22 najljubših družabnih iger, ki jih igramo z mulci

2

Ste v nenehnem lovu za nove igre, ki bi znale navdušiti vaše mulce in vso družino? Mi smo tudi, zato z vami delimo seznam vseh družabnih iger, ki jih igramo doma ali pa na poti.

Družabne igre so vedno lahko super družinska zabava, ob njih pa se otroci naučijo zmagovati, zgubljati, logično razmišljati, ustvarjati zmagovalne strategije in upoštevati pravila. Naši mulci obožujejo družabne igre, z vami pa delimo vse, ki jih poznamo, da boste dobili kakšno idejo za vašo družino. So pa družabne igre vedno dobrodošle kot darilo. Večina družabnih iger, ki jih naštejemo, je primernih že za mulce od 3. leta naprej.

1. Djeco ustvarjalni ter igralni seti

Če iščete priročne igre za na pot, ki bodo pri otroku spodbujali razmišljanje ter ustvarjalnost, poiščite Djeco igralne sete. Naš mulc jih enostavno obožuje, zamotite ga pa lahko z njimi praktično vsepovsod.

IMG_6244
Naš predšolski otrok se rad zamoti z Djeco igralnimi seti- KLIK

 

2. Potapljanje ladjic

Kdo se ne spomni igre potapljanja ladjic. Potrebujete le papir, svinčnik ter narišete mrežo. Še enostavnejše in bolj praktična rešitev pa je Djeco Mini igra potapljanje ladjic, ki je še simpatično dopolnjena z gusarji in pirati:) Roadtrip preverjeno hitro mine!

3. Enka – “Uno”

Igralne karte Enka ali “Uno” so najbolj obrabljena “igrača” v hiši. Zaradi svoje priročne velikosti jih vedno vzamemo s seboj. Igramo jih na plaži, letalu, čakalnicah, skratka povsod. Najdete jih v vseh večjih trgovinah, številko igralcev je neomejeno.

IMG_0840
Enko igramo kjerkoli in kadarkoli

4. Črni Peter

Karte Črni Peter so odlične za na pot, z njimi pa lahko igrate tudi spomin.

image1
Črni Peter je super igra na poti

 

5. Karte “Spot it”

Še ena naših najljubših, ki jih zaradi svoje praktičnosti in možnosti različnih verzij iger vzamemo vedno s seboj. Gre za set igralnih kart, na katerih so v različnih velikostih narisani različni liki. Vsaka karta ima z drugo karto enak samo en simbol, ki ga morajo igralci čimprej opaziti. Se sliši enostavno, poskusite in videli boste, da vas bo kmalu premagal 4 letni mulc.

Spot it igramo vse povsod, tudi na drugem koncu sveta
Spot it igramo vse povsod, tudi na drugem koncu sveta

6. Briškola

Briškola je igra s kartami, ki jo najbolje poznajo primorci. Gre za posebno igro s kartami, ki jo nekateri otroci lahko osvojijo že pri 4. letih.

7. Jenga

Vaši mulci radijo gradijo in potem vse porušijo, potem je Jenga odlična igra za njih. V tej igri bodo iz plastičnih ali lesenih blokov gradili stolp in potem pazili, da se ne podre ravno njim. Število igralcev neomejeno. Več o jengi si preberite tukaj. Jengo lahko naredite še bolj zabavno tako, da na bloke napišete naloge, ki jih mora igralec, ki povleče blog, narediti.

IMG_1365
Jenga stolp

8. Človek, ne jezi se

Večna klasika, ki ne potrebuje opisa, mogoče samo to, da lahko najdemo verzije igre, ki otroke tudi nekaj novega naučijo – npr. varnosti ob naravnih nesrečah. Recimo, ko pridejo na določeno polje, jim preberemo, kako se morajo obanašati, če slučajno izbruhne požar itd. Pa ne se preveč jezit:)

IMG_1362
Človek, ne jezi se

9. Tik Tak Boom Junior

Besedna igra s kartami. Na kartah je narisano določene dogajanje, igralci pa se morajo  spomniti besede povezane z dogajanjem. Ves čas si med seboj podajajo tiktakajočo bombo, igralci se morajo spomniti besede čimprej, da jim bomba ne eksplodira v roki. Obstaja tudi Junior  verzija igre, prlagojena najmlajšim.

10. Lotti Karotti

Zajčja igra, kjer s pomočjo kola sreče določiš dolžino zajčjega skoka in skušaš prvi doseči slastni korenček na vrhu. A pot je polna ovir, lahko se ti odpre luknja in tvoj zajček pade v njo in mora spet začeti nov napad na korenček.

11. Detektiv ali “Ugani kdo?

Detektiv igra je malce manj družabna, saj jo lahko igrata samo dva, je pa odlična igra, da naši mulci postanejo pravi detektivi. Oba igralca imata pred seboj konzolo s fotografijami različnih oseb. Oba igralca si iz dodatnega kupa fotografij  izbereta eno osebo, ki jo dobro skrijeta pred soigralcem. Z izmeničnim postavljanjem vprašanj, igralca poskusata ugotoviti, katera oseba je soigralec. Pomagata pa si s konzolo fotografij, na kateri odstranita tiste osebe, ki glede na odgovore soigralca, ki odgovarja samo z Da ali Ne, to zagotovo ni. Na koncu mora na konzoli ostati odprta samo ena fotografija in če ste pravilno postavljali vprašanja, je to oseba, ki jo je izbral vaš soigralec.

12. Twister

Gibalna igra, kjer na posebni Twister podlagi, označenimi s krogi različnih barv, moraš položiti roko ali nogo oz. karkoli se zavrti na twister kolesu. Kmalu boste vsi prepleteni na podlagi padali po tleh in v smeh.

13. Ribolov

Lovljenje ribic je igra, kjer s pomočjo palic, ki imajo na koncu magnet, ujeti ribice, ki se vrtijo in med tem zapirajo in odpirajo usta, v katerih imajo prav tako magnet. Kdor ulovi največ ribic, je zmagovalec.

14. Brain Box

Zbirka družabnih iger Brain Box vsebuje igre, prilagojene otrokovi starost. Gre za igralne karte, ki preizkušajo naš in otrokov spomin in prek iger prinašajo nova znanja. Vsak set igre vsebuje 71 kart, na kateri je določena slika, ki si jo lahko ogralec ogleduje 10 sekund. Na drugi strani kart so vprašanja, na katera mora igralec odgovoriti, po tem, ko si sliko ogleda.

Družabne igre, primerne tudi za na pot
Družabne igre, primerne tudi za na pot

15. Potujoči pingvini (Travel Pinguins Parade)

Gre za sestavljanke, kjer mulci v čim manj potezah morajo postaviti pingvine vodoravno, diagonalno ali navpično. To je malce težje, saj so kosi sestavljank z narisanimi pingvini, različnih oblik in velikosti, morajo pa se skladati z mrežo pod njimi.

16. Spomin

Spomin je igra mladosti vsakega od nas, zato dodaten opis ni potreben, se pa lahko strinjate, da imajo mulci boljši spomnim kot mi. Popestrite igro lahko tako, da morate poiskati 3 enake ali pa nasprotja.

17. Govoreča kocka (Talking dice)

Gre za igro s kockami, ki je odlična za večanje besednega zaklada in učenje novih jezikov. Na kockah so narisani različni pojmi, ob metu jih bodisi  moras povezati v stavek ali povedati npr. angleško poimenovanje pojma. Lahko igrate igro z vsemi kockami ali pa samo s parimi, igro tako prilagodimo otroku.

18. Mikado

Mikado, stara japonska igra, se igra z barvnimi palčkami. V igri lahko sodeluje več igralcev. Eden izmed njih paličice vzame v desno roko, na sredini jih stisne. Nato jih postavi pokonci nad mizo, na katero jih hitro spusti. Paličice padejo na mizo v krogu. Igralci jih začno pobirati po vrsti v smeri urinega kazalca. Pri tem se ob dvigu ene paličice ne smejo premakniti ostale. Takoj, ko se to zgodi, je na vrsti naslednji igralec.

19. Pantomima

Pantomima vedno prinese polno smeha, ko skušate brez govorjenja pokazati zajčka ali pa krožnik. 🙂 Tudi mulci kmalu postanejo vešči v oponašanju stvari.

20. Vislice

Besedna igra za starejše mulce, ki že znajo brati, jo pa lahko praktično igramo kadarkoli. Potrebujemo le en svičnik. Napišite samo samoglasnike besede, druge črke ostanejo nezanane (samo dolžina besede ostane znana, ki jo ponazorite s črticami), soigralec pa mora v čim manj poskusih (še preden ga obesite)  in vprašanjih, katere črke vsebuje beseda, ugotoviti, za katero besedo gre. Ob vsakem zgrešenem poskusu narišete del vislic.

IMG_1364
Vislice lahko igrate kjerkoli

 

21. Activity

Activity je popularna družabna igra, ki združuje 3 igre, prek katerih morajo igralci pokazati pojem izbran z igralne karte: pantomima, ugibanje predmetov z razlago, ugibanje naloge z risanjem. Obstaja tudi verzija, ki je prirejena za najmlajše – Activity Junior.

22. Vojna kart

Vojna z navadnimi kartami je tudi verjetno igra iz vaše mladosti. Vsak igralec ima svoj kup kart, ko obrne karto, jo položi nasproti soigralčeve karte in če je višja, pobere. Če sta pa enaki, pa je vojna. Zmaga tisti, ki pobere vse karte.

Za dodatne ideje družinskih iger si preberite tudi članek “7 zabavnih iger, ki jih lahko igramo med vožnjo“, članek “Najbolj poznane bibarije in igre s prsti”.

Preberite si tudi, brez katerih izdelkov ne gremo na pot –> KLIK

Če vi doma igrate in se zabavte v kakšni družabni igri, ki zgoraj ni našteta, jo prosimo delite z nami v komentarjih in jo bomo dodale na seznam.