Najlepše poti za kolesarjenje z mulci v Ljubljani in Mariboru

0

V časih, ko smo z možnostmi aktivnega preživljanja protih trenutkov nekoliko omejeni, pa tudi sicer,  radi poprimemo za kolo. Ko vremenske in družinske razmere omogočajo, ga  uporabimo tudi za prevoz do službe in vrtca/šole.  In če je kolesarjenje na dopustu, po gozdnih stranpoteh in ob morju najlepše, še ne pomeni, da se ne da uživati tudi po lepo speljanih kolesarskih stezah ali manj prometnih ulicah v mestih. Še posebej, če lahko s kolesarjenjem skombiniramo tudi ogled kakšne znamenitosti, obisk parka ali postanek na sladoledu.

Spodaj ponujamo nekaj možnosti kolesarskih izletov v Ljubljani in Mariboru, ki jih bodo zmogli tudi mlajši mulci, hkrati pa vključujejo tudi druge aktivnosti in znamenitosti,  ki bodo poskrbele, da motivacija ne bo prehitro upadla.

LJUBLJANA

1. Od Bežigrada do RIC Sava

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 6km
 • Primerno za: Mulce, ki so zelo zanesljivi pri vožnji na cesti, mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: Jahanje ponijev, izobraževalna kmetija z živalmi, opazovanje konjev, igrala, sladoled v RIC Sava, ogled hipodroma Stožice

Lepa in razgibana pot vodi od stadiona za Bežigradom (začetek poti se poljubno prilagodi), po Dunajski cesti in čez obvoznico (kolesarska steza cel čas), nato pa hitro zavije na manj prometno (in brez kolesarske steze) cesto proti Hipodromu Stožice. Vozimo vzdolž hipodroma in sledimo tablam za RIC Sava.

Kolesarske poti z družino

2. Iz centra do Koseškega Bajerja

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 10km
 • Primerno za: Mulce, ki lahko prekolesarijo nekoliko daljšo razdaljo, mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: Tromostovje in Prešernov spomenik, igrala in opazovanje živali v Tivoliju, ZOO Ljubljana, igrala in opazovanje živali pri Koseškem bajerju, sladoled pri Koseškem bajerju ali v centru

Lepa in varna pot vodi čez center do Tivolija in naprej proti Rožni dolini (cel čas kolesarska steza), mimo živalskega vrta, po gozdu ob Večni poti (kolesarska steza) do Koseškega bajerja. Možnosti za postanke in dodatne aktivnosti na poti so številne, prav tako se pot lahko prilagodi kolesarskim sposobnosti mulcem.

Kolesarske poti z družino

3. Z Viča do Podutika

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 12km
 • Primerno za: Mulce, ki so precej zanesljivi in lahko prekolesarijo nekoliko daljšo razdaljo, mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: kolesarjenje po PST, Podutiški bajer

Bolj razgibana pot, ki vključuje tako cesto (v delu brez kolesarske steze) kot kolesarjenje po PST. Od Dolgega mostu, čez Brdo in nato se pot loči z možnostjo izbire (po PST- mirnejša, varnejša) ali naprej po cesti (zahtevnejša). Zaključek po mirni lokalni cesti do Podutika, kjer lahko mulci pri novem bajerju uživajo ob opazovanju živali, igri pri vodi,…

Kolesarske poti z družino

4. Okoli Rožnika

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 8 km
 • Primerno za: Mulce, ki so zmerno zanesljivi na cesti, mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: igrišče in opazovanje živali ob Koseškem bajerju, Tivoli z igriščem, ZOO, sladoled v Tivoliju ali pri Koseškem bajerju

Lepa in varna pot, kjer je večino časa mogoče kolesariti po kolesarski poti (del v Šiški brez), z veliko možnostmi za postanek (Tivoli, Zoo, Koseški bajer). Pot začnemo pri Koseškem bajerju in se držimo ulic bližje Rožniku (manj prometne, a tudi delno brez kolesarske poti), nadaljujemo in prečimo Tivoli ter nato čez Rožno dolino do Večne poti, kjer na koncu ponovno dosežemo Koseški bajer.

Kolesarske poti z družino

5. Iz Kosez po PST do Stožic

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 11 km
 • Primerno za: Mulce, ki so precej zanesljivi na cesti in so sposobni prekolesariti daljšo razdaljo, mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: Koseški bajer z igrali in opazovanjem živali, igrišče ob OŠ Valentina Vodnika, Stožice

Nekoliko zahtevnejša in bolj razgibana pot, deloma brez kolesarskih poti. Od Koseškega bajerja pot pelje mimo Kosez in tržnice, mimo šole Valentina Vodika in nato v Šiški nadaljuje po PST ter ob industrijski coni do Bežigrada, kjer se že vidijo Stožice. Možnosti za osvežitev in sladoled na poti je veliko, predvsem v prvem delu poti (do industrijske cone).

Kolesarske poti z družino

6. Od fužinskega do ljubljanskega gradu

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 1o km
 • Primerno za: Mulce, ki so precej zanesljivi na cesti in so sposobni prekolesariti daljšo razdaljo, mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: Fužinski grad, park Kodeljevo, Ljubljanskega gradu s sladoledom

Zahtevna in razgibana pot, deloma brez kolesarske steze, primerna za nekoliko starejše mulce, ki so zanesljivi kolesarji in so sposobni prevoziti tudi klanec do gradu. Je pa zato pot izjemno zanimiva, saj vključuje vožnjo ob Ljubljanici in ogled gradu. Pot ob Ljubljanici nadaljujemo čez Štepanjsko naselje ter nato ob Litijski cesti, mimo parka Kodeljevo, kjer lahko nadaljujemo bodisi po Poljanski cesti ali zavijemo na mirnejšo na levo. Zaključen vzpon na grad je naporen, a ga je možno zaključiti tudi peš, po pločniku. Možnosti za osvežitev in sladoled je ob poti veliko, za vmesen postanek se je vredno ustaviti tudi v parku Kodeljevo.

Kolesarske poti z družino

7. Iz Šiške do Botaničnega vrta

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 8 km
 • Primerno za: Mulce, ki so zmerno zanesljivi na cesti , mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: Tivoli z igrali, center Ljubljane, ogled Botaničnega gradu

Lažja in varna pot, ki poteka po kolesarskih stezah oz. manj prometnih cestah. Iz Šiške pot pelje do Tivolija, čez center ter nato ob obrežju Ljubljanice do Botaničnega vrta. Možnosti za počitek in osvežitev je na poti veliko, še najbolje je izkoristiti Tivoli oz. Botanični vrt na koncu poti.

MARIBOR

1. Ob Dravi, od Vodnega stolpa do Koblarjevega zaliva

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 6km
 • Primerno za: Mulce, ki so zmerno zanesljivi na cesti , mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: ogled Stare trte na Lentu, ogled labodov na Dravi, sladoled na Lentu

Lažja in varna pot, primerna tudi za mlajše mulce, saj večino časa poteka po kolesarski stezi oz. po mirnejših cestah. Pot cel čas poteka ob Dravi, mimo Lenta, proti Koroškemu mostu in nadaljuje do Koblarjevega zaliva. Možnosti za postanek je ogromno tekom celotne poti, za osvežitev pa predvsem na začetku, na Lentu.

Kolesarske poti z družino

2. Od železniške postaje preko mestnega parka do Kamniškega drevoreda

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 8km
 • Primerno za: Mulce, ki so zmerno zanesljivi na cesti , mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: mestni park z igrali, Trije ribniki

Lažja in varna pot, ki poteka po mirnejših ulicah oz. čez mestni park. Začetek poti vodi od železniške postaje, po Tomšičevem drevoredu do mestnega parka,  kjer je lep postanek predvsem pri Treh ribnikih. Od mestnega parka nato pot vodi pod Kalvarijo do Kamniškega drevoreda. Možnosti za postanek predvsem v mestnem parku, za osvežitev in sladoled povsod na poti.

Kolesarske poti z družino

3. Od Betnavskega gradu do Botaničnega vrta

 • Dolžina poti  (obe smeri): cca. 6km
 • Primerno za: Mulce, ki so zelo zanesljivi na cesti , mlajši v otroških sedežih
 • Dodatne aktivnosti: Betnavski grad, Botanični vrt Hoče

Varnostno zahtevnejša pot in nekoliko bolj razgibana, primerna predvsem za mulce, ki so zelo zanesljivi kolesarji. Pot od Betavskega gradu vodi do Razvanja in nato nadaljuje pot proti Botaničnemu vrtu. Pot je kratka, zato priporočamo postanek predvsem na končni destinaciji, saj so možnosti na poti omejene.

Prispevek je napisala Eva z družino. Z možem Leonom imata dva fantka – 7 in polletnika in enoletnika. Najraje se skupaj potepajo.