, ves čas odprta okna.
 • Ladje in čolni – skozi Bangkok se po reki Chao Phraya lahko zapeljete s turistično ladjico (40 TBH – 1,3 €), ki ima lokalnega vodiča ali z ladjo javnega prevoza, ki je cenovno ugodnejša (15 TBH – 0,6 €).
Manjši čolni peljejo turiste tudi po kanalih mesta Bangkok.
Manjši čolni peljejo turiste tudi po kanalih mesta Bangkok.
 • Tuk–tuk : Vozilo, ki ga na Tajskem preprosto ne smete zamuditi. Vožnja na trenutke deluje malce divja, a si iz njega lahko ogledate veliko znamenitosti. Z voznikom tuk-tuka se lahko dogovorite za prevoz do večih znamenitosti na enkrat. Med ogledi vas bo počakal. Za prevoz po znemenitorstih Buddhe smo plačali 100 TBH – 3,6 €.
Tuk-tuk. Z vozniki se je možno dogovoriti, da vas peljejo na vožnjo po več znamenitostih Tajske. Mi smo se odpeljali “po poti Buddhe”.
Tuk-tuk. Z vozniki se je možno dogovoriti, da vas peljejo na vožnjo po več znamenitostih Tajske. Mi smo se odpeljali “po poti Buddhe”.
 • Taksi: Koristili smo ga, kadar ni šlo drugače. Poleg tega je kot običajno precej dražji od ostalih vrst prevoza. V večjem mestu kot je Bangkok z njim pogosto pristaneš v prometnem zamašku.
 • Rent-a car: Če imaš namen prepotovati več različnih destinacih mesta ali države v krajšem času, se splača vzeti rent-a-car. Po tajskih predpisih bi sicer tuji državljani morali imeti mednarodno vozniško dovoljenje, a vsaj na otoku Koh Samui to ni bil pogoj. Cena celodnevnega najema osebnega avtomobila na Koh Samui za 5 oseb je bila 1000 TBH (35 €). Kar je več ali manj cena na turističnih destinacijah Tajske.
 • »Pick-up truck« taxi (po tajsko ‘song-taew’): Cenejši od taksijev, a je gneča tudi z njimi v Bangkoku neizbežna.
 • Avtobus ali mini van: Dobre povezave in dobre cene. Pomanjkljivost je, da tudi z njimi v večjih mestih pogosto ostanete v gneči.
Ko medo vozi« - prizor, ki ga nismo pozabili do danes (na otoku Koh Samui) :)
“Ko medo vozi” – prizor, ki ga nismo pozabili do danes (na otoku Koh Samui) 🙂

Internet: Internet caffe se najde na skoraj vsakem koraku Tajske. Povečini so plačljivi. Priporočamo, da prosite za dostop do interneta kot gost bara ali restavracije. V teh primerih je internet brezplačen.

Religija in ostali običaji: Večinska religija na Tajskem je Budizem, ki se kaže prav na vsakem koraku. V templjih (wat po tajsko) se odvija tako družbeno kot družabno življenje in so zato bolj odprti za javnost. Za manjše otroke so svetišča ali templji prav prijetni, saj so lahko bosi in so prostorni. Niso pa igrišče, saj se na oltar ne smejo naslanjati ali na njem sedeti. Okolica templjev je običajno lepo urejena je dom prenekatere “nikogaršnje” živali. V templjih smo vprašali, če lahko »njihove« živali nahranimo in niso imeli prav nič proti.

Zdravstvo: Pravijo, da je tu zdravstveni turizem v porastu. Zaradi velikega števila turistov, ki vsako leto obišče to destinacijo, je zdravstvenih ustanov, vsaj na bolj turističnih destinacijah Tajske na pretek. Na primer na otoku Koh Samui, katerega obvoziš v uri in pol, so vsaj tri bolnice.  Zaradi nekaj težav z ušeski smo tudi mi obiskali eno od njih. Bila je moderno opremljena, imela pa je splošni in specialistični oddelek. Osebje prijazno, pediatrični del pa poln igral :). Koristili smo zdravstveno zavarovanje Coris.

Moderna bolnica na otoku Koh Samui
Moderna bolnica na otoku Koh Samui

Pošiljanje razglednic: Odkar potujemo z otrokom je pošiljanje razglednic postalo spet zabavno. Zato jih z veseljem narišemo, počečkamo in pošljemo. Poštni nabiralniki so običajno pri trgovinah s prehrano 7Eleven.

Tajci in otroci: Tajci otroke preprosto obožujejo, se jih razveselijo, ko jih srečajo, jih ogovarjajo, vzamejo v naročje in kar je najpogosteje, želijo jih fotografirat.

V trgovini za blagajno.
V trgovini za blagajno.
pa tudi v restavraciji... spoznavanje z mlajšimi domačini.
Pa tudi v restavraciji… spoznavanje z mlajšimi domačini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrana in otroci:

Otroci lahko na Tajskem lahko jedo marsikaj. Tajska kulinarika je zares bogata, tako z zelenjavo, kot tudi ribjimi jedmi. Osnovna hrana sta riž in riževi rezanci. Pohvali pa se lahko tudi z veliko ponudbo svežega sadja in sadnih sokov. Najbolj znana tajska jed je vsekakor pad thai, ki ni pekoč, zato ga lahko jedo tudi otroci. Ponudite jim lahko tudi marsikatero tajsko juho, od katerih je najbolj poznana juha tom yam iz zelenjave, kozic in limonske trave. Priporočamo pa vseeno, da se pred naročilom katerekoli jedi natakarje opozori, da je jed za otroka, da ne bi bi naknadno začinili. Za prvič smo bili z »ulično« hrano malo previdni, vzeli smo le tisto, za kar smo videli, da je bilo zares dobro pečeno. Prav tako na ulici nismo jedli sveže zelenjave, manj kuhanih jedi in neolupljenega sadja.

20150509_130003

Živali na ulici:

Po ulicah mest je veliko potepuških živali, ki so povečini prijazne, saj jih vsaj tam, kjer smo potovali mi, domačini niso preganjali. Po dovoljenju menihov in nekaterih prebivalcev smo tiste najbolj lačne tudi nahranili.

20150509_183743
Pasji brezdomci v mestu Kanchanaburi in …

 

in tudi mačji (v Bangkoku).
in tudi mačji potepuhi v Bangkoku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varnost:

Tajska je znana kot varna dežela. Kot tudi drugod, predvsem na turističnih destinacijah moramo biti pozorni na osebno lastnino in seveda na otroke!

Otroška oprema, ki je na Tajskem ne dobite vse povsod:

 • Otroškega stolčka za v avto tu ne uporabljajo, vsaj kjer smo potovali mi.
 • Na potovanju smo pogrešali tudi posteljico za majhne otroke. Ker je nismo dobili, smo pogosto najeli prenočišča z dvema posteljama, medtem ko je spala kar med nama.

Ostala nujna oprema: Če potujete v času od aprila do oktobra imejte s sabo majhen zložljiv dežnik. Nalivi so v tropskih državah kratki, a veliko bolj intenzivni  – dobesedno »lije kot iz škafa«.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.