Najlepši parki Kölna

0

Čeprav je Köln eno večjih in gosteje naseljenih mest v Nemčiji, se v njem skriva nešteto zelenih površin in parkov, dnevnih postajališč za družine in posameznike, ki se zatečejo v zelene oaze sredine velemesta. Tokrat vam predstavljamo 4 čudovite parke Kölna, ki bodo zagotovo navdušili, če se kdaj mudite v tem mestu.

Destinacija: Köln, Nemčija

Primerno za: za vse starosti otrok

Primeren čas obiska: Köln lahko obiščete kadarkoli v letu, saj kot pomembna evropska prestolnica ponuja vse možnosti aktivnega preživljanja prostega časa. V mestu vas čaka raziskovanje in odkrivanje tako mestnih parkov, muzejev, starega mestnega jedra, raznolike kulinarike in seveda, simbola Kölna – njegove katedrale.

Pot: Z avtom cca 10-11h ali pa z letalom (trenutno najugodneje z Zagreba). Letališče Köln- Bonn leži 14,8 km od centra Kölna in 16 km od centra Bonna in ima z obema ter tudi ostalimi mesti v Severnem Porenju odlično povezavo preko nemške železnice Deutsche Bahn.

IMG_4815
Köln ponuja veliko zelenih oaz, primernih za celo družino

Najlepši parki Kölna:

1. Stadtwald – Kölnski mestni gozd je eden največjih parkov mesta.

Nahaja se v mestnem predelu Lindenthal, ki je eno lepših družinskih četrti. Park je zelo lepo vzdrževan, z veliko aktivnosti za otroke in odrasle.

Priporočen čas obiska: park ponuja veliko aktivnosti, zato vam nekaj ur kar hitro mine. Priporočamo vsaj 3-4 ure za obisk.

Lokacija: Lindenthal, 50935 Köln, Google maps

Aktivnosti za mulce:

 • Lindenthaler Tierpark – brezplačni mini zoo znotraj parka, ki bo navdušil celo družino. Najdete lahko predvsem nam domače živali s kmetij, ki jih lahko tudi hranite, vendar le s hrano, ki se jo kupi za 50 centov iz avtomatov.
IMG_3997
Hranjenje živali v Tierpark, Stadtwald Köln
IMG_3978
Sprehod po Tierparku
 • jahanje ponijev (med vikendi)
 • s čolni po jezeru ter hranjenje račk
 • piknik v naravi – v park je dovoljeno s seboj prinesti opremo ža žar. Vzemite še dekico in igrače ter si pripravite piknik kosilo.
 • majhno, a lepo igrišče, namenjeno predvsem predšolskim otrokom
IMG_2107
Metanje kamenčkov ali hranjenje račk?
IMG_3967
Igrišče v Stadtwald

Pomembno za starše:

 • v samem parku ni restavracije – je le nekaj kioskov s prigrizki. Več restavracij najdete na obrobju parka, ob glavnih ulicah.
 • parkirišče – parkirate lahko kjerkoli okoli parka, kjer so označena mesta. Parkiranje ni problem, še lažje pa se je posluževati mestnega javnega prometa, ki v Kölnu odlično deluje.

2. Rheinpark

Nahaja se na “nepravi” strani Rena, torej na drugi strani reke kot je center mesta, a vseeno nam eden najljubših kotičkov za preživljanje prostega vikenda.

Priporočen čas obiska: park je precej velik in če se temeljito lotite vseh dejavnosti, ki jih ponuja, lahko v njem preživite celo dopoldne ali popoldne. Najlepše je od pomladi do jeseni.

Lokacija: Innenstadt, 50679 Köln, Google maps

Aktivnosti za mulce:

 • v parku vas čaka res odlično igrišče za vse starosti otrok
 • sprehajališče ob Renu, s pogledom na Kölnsko katedralo. Čez vikende boste videli veliko otrok s poganjalčki, kolesi in skiroji. Zahodi sonca na promenadi so zelo lepi.
 • lahko se spustite tudi do obale Rena, ter opazujete transportne ladje
 • vlakec, ki pelje krožno pot okoli parka
 • Če ste obiskali park, potem si vzemite tudi čas za eno bolj zanimivih doživetij za otroke- ptičja perspektiva mesta z mestno gondola Kölner Seibahn, ki vas popelje krožno čez Ren v Rheinpark. Na gondolo lahko vstopite z dveh strani- s strani ZOO ali Rheinparka. Gondola obratuje le med 1.4. do 31.10.
 • v parku boste videli veliko družin, predvsem ob vikendih, ki s seboj prinesejo žar za enkratno uporabo ter si tako pripravijo sobotno kosilo. Peka na žaru je dovoljena.
IMG_2958
Panoramska vožnja z gondolo in pogled na Rheinpark ter katedralo
IMG_4659
Igrišče za velike in male mulce
IMG_1274
Ob lepem dnevu je v parku vedno živahno
IMG_3674
Sprehajališče ob Renu
IMG_1642
Opazovanje sončnega zahoda za znamenito katedralo
IMG_3679
Pravi Porsche vlakec, ki pelje krožno okoli parka
IMG_1265
Pomladi in poleti je park tudi bogat s cvetjem

Pomembno za starše:

 • od pomladi do jeseni najdete ob sprehališču kiosk ponudbo prigrizkov, ob renskem sprehajališču pa tudi restavracije ter “beach” lokale, ki vam zaradi podlage mivke res vzbudijo občutek, da ste na plaži
 • dostop do parka imate z dveh strani – lahko parkirate pri Kölner ZOO ter pridete do Rheinparka z gondolo Kölner Seilbahn, ali parkirate neposredno ob Rheinparku, na označenih parkirnih mestih. Nasvet: v kolikor ne najdete parkirišča, parkirajte na parkirišču Claudius Therme, kjer si tudi:
 • privoščite dobro tortico in kavo za konec dneva. Poleg razgleda s terase direktno na gondolo (kar bo še posebej zanimivo mulcem), tako dobite tudi brezplačno parkiranje.

IMG_4864

3. Botanični vrt – Flora

V neposredni bližini Kölner ZOO leži zelo lep botanični vrt Kölner Flora, star preko 150 let in dom preko 10.000 vrstam eksotičnih rastlin. Otroci in starši bodo navdušeni nad skrbno negovanimi tropskimi rastlinjaki, urejenimi potmi po parku, za malico pa priporočamo obisk piknik- kavarnice Dank Augusta v osrednji palači parka ali pa si prinesite piknik košaro kar s seboj in si pripravite malico pod eno od krošenj dreves.

Priporočen čas obiska: Botanični vrt je velik in če ga obiščete v lepem dnevu, se hitro zalotite, da se sprehajate že 4 ure (ja, tudi z mulcem). Park je najlepši od pomladi do jeseni, ko je vse v razcvetu. Otrokom nikakor ne bo dolgčas, če pa vas le malo zanima flora, boste navdušeni.

Lokacija: Am Botanischen Garten 1, 50735 Köln, Google maps

IMG_2925
Iskanje velikega brkatega soma v tropskem rastlinjaku
IMG_2986
Prečudovit vrt
IMG_2983
Jesen je v Flori prečudovita
IMG_2898
V parku najdete tudi nekaj igral
GER_K_KCF_140616_123
Prisrčne piknik lokal Dank Augusta (vir: uradna stran lokala)

4. Kölnski živalski vrt

Obstoj živalskega vrta sega v leto 1860 in velja za enega najstarejših hkrati pa tudi najmodernejših živalskih vrtov v Nemčiji, nam osebno pa najlepši živalski vrt do sedaj. Dom več kot 500 vrstam živali, z vseh kontinentov in oceanov; njihova domovanja pa so urejena v zgradbah, ki segajo tudi v 19. Stoletje. Nikakor ne izpustite bogatega akvarija in terarija, ki sta v sklopu živalskega vrta. Več informacij kaj vse lahko vidite in počnete v živalskem vrtu, pa si preberite v članku Kölnski živalski vrt.

Lokacija: Riehler Str. 173, 50735 Köln, Google maps

IMG_3698
Živalski vrt v Kölnu
IMG_3731
V Zoo lahko vidite tudi nilske konje, nosoroga, gorilo, krokodile in veliko slonjo družino

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz, s svojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si