Najljubše sankališče to zimo in kako se pripravimo na zimsko zabavo

1

Zima nam je letos postregla z veliko snega, zaradi česar smo lahko pogosto sankali na sosednjih hribih, četudi so nam omejitve onemogočale kakšen daljši izlet. A  ob ponovnem prehajanju meja regij smo jo vseeno z veseljem mahnili na eno naših najljubših sankališč, ki nam je letos – prav zato, ker smo na ta dogodek čakali toliko časa – še posebej pri srcu – Stari Ljubelj. Lep, nezahteven vzpon, ravno prav dolg, da so malčki prijetno utrujeni, na koncu pa 15 do 20 minut dolg spust, ki presega vsa pričakovanja še tako zahtevnih sankačev. Vrhunsko!

Zimska pravljica na poti na Ljubelj.

A kljub krasnemu izletu in (upamo) skorajšnjemu vračanju v normalno situacijo, nam trenutne omejitve še ne omogočajo, da se na vrhu ogrejemo v prijetni gorski koči in pojemo obrok. Zato smo se za tokratni sankaški izlet morali nekoliko pripraviti – nič posebnega, le malenkost prilagoditev, da je na koncu vseeno izpadlo popolno.

Prekrasni razgledi na vse strani ob lepem vremenu.

1. Okusen in hranilen zajtrk pred pričetkom dogodivščine

Pred adrenalinsko polnim in na čase nekoliko zahtevnim dnevom vedno pripravimo hranilen zajtrk. A okusno, zdravo in hranilno je včasih težko najti v enem obroku, če pa že, mulci slednje pojmujejo drugače kot njihovi starši.

V pripravo Čokomalinčka se bodo z veseljem vključili tudi mulci.

Prav zato nas še posebej veseli, da smo tokrat poenotili pričakovanja in odkljukali vse pogoje v enem obroku  Zdrav in hranilen zajtrk iz ekološko pridelanih ovsenih kosmičev, a z zagotovljenim zadovoljstvom malčkov na račun dodatka kakava in kokosovega sladkorja- win win v vse smeri torej!

Naj zajtrk našega najmlajšega.

2. Sankaška pravljica na Starem Ljubelju

Sankanje na Starem Ljubelju imamo radi zaradi več razlogov:

  • pot iz Ljubljane ne vzame preveč vožnje (cca. 30 min);
  • narava je prekrasna in ob večji količini snega je ustvarjena prava zimska pravljica;
  • sankanje je sestavljeno iz pohoda in spusta s sanmi, pot je vedno lepo urejena;
  • ob zaključku, če je želja, lahko mulci še nadaljujejo s samostojnim sankanjem.
Priprave na spust.

Naš sankaški izlet smo tudi tokrat pričeli na parkirišču Ljubelj (46°25’57.4″N 14°15’36.3″E), kjer se pot prične vzpenjati. Kot že ob preteklih obiskih, smo se na izlet podali dokaj zgodaj, saj zna biti kasneje, predvsem med vikendi, kar gneča. Po 45 minutah do 1 ure lepe, ne prestrme hoje, prispemo do gorske koče, kjer je trenutno, ob upoštevanju aktualnih ukrepov, mogoče hrano in pijačo zgolj prevzeti.

Zaradi 1 ure pohoda priporočamo, da za malčke do cca 4 let vsaj delno načrtujete nosilko, nahrbtnik ali prevoz navzgor na saneh (ki jih vlečejo starši:)).
Naš starejši mulc je pot brez težav prehodil, mlajši pa več kot polovico.

Z vrha (ali pa pravzaprav kjerkoli na poti, če malčki omagajo prej) se prične najboljši del izleta, in sicer spust. Za ta del predlagamo sani (lesene, plastične) ali pležuh. Plastična lopatka je manj primerna, saj je proga ob večji uporabi ali manj ugodnih vremenskih razmerah lahko razbrazdana in je spust potem manj udoben.

Več praktičnih informacij glede izleta je dostopnih tukaj

3. Kaj pa malica?

Trenutne omejitve na gorski koči ali pa dejstvo, da malčki ne zmorejo celotne poti, lahko privedejo do zagate. S tem namenom priporočamo, da se na izlet podate pripravljeni in dovolj preskrbljeni z malico in toplim čajem. Še posebej pa je fino, če je malica dovolj hranilna in energetsko bogata, da bo dala kanček dodatne energije za sankaške užitke.

Čokoladno lešnikovi užitki na poti 🙂

Mi smo si zadevo kar poenostavili in s seboj poleg toplega čaja in nekaj sadja, vzeli koščke narezanega kruha in Malincin . Otroka nista nič protestirala :), starša pa tudi ne, saj ne gre za nezdravo varianto. Če bi želeli še energetsko malenkost bolj polno malico in brez kakava, pa priporočamo različne . Garantiramo, da bo energije za sankanje na pretek, doma pa še vedno dovolj časa za kuhanje kosila.

Na Ljubelju se je sankal tudi Malincin čokoladno lešnikov namaz.

4. Popoldanski posladek, ki je v bistvu zdrava malica

Hranilna malica, arašidovo maslo na piškotih, v piškotih, na kruhu s Cacao mix

Ne glede na to, ali sankamo le kakšno uro ali celo dopoldne, sta mulca vedno prijetno utrujena. Po kosilu in počitku se radi poslužimo zdravega prigrizka ali smoothija, ki je dovolj okusen, da ga mulci vzamejo kot posladek, v glavi mame pa je predvsem zdrava malica. V ta namen radi pripravimo čokoladni puding (ki nima pravzaprav zveze s tisto klasiko, ampak zblendamo banano, avokado in –  združen kakav iz ekološke pridelave s kokosovim sladkorjem in malenkost cimeta), ki mu za več energije dodamo tudi žličko . Seveda lahko vse te sestavine (ali karkoli imamo že pač pri roki) preprosto z nekaj tekočine (voda, rastlinsko ali kravje mleko) spremenimo v zdrav smoothie. In smo že pripravljeni na nove podvige!

Pripravo članka je podprlo podjetje Naša ocena temelji izključno na naših izkušnjah, saj v Malincine izdelke že dlje časa verjamemo, na kar podjetje ni imelo nikakršnega vpliva. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.