Narava je najboljša učiteljica – seznam iger, pobarvank in risank za čas, ko “smo doma”

0

Da bi otrokom in njihovim staršem v času epidemije pomagali pri preživljanju zahtevne družbene situacije, smo zbrali številne zanimive igre, risanke, pobarvanke, učne liste, mobilne aplikacije ipd. o naravi, biologiji, gozdarstvu, kmetijstvu, ki so brezplačne in jih lahko uporabljamo doma ali na sprehodu v bližnji okolici.

1. Spletno šolsko tekmovanje Za ljubitelje narave: Čudoviti svet dvoživk

Skupnost naravnih parkov Slovenije v sodelovanju s projektom LIFE AMPHICON organizira spletno šolsko tekmovanje za učence osnovnih šol. Ekipe od 3 do 5 učencev z mentorjem preko spleta opravijo 3 sklope zabavnih nalog, katerih letošnja tema so dvoživke 15 naravnih parkov Slovenije.
Več o tekmovanju in prijavi najdete tukaj.

2. Spletna učilnica Triglavska zakladnica

Triglavska zakladnica je spletna učilnica z zanimivimi in interaktivnimi vsebinami o pomenu varstva narave, ohranjanju biodiverzitete in kulturne dediščine Triglavskega narodnega parka.
Risanke, kvizi, učni listi in še vrsta drugih zanimivih vsebin je na voljo na triglavskazakladnica.si.

3. Mobilne in spletne aplikacije

Virtualni potepi po učnih poteh
CŠOD Misija je aplikacija, s katero se lahko podate na več kot 200 tematskih in učnih poti po Sloveniji.
Več informacij: http://misija.csod.si/si/

Spletna igra Spoznaj travišča z Arniko in Primožkom
V projektu LIFE to GRASSLANDS so pripravili spletno igro, v kateri skupaj z glavnima junakoma Arniko in Primožkom spoznavamo travišča ter njihove prebivalce rastline in živali, spoznavamo pomen visokodebelnih sadovnjakov, kmečka opravila nekoč in danes ter še mnoge druge zanimive travniške zgodbe.
Spletno igro lahko igrate na tej povezavi.

4. Igre

Knjižica S preprostimi igrami enostavno v gozd
Mestna občina Ljubljana je izdala knjižico, ki so jo pripravili v Službi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib: “S preprostimi igrami enostavno v gozd”. Knjižica ponuja več kot 15 idej za gozdne igre in aktivnosti v gozdu. Kljub temu, da se knjižni junaki sprehajajo po Jesenkovi učni poti v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, je igre mogoče prenesti v gozd po izbiri.
Knjižico si brezplačno lahko prenesete na tej povezavi.

Namizna igra Človek ne jezi se
V projektu WETMAN so ustvarili namizno igro Človek ne jezi se, skozi katero spoznamo pomen mokrišč in njihovo funkcijo. Igro si lahko naredite sami – grafična predloga za igralno površino je na voljo na tej povezavi.

Zabavni kotiček sekcije Mladi DOPPS
Kako speči sovje piškote ali iz kamnov ustvariti živali? V mladinski sekciji Društva za opazovanje ptic Slovenije imajo 12 idej za vsak mesec v letu. Najdete jih tukaj.

Vezi narave – poučni izzivi za spoznavanje narave
Kdo so skriti prebivalci travnikov, gozdov in gozdnih mokrišč? S pomočjo priročnika Vezi narave: Bodi vez z naravo se otroci lahko zaposlijo z raziskovanjem bližnje okolice, spoznavajo zanimive vrste metuljev, hroščev in dvoživk, pri vsaki tematiki pa jih čakajo tudi zanimivi izzivi. Priročnik, ki je nastal v projektu Vezi narave najdete tukaj.

Sestavljanka Orel (LIFE Kočevsko) 

Poišči, komu pripadajo sledi(LIFE Kočevsko)

Kako izdelati krmilnico za ptice in katera hrana je za njih primerna? Hranjenje ptic pozimi (DOPPS)

5. Pobarvanke in lepljenke

6. Risanke

7. Knjige in slikanice

8. Učni in delovni listi