Naši najljubši pohodni izleti v okolici Ljubljane

0

Za družine, ki rade pohajajo po hribih ali njihovih gozdovih, Kamzmulcem mamice priporočamo naslednje daljše ali krajše izlete v Ljubljani in njeni okolici (cca. 30min vožnje v eno smer, odvisno s katerega konca ljubljanske kotline ste). Prav tako smo v seznam dodale pomembno informacijo- ali se lahko na končni točki tudi okrepčate:). Več o posameznih izletih pa si preberite v povezanih člankih.

KZM mame in mulci smo svojo primerno obutev za (lažje) pohode našle v blagovni znamki Vivobarefoot. 

Barefoot ali minimalistična obutev je oblikovana tako, da čim bolj posnema bosonogo gibanje ter preprečuje morebitne deformacije in bolečine. In nekatere KZM družine smo zveste Vivobarefoot že več let. Oblika, barve, predvsem pa udobje, ki ga bosnogi čevlji nudijo, so prepričali tako starše kot tudi naše otroke. Ja, tudi najstnike :).

Vivobarefoot čevlji so oblikovani tako, da spodbujajo naravno gibanje in pravilen razvoj otroških nog. Edinstvena zasnova čevljev omogoča optimalen čut za podlago, kar pomaga vašim otrokom, da čutijo tla pod seboj, hkrati pa jim nudi potrebno zaščito. Preberite si KZM oceno Vivobarefoot in zakaj so prepričali nas.

Vivobarefoot z nami tudi na lažjih pohodnih izletih
Naša Vivo zbirka- za vsako priložnost in člana svoj model 🙂 Pustite se osebno svetovati v trgovini Lilijolie na Brnčičevi v Ljubljani

1. Toško čelo

Toško Čelo – krajši vzpon po gozdu, prostran travnik na vrhu, ki nudi obilo možnosti za otroško igro.

 • Hrana in pijača na vrhu: DA (Lovska koča Toško čelo)

2. Rašica

Zakaj je Rašica špica tudi za mulce? Če iščete sproščujoč gozd, le nekaj kilometrov oddaljen iz centra Ljubljane, se odpravite do vrha Staneta Kosca na Rašici. Nešteto poti po gozdnem pobočju, razgledni stolp in simpatičen Planinski dom, ki vas čaka na vrhu, bosta vas in vaše mulce zagotovo napolnila s pozitivno energijo. Če vam pa ne bo dovolj, podaljšajte še Mengeške koče. Preberite 5 razlogov za obisk Mengeške koče z mulcem.
 • Hrana in pijača na vrhu: DA (obe destinaciji)

3. Sv. Jakob nad Katarino

Potepanje po Polhograjskem hribovju – sv. Jakob nad Katarino je nedvomno eden lepših gričev v Polhograjskem hribovju. Ime je dobil po svetniku in zaščitniku cerkve, ki stoji na vrhu hriba že nekaj stoletij in se s svojo lepo podobo skladno zliva z okoljem.

 • Hrana in pijača na vrhu: NE (imate pa kar nekaj dobre izbire pri sestopu, na Katarini, kjer imajo pestro ponudbo domače hrane.)
Sveti Jakob nad Katarino

Že sama Katarina sodi med bolj priljubljena izhodišča ali cilj. Do Katarine pripororočamo manj obljudeno pot, od Slavkovega doma, prek Jeterbenka.

4. Od sv. Urha na Orle

Orle so naselje v občini Lavrica, ki je za prebivalce Ljubljane z okolico znano predvsem po Gostilnici Orle z okusno ponudbo jedi in lepimi razgledi. Mulce pa na vrhu razveseljuje predvsem simpatična kozja družinica ter njihov novi Gozdni živalski park. Preberite si 4 razloge zakj se odločite za družinski pohod na Orle.

 • Hrana in pijača na vrhu: DA (Gostilnica Orle)

5. Sv. Ana in Podpeško jezero

Sveta Ana je pravzaprav daleč naokoli vidna cerkvica, postavljena okoli leta 1150 in stoji na hribu nad naseljem Podpeč in Jezero. Pri cerkvici nas čaka prečudovit razgled, ki nam ob lepem dnevu razkriva Krim s svojim pogorjem, Polhograjske hribe, Zasavsko hribovje, prav tako se lepo vidijo Kamniško-Savinjske Alpe.

 • Hrana in pijača na vrhu: NE (lahko pa se okrepčate v Piceriji in gostilni Jezero pri povratku v izhodišče)

IMG_4948
Sveta Ana

6. Sv. Lovrenc ali Polhograjska gora

Sv. Lovrenc velja za priljubljen vrh nad Polhovim gradcem, iz katerega je lep razgled na Ljubljansko kotlino, ob jasnih dneh pa bomo videli vse do Snežnika. Na vrhu je simpatična cerkvica in obzidje na katerem se lahko spočijete. Posebnih aktivnosti za otroke, razen planinskega žiga ni. Je boste imeli srečo, boste ob obisku videli spust katerega od jadralnih padalcev. Priporočamo, da izlet skombinirate s Polhovim doživljajskim parkom.

 • Hrana in pijača na vrhu: NE

7. Slikovit križnogorski slemen

Vzpon na Križno goro (Škofja Loka) je priljubljen izlet, predlagamo pa vam, da se z mulcem raje odpravite na 1h sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu (od cerkve Sv. Križa do cerkve Sv. Gabrijela). Pot je primerna za manjše mulce in je prijazna do staršev z otroki v nosilkah.

 • Hrana in pijača na vrhu: DA (Križna gora)
Slikovit križnogorski slemen

8. Oaza miru pri Mlinčkih, Komenda

Vas Suhadole je eno večjih naselij v občini Komenda. Obiskovalci vasi, mali in veliki, pa še posebej radi zahajajo v bližnji gozd, poznan po lesenih mlinčkih, ki se vrtijo na potoku Mrzli studenec. Izlet do mlinčkov je odlična ideja za vikend dopoldne, ki ga nadgradite na koncu še s kosilom in odličnimi postrvi v okrepčevalnici Kriva ščuka v Mavčičah.

 • Hrana in pijača na poti: NE
Oaza miru pri Mlinčkih

9. Lavričeva koča na Gradišču

Lep in nezahteven pohod do Lavričeve koče, kjer vas pričaka čudovit razgled na Ivančno Gorico, domiselno in veliko otroško leseno igrišče, nekaj domačih živali ter okusna domača hrana.

 • Hrana in pijača na vrhu: DA (Lavričeva koča)
Čudoviti razgledi, Lavričeva koča

10. Kosca, največji lehnjakov slap v Sloveniji, Višnja gora

Le kdo bi verjel, da lahko mah ustvarja slapove? Lahko… s pomočjo vode, bogate s kalcijevim karbonatom, malo parcialnega tlaka pri pršenju kapljic…in mah dobi sedimentni oklep. Po obilnejšem deževju se slap spremeni v hrupnega divjaka. V sušnih obdobjih voda le polzi preko 20 m visoke lehnjakove stene v nešteto vodnih kapljicah. Nepoznana, slikovita in razgibana dolinica s potokom Kosca blizu Višnje gore, je z manjšimi vzponi in spusti po gozdu odlična ideja za izlet z mulci.

 • Hrana in pijača na poti: NE
Z mulcem do največjega lehnjakovega slapa v Sloveniji, Kosca – Višnja gora

11. Od Blečjega vrha do Kuclja, najvišjega vrha občine Grosuplje

Kucelj (748m) velja za najvišji vrh občine Grosuplje. Včasih je veljal za bolj sramežljiv vrh, danes pa dobiva vedno bolj sijajno in zanimivo podobo ter postaja vedno bolj priljubljen pri sprehajalcih in pohodnikih vseh starosti. Z vrha, na katerem se nahaja manjši geodetski stolp, lep razgled na okoliško hribovje, ob lepem vremenu pa razgled seže vse do Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in deloma Julijskih Alp.

 • Hrana in pijača na vrhu: NE

12. Ostri vrh in grad Čušperk pri Grosuplju

Ostri vrh se nahaja na robu Grosuplja, pot do njega je primerna za vse generacije, iz njega pa se razprostira najlepši pogled na Radensko polje s kuliso (zasneženih) Alp v ozadju. Pohodni izlet lahko podaljšate do sosednjega hribčka, na katerem se nahajajo razvaline gradu Čušperk, ki se na tem mestu nahaja že od 12. stoletja. Grad Čušperk je še posebej čaroben spomladi, ko je ovit v živo zelen mah in praprot.

 • Hrana in pijača na vrhu: NE
Raziskovanje ruševin gradu Čušperk

13. Ostrovrharjeva pot

Krožna pohodna pot, ki se nahaja le nekaj kilometrov iz Ljubljane, vas popelje po čudovitem gozdu, polnem zanimivih ostankov zgodovine in tehnične dediščine kraja Podgrad pri Ljubljani.

 • Hrana in pijača na poti: DA (Turistična kmetija pri Lazarju)

14. Stari grad nad Kamnikom

Stari grad stoji na Krniški gori (585 m) nad mestom Kamnikom. Omenja se že v 12. st., ko pa so ga v 16. st. opustili, je pričel propadati in danes so od njega ostale le še ruševine. Kar pa mu prida posebno magičnost. Stari grad in Velika Špica nad Kamnikom ponujata lep izlet s čudovitimi razgledi na Kamniško Savinjske Alpe ter naravoslovno učno potjo za otroke.

 • Hrana in pijača na poti: DA (Gostišče Stari Grad)
IMG_7525
Stari grad nad Kamnikom

15. Planina nad Vrhniko

Nad Vrhniko, rojstnim mestom največjega slovenskega pisatelja, Ivana Cankarja, se dviga kopast hrib, ki je med domačini tako zelo priljubljen, kot je Šmarna gora med Ljubljančani. Je prijeten pohodni cilj, ki ga na vrhu okronata čudovit razgled z lesenega stolpa in slovenska tradicionalna planinska kulinarika.

 • Hrana in pijača na poti: DA

16. Koreno nad Horjulom

vrha hriba Koreno (729 m), ki postaja vse bolj priljubljena izletniška točka v vseh letnih časih, se ponuja lep razgled na horjulsko dolino in na polhograjsko hribovje, v lepem vremenu pa je mogoče videti tudi alpske vrhove.

 • Hrana in pijača na poti: DA (Izletniška kmetija Pr’Lenart)

17. Janče

Janče (792 m n.v.) so najvišji vrh Mestne občine Ljubljana in pravi mali igralni raj. V bližini so živali, z ene strani se odpira razgled na Posavsko hribovje, z druge na vrhove Alp in ob lepem vremenu celo do Snežnika na jugu. Zakaj vse se je naš dopoldanski izlet zavlekel za par ur, pa preberite v tem članku.

 • Hrana in pijača na poti: DA
Igralni raj na Jančah 

18. Stari grad Smlednik, Zbilje

Ideja izleta na Stari grad Smlednik, ki vključuje pot, ki je primerna za vse starosti mulcev, zunanja igrala, odkrivanje grajskih ruševin, možnost, da se na cilju okrepčamo ter na koncu še igro in hranjenje račk ob Zbiljskem jezeru.

 • Hrana in pijača na poti: DA
Stari grad Smlednik

19. Sv. Lovrenc nad Bašljem

Čudovit družinski pohod na sv. Lovrenc nad Bašljem je priljubljena izletniška točka nad krajem Bašelj v občini Preddvor na Gorenjskem. Dolžino pohodnega izleta si lahko prilagodite, v vsakem primeru pa je vzpon kratek in resnično prijeten, saj večino poti poteka po lepi Gamsovi poti v gozdu. Vmes pa lahko občudujete lepe razglede, ki pričakovano najbolj navdušijo na končni točki.

 • Hrana in pijača na poti: DA (Dom na sv. Lovrencu)
Sv. Lovrenc nad Bašljem

20. Sv. Jakob nad Preddvorom

Družinski pohod na sv. Jakobu nad Preddvorom je še ena tistih klasik, kjer se med vzponom vsi lepo nadihate in razmigate, na koncu pa uživate v domači hrani s čudovitim razgledom. Pohod, ki je namenjen vsakomur, tudi najmlajšim in na poti boste zagotovo srečali veliko družin.

 • Hrana in pijača na poti: DA (na vrhu sta 2 koči)
Sv. Jakob nad Preddvorom
Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime