Naše poletne ideje in načrti

0

Poletje in šolske počitnice so tukaj, vreme pa nam tudi služi. S sproščanjem ukrepov v Sloveniji in pri drugih državah, pa se je povečalo tudi število možnosti za aktivno preživljanje poletnega dopusta. Moramo priznati, da še nikoli nismo tako čakali morja, gora, raziskovanj ali zgolj ležernih užitkov na plaži kot letošnje poletje. Pri vseh načrtovanjih počitnic doma, spremljamo ukrepe in morebitne omejitve tukaj, za potovanja v tujino pa je odlična stran Re-open EU.

Kako bomo torej preživeli letošnje poletje in kaj še priporočamo? Številne ideje so vam na voljo v nadaljevanju, mi pa vam želimo krasno in sproščeno poletje.

Kam se bodo podale Kam z mulcem družine?

Urša

Urša z družino že nekaj časa sanjari o roadtripu do Albanije. A se zaradi razmer in različnih ukrepov po državah v boju proti Covid-u, tja ne bodo podali z avtom, temveč z letalom iz Benetk do Tirane. Od tu dalje pa z rent-a-carjem proti jugu države. Raziskovali bodo okoliško naravo, iskali orle (najznačilnejše predstavnike države) in na koncu še obale J Albanije. Pred tem jih čaka še nekaj vikend oddihov na hrvaškem morju in en ženski odklop na obalah Grčije 🙂

Do avgusta bo poletni dopust pokurjen, a bomo med vikendi raziskovali Ptuj z okolico z italijanskim delom družine. Urša načrtuje tudi vikend na Kras v dvoje, kjer si #brezmulca želi nekaj zahtevnejših pohodnih točk in raziskati Sočergo s podmoli in naravnimi mostovi.

Iva

Poletje bodo posvetili Hrvaški Istri, hrvaškem Zagorju (mulc se najbolj veseli vodnih doživetij Terme Tuhelj) ter odkrivanju raznolike ponudbe kmetij Slovenije. Že za začetek poletja so jih navdušile kmetije Lesjak, Hiška Na Griču ter Pomona.

Raziskovali bodo tudi nove občine ter njihovo ponudbo- Rogaško Slatino, Idrijo in Ribnico. Konec julija planirajo nekajdnevni oddih v Salzburgu in okolici, potem pa bodo z veseljem predstavili Slovenijo tudi dobrim prijateljem iz Nemčije, ki pridejo na obisk – njihov plan je 3 dnevna Kranjska Gora in spanje v idličnem Jasna Chalet Resort, odkrivanje Ljubljane, zelo se pa tudi veselijo ponovnega obiska Kolpa resort glampinga.

Cica

Cica z družino se bo v pričetku julija odpravila v Nacionalni park reke Sutjeska, ki ga najdete na meji med BiH in Črno goro. Tukaj se bodo v 2-3 dnevni etapi skušali povzpeti  na najvišjo goro Bosne in Hercegovine – Maglić z 2386 nadmorske višine, najbolj pa se veselijo spanja ob jezeru v obliki srčka obdanega z gorami – Trnovačko jezero. Po spustu iz Maglića se bodo ustavili v Prijevoru, kjer bodo spali v njivih značilnih planinskh “katunih”, vmes pa v spremstvu vodičev obiskali pragozd Peručica.

Na poti jih bodo spremljali sorodniki – družina, ki svoj prosti čas namenja raziskovanju BiH, svoje dogodivščine pa objavljajo na svojem popotniškem blogu Putovanja za pet. Če vas bo zanimal naš pohodniški podvig, se splača spremljati tudi njih.

Po bolj gorskem delu dopusta se bodo prek Mostarja spustili do Korčule, ki jo imajo pri vrhu seznama “kam” že kar lep čas.

V avgustu se bodo zadrževali bolj na domačih tleh in raziskali kak nov kotiček Slovenije, upajo na kakšni turistični kmetiji z bazenom ali pa ob kakšni reki.

Eva

Evina družina se je takoj po koncu šole podala na Lanzarote. Julij bo v nadaljevanju precej delaven, zato načrtujejo zgolj kak vikend v Hrvaški Istri, konec meseca pa se že tradicionalno odpravljajo v Avstrijo, kjer je raj za celo družino. Drugo polovico dopusta bodo preživeli v Sloveniji, ki so jo lani pričeli ponovno podrobneje spoznavati in še vedno najdejo polno krasnih kotičkov – nekaj dni načrtujejo v Pomurju, nekaj v Posočju, na novo pa bodo raziskovali Vipavsko dolino in Jezersko.

Tina

Njihovi poletni plani so športno obarvani, saj upajo da bodo v znamenju windsuranja in MTB bika. Starejši mulc si je za konec šole zaželel obisk festivala Flat Out Days, ki poteka v MTB trailcenter Kočevje, takoj po tem pa se končno spet odpravljajo v Grčijo. Tokrat po cesti in prvič s strešnim šotorom, ki so ga najeli pri Matsport v Ljubljani. Cilj je eden od vetrovnih grških otokov, saj po dolgem času upajo na težko pričakovani windsurfing. V prvem planu je Limnos, alternativi sta Naxos ali Paros, kaj pa jim bodo dejansko namenil bog vetra Eol ali trenutno Covid ukrepi, pa še nihče ne ve 🙂

Avgust bo v znamenju MTB vikendov. V planu so poletne Kope, ki so nas navdušile že pozimi. Že od lani pa je na seznamu tudi avstrijski Leogang. Vmes bodo mulci na počitniškem varstvu v Urban roofu, konec poletja pa se v širši družinski zasedbi odpravljamo v najlepšo vilo z bazenom na otoku Krku – Villa Solea.

Kaj še predlagamo za poletni dopust?

V Sloveniji

Slovenija je res lepa in čeprav zagrizene popotnice, se vse mame v KZM ekipi strinjamo, da so poletne počitnice, ki so v celoti preživete v Sloveniji odlična izbira. Tudi same jih bomo, vsaj del slednjih, preživele na različnih koncih in v družbi mulcev raziskovale. Ker smo med seboj različne, predvsem pa imamo različne starosti mulcev (z različnimi interesi), priporočamo kar nekaj lepih koncev, ki bodo zagotovo izpolnili, če ne presegli vsa pričakovanja:

Kaj pa nastanitve?

Pri nastanitvah lahko edino svetujemo, da reeees pohitite, sploh ob upoštevanju dejstva, da še vedno lahko nastanitve plačujemo z lanskimi boni, obetajo pa se tudi novi. Nekaj predlogov podajamo tukaj:

Tujina

Ker po praktično celo leto trajajočem zaprtju oz. omejitvah (ukrepi in druge časovne omejitve) končno lahko načrtujemo tudi (sicer prilagojen) dopust v tujini, vam v nadaljevanju podajamo še nekaj naših predlogov.  Predlagamo, da pred odhodom preverite aktualne ukrepe na spletni strani strani Re-open EU.

Hrvaška

Mimo Hrvaške pač res ne moremo. Ne glede na to, ali boste zavili v prvo mestece čez mejo ali kam dlje, v hotel ali kam, vse koristne informacije lahko dobite na posebnem zavihku Hrvaška, ki je dostopen tukaj.

Nekaj naših predlogov za aktiven dopust na Hrvaškem pa tukaj:

Italija

Italija nam je zelo ljuba in čeprav raje tam preživljamo prvomajske ali krompirjeve počitnice, je odlična izbira praktično za vse letne čase. Nekaj idej pa spodaj:

Grčija

Grčija je s svojimi plažami, kulinariko in ljudmi pač zgodba zase. Spodaj vam ponujamo nekaj idej – bodisi za leženo uživanje na obalah otokov ali pa aktivno raziskovanje celine. Morda celo z avtodomom.

Portugalska

Tudi Portugalska nas je navdušila vedno, ko smo jo obiskali. Še posebej je primerna za aktivnejše družine, ki rade raziskujejo, kar je nam, pravzaprav, pisano na kožo:) Priporočamo pa:

Zbrani so predlogi in izkušnje, ki smo jih doživele Kam z mulcem družine. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si. Hvala!