Naše najljubše družinske Fly & Drive destinacije

0

Odkar imamo otroke, skoraj na vseh potovanjih najamemo avto za ves čas potovanja, tudi če smo nastanjeni na enem mestu. Najet avtomobil nam olajša marsikatero pot in tako si lahko tudi z majhnimi otroki ogledamo glavne znamenitosti, se pripeljemo do najlepše plaže ter najboljše otroku prijazne restavracije, ne da bi bili odvisni od urnika drugih. 

Najem avtomobila je še posebej pomemben, ko se na pot odpravimo z dojenčki ali malčki, saj se tako najlažje izognemo javnemu prevozu. Tovrsten način potovanja se v angleščini imenuje Fly & drive ali po naše “odleti in vozi” 😉 Večinoma ga uporabljamo na destinacijah, ki so preveč oddaljene od Slovenije, da bi se nam do tja splačalo z avtom. Zato navadno tja letimo, tam pa že na letališču najamemo avto, s katerim raziskujemo državo ali pokrajino.

[box] Življenje je cesta in zgodba, ki se odpira v presenetljive priložnosti. Nekje zunaj vas čaka neverjeten, neponovljiv svet. In brezkončno, svobodno nebo ter zapeljivi svet prostranstev. Potovanje »Fly & drive« je namenjeno vsem, ki živijo za doživetja, odkrivajo nove kraje z lastnim tempom in svojim časovnim razporedom. Začutite polno svobodo odprte ceste in napišite svojo poletno zgodbo.[/box]

Izbrale smo 7 destinacij, do katerih boste najverjetneje leteli iz bližnjih letališč, tam pa najeli avto. Najlepše so seveda tiste, na katerih lahko naredimo “krožno pot”, da se ne vračamo po isti cesti ali pa letimo na eno letališče, vračamo pa se iz drugega. Kriteriji za izbor so naslednji:

  • da so znamenitosti in ostale zanimivosti med seboj oddaljene največ 2 uri vožnje
  • da so družinam prijazne destinacije
  • da je za ogled dovolj tudi samo en teden počitnic
1. Andaluzija, Španija

Nabiranje školjk na eni od peščenih plaž Costa de la Luz, streljanje kavbojev v Sierri Nevadi, iskanje smrkcev v eni od mnogih belih vasic (t.i. pueblos blancos), ki je v bistvu modra, veslanje čolnička na znameniti Plaza España, vznemirljiv ogled bikoborb in lepe punce v Sevilli, je le nekaj vrhuncev našega družinskega potovanja po Andaluziji, ki se bodo otrokom po njunem mnenju vtisnili za vedno v spomin. 

19
Sevilla, Andaluzija z otroki

 

Starši pa ne boste ostali ravnodušni ob potovanju skozi dih jemajočo pokrajino, ob soočanju s temperamentnimi, prijaznimi in s tradicijo okuženimi ljudmi ter njihovim načinom življenja, ob nešteto kombinacijah hranilnih sestavin v obliki tapasov in povsod prisotni mavrski kulturni dediščini, ki jo Španci skrbno ohranjajo in kateri nobena globalizacija ter modernizacija ne pride do živega.

Preberite si članek “Andaluzija – dežela famenka, bikoborb in mavrske kulture“, ki ga je za Kamzmulcem spisala družina Ferkolj. Njihova doživetja lahko spremljate na Instagram profilu

2. Islandija

Eksotična in posebna destinacija, z dramatično pokrajino prepredeno z vulkani, gejzirji, vročini vrelci in polji lave. Poleg mest s težko izgovorljivimi imeni, so pravo doživetje tudi kopališča s toplo vodo na prostem, morska kulinarika in še veliko več. Preberite si top 11 doživetij, ki jih ne smete izpustiti na Islandiji z otroki, ki jih je za Kamzmulcem strnila Katja, iz Finding Malokoko.

ICELAND-10e
Slap Godafoss, Islandija z otroki
3. Škotska, Velika Britanija
Zeleno, ki te ljubim zeleno, kosmi mehke volne iz ovčjih kožuhov, zataknjeni v ograje in v pomuljeno travo, ki se razprostira čez hribčke in širjave kot neskončen petih. Govedo, z dlako poveznjeno čez oči se mirno pase, ne glede na to ali sije sonce ali pada dež. Tako je na Škotskem, ko te v sveže oprani pokrajini ob (sicer bolj redkih) sončnih dnevih od porajajočega se klorofila domala bolijo oči.
Ne morete pa mimo bogate angleške zgodovine in prečudovitih Škotskih gradov, na svoj račun pa pridejoi tudi ljubitelji botaničnih vrtov, Loch Ness jezera, ptičjih rezervatov,…
Preberite si kar dve doživetji, ki sta jih spisali naši zvesti bralki:
Grad-Stirling21-e1508242199236
Grad Stirling, Škotska z otroki
4. Portugalska
Ravno prav sredozemska, dovolj sproščena, zanimiva in cenovno ugodna. Poleg naravnih lepot, srednjeveških znamenitosti, ponuja še vodne aktivnosti, dobro hrano in prijazne ljudi. Glavno mesto Lizbona z okolico je must see prestolnica, ki ponuja razgibano dogajanje, od ogleda akvarija, do obiskov kulturnih znamenitosti, do poležavanja po parkih… Vredno ogleda pa je tudi mesto Porto z okolico, na severu Portugalske, z zelo dolgo in vihravo zgodovino in unikatno portugalsko tradicijo.  Najbolje pa boste Portugalsko doživeli, če se boste po njej zapeljali z avtomobilom in roadtrip končali na slovitih plažah pokrajine Algarve. Vsekakor roadtrip visoko na lestvici vsake družine.
portugalska_2015-143
Stolp Belem, Lizbona, Portugalska z otroki
5. Danska
Otrokom na Danskem ne bo dolgčas. Največ jih v ta konec odpotuje zaradi Legolanda, a tudi, če vas ne mikajo obiski zabaviščnih parkov, živalskih vrtov in muzejev, se v vsakem kraju najde kaj zanimivega, od urejenih otroških igrišč, čudovitih parkov do peščenih sipin in mivkastih plaž.
Preberite si top 5 družinskih doživetij v članku “Z malčkom, kolesi in strešnim šotorom po Danski”.
0835_Kolesarjenje-po-neobljudeni-pokrajini-e1496236869594
Na Danskem ne izpustite kolesarjenja z otroki
6. Kreta, Grčija
IMG_0285345
Čudovita Kreta
Ahh ta Grčija, ki nas vedno znova očara… Čeprav je v Grčiji vreme že zelo kmalu ugodno, da se znebimo toplih oblačil, pa bolj kot gremo južno, več verjetnosti je, da se bomo za 1. maj tudi okopali. Kreta, otok na jugu, z več kot 1000 km dolgo obalo, ponuja poleg užitkov ob kopanju na prečudovitih peščenih plažah, tudi kulinarične užitke ter gostoljubne domačine, ki prepričajo družine, da se rade vrnejo na ta raznoliki otok. Preberite si “6 razlogov, zakaj se bomo z mulci še vrnili na Kreto“ ter članek “Družinsko potovanje na sončno Kreto“.
7. Izrael

Izrael ima dostop do treh morij, enega najbolj naprednih zdravstvenih sistemov na svetu, ogromno naravnih, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti vrednih ogleda, hkrati pa lahko v njegovih zgodovinskih središčih začutite utrip bližnjega vzhoda. Razdalje med kraji so kratke. Med Tel Avivom in Jeruzalemom je tako samo ena ura vožnje, med Jeruzalemom in mrtvim morjem pa uro in pol. Vaš mulc se bo lahko vsak dan kopal. V morju, rekah in bazenu. Praktično na vsakem vogalu in v vsaki vasi so igrala in parki kar pomeni, da lahko vsak trenutek »popotniške tečnobe« prekine zabava na toboganu.

Preberite si naša doživetja, ki smo jiu okusili na “11- dnevnem roadtripu po Izraelu”.

IMG_3501
Pogled na Mrtvo morje, Izrael z otroki

 

Članek je podprlo podjetje Kompas, za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.