Najlepše avstrijske doline in vasi za aktiven celoletni dopust

2

Vikend izlet na Dunaj ali pozimi smučanje, morda še kakšen izlet do Salzburga pa smo počasi zaključili? Ne, ne, Avstrija je še veliko več kot zgolj to – in če pred časom niti pomislili nismo, da bi jo čez poletje mahnili še kam drugam kot na morje, je zadnjih 5 let preživljanje vsaj dela poletnega dopusta v avstrijskih Alpah postalo obvezno. Avstrija je še toliko bolj primerna za družine z mulci, polnimi energije, saj ponuja res neomejene možnosti aktivnega oddiha –  od pohajkovanja/resnega planinarjenja, kolesarjenja, kopanja v jezerih ali na krasno urejenih zunanjih in notranjih kopališčih, pa do igranja na povsem novih igriščih/v tematskih parkih, opazovanja živali ali obiskovanja lepih mest. Prav zaradi raznolikosti, urejenosti in neskončnih možnosti za preživljanje prostega časa se v eno izmed avstrijskih dolin vsako leto znova vračamo.

 • Destinacija: Avstrija; različne doline (Zillertall, Otztall) in kraji (Flachau, Brand, Grossarl, Kleinarl)
 • Čas: poletja 2015 – 2021
 • Dnevi: 7- 10 dni
 • Starost otroka: v Avstriji smo začeli preživljati del poletnega dopusta, ko je imel starejši sin 3.5 let. Z mlajšim smo prvič šli pri 6 tednih. Ob zadnjem obisku je imel starejši 9.5 let, mlajši 3 leta.
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Vreme: vreme je primerno goratemu svetu, kar pomeni, da je lahko 30 stopinj, lahko pa sneži. Oboje smo že doživeli večkrat. Vsako leto imamo torej nekaj toplih in sončnih dni, ki jih izkoristimo za pohodništvo, in nekaj slabega vremena, ko se zadržujemo bolj v dolini in/ali poiščemo aktivnosti pod streho. Temu primerno je potrebno načrtovati tudi garderobo.
Vreme včasih res ni bilo najlepše, a nas to ni odvrnilo od pohajkovanja naokoli (Brand, 2016).

Namestitev:  Prvo leto smo preživeli nekaj dni v krasnem družinskem hotelu, z ogromno ponudbe in aktivnosti za mulce (zunanji/notranji bazen, igralnica, mini zoo, izposoja koles, jahanje konjičkov, delavnice za otroke itd.). Vsa prihodnja leta pa smo se raje odločili za apartmaje, ki smo jih zbirali preko bookinga. Ugotovili smo namreč, da so cenovno veliko ugodnejši, nudijo pa kljub temu precej dodatnih aktivnosti (izposoja koles, igrala pred apartmajem, mini zoo) oz. smo le-te poiskali v neposredni bližini. Med do sedaj preizkušenimi priporočamo predvsem naslednje tri:

 • Gastehaus Sissy, Langenfeld (novejši apartma, vrt z igrali).
Družinski hoteli in marsikateri apartmaji nudijo krasna igrala, plezalno steno, mini zoo,… (Kleinarl, 2015).

Prevozi: 

V Avstrijo smo vedno potovali z avtom; pot je, glede na izbrano destinacijo/dolino, trajala med 3- 7 ur z vmesnimi postanki.

Ko smo bili enkrat nastanjeni, smo naše počitnice planirali tako, da smo opravljali dnevne izlete iz izbranega kraja, ali se, glede na možnosti in starost mulcev, še enkrat preselili v drugo dolino. Nekajkrat smo nadaljevali pot tudi v Italijo, kjer smo dopust sklenili nekoliko bolj ležerno.

V dolinah smo za nadaljnje prevoze in dnevne izlete uporabljali lasten avto oz. se poslužili odličnega javnega prevoza (vlak, avtobus). Slednje je še posebej aktualno v primeru, da se odločite za t.i. activ card za čas bivanja, ki zaobsega vožnje z gondolami/sedežnicami, javne prevoze, v veliki večini primerov pa tudi prost vstop na kopališča in druge ugodnosti, kot je izposoja koles, vstop v tematske parke, minigolf ipd.

Budget: 

 • namestitev v apartmaju: Za apartmaje, ki smo jih rezervirali preko bookinga, smo plačali med 50 in 80€/dan. Za ta denar smo dobili apartma za 4 osebe z 1-2 spalnicama, večinoma z vrtom in otroškimi igrali. Ponekod smo imeli v ceni vključen tudi najem koles in uporabo savne v kletnih prostorih apartmajske hiše.
 • gorivo: odvisno od destinacije, okoli 100 eur. K ceni poti dodajte tudi stroške avstrijske vinjete ter morebitne predore in prelaze (okoli 10-15 eur posamezni predor/prelaz).
 • hrana čez dan:V Avstriji radi kuhamo sami! Zakaj? Iz večih razlogov, predvsem pa, ker nam to zaradi majhnih otrok najbolj ustreza, ker zaradi bližine doma veliko domače zelenjave pripeljemo s seboj in ker nam hrana na avstrijskih gorskih kočah ne ustreza (za razliko od naših koč, kjer komaj čakamo na ričet, ajdove žgance in kislo mleko). Smo pa ob popoldnevih z veseljem zavili v bližnjo kavarno na jabolčni štrudelj, kar je cenovno primerljivo s Slovenijo.
Ob popoldnevih smo radi napolnili baterije ob jabolčnem štrudlju in kavici v lokalu blizu otroških igral (Otztall, 2017)
 • Activ card: Zadnja leta prakticiramo, da za vsaj del dopusta kupimo t.i. activ card, kartice, s katerimi se lahko prosto oz. z delnimi omejitvami vozite z žičnicami in vsemi javnimi prevozi, dodatno pa imate prost vstop na bazen in/ali izposojo koles, vstop v tematske parke, minigolf oz. popust pri nekaterih drugih aktivnostih. Letos smo za 6- dnevno v dolini Zillertall (vključena 1 gondola na dan in neomejeno prevozov z vlaki/avtobusi, prost vstop na zunanje bazene) za odraslo osebo dali 87.5 eur (ob dveh odraslih je za otroke brezplačno), pred dvema letoma v dolini Otztall 58 eur za 3- dnevno/80 eur za 7- dnevno (vključeni neomejeni prevozi z gondolami in javnimi prevozi, prost vstop v izbrane zunanje in notranje bazene, tematske parke, izposoja koles in minigolf).

Najlepše avstrijske gorske doline in vasi:

1. Dolina Zillertal

Lesena igrala z gradovi, visečimi mostovi in tobogani na gori Rosenalm (Zillertall 2019)

Nam najljubša, zato smo jo skupno obiskali kar 4x. V dolini, dolgi okoli 30 kilometrov, je 5 večjih vasic, med katerimi je najbolj turistična Mayrhofen. Vasi povezuje odličen javni prevoz – avtobusi in vlak, ob reki pa je speljana lepa kolesarska pot. Ob nakupu t.i. activ card imajo turisti prosto uporabo 10 žičnic v dolini. Med temi smo mi izbrali 5 vrhov, ki imajo vsa odlična igrala in/ali tematske parke, med katerimi bi še posebej izpostavili Rosenalm z lesenim gradom, visečimi mostovi in ostalimi igrali ali Ahorn s krasnim jezerom in vodnimi igrali. Ob popoldnevih pa smo se namakali v zunanjih bazenih (prost vstop s turistično kartico v 6 različnih zunanjih bazenov). V dolini je mogoče še plezati na naravnih stenah, sankati na poletnem sankališču ali obiskati ledeno jamo na več kot 3000 metrov visokem ledeniku Hintertux.

Jezero in igrala na gori Ahorn, z ležalniki za starše, ki v miru opazujejo svoje mulce pri igri (Zillertall 2019).

2. Dolina Otztall

Prav tako izjemna, z več kot 250 vrhovi, višjimi od 3000 metrov. S svojim ledenikom v Soldnu je tudi prizorišče tekme alpskega smučanja, poznana pa je tudi po snemanju filma o Jamesu Bondu, Spectre. Za navdušene gorske kolesarje je speljanih preko 850 kilometrov gorskih poti, plezalci pa lahko uživajo na skoraj 20 naravnih plezališčih. Mi toplo priporočamo nakup turistične kartice, ki nudi prosto uporabo žičnic, kopanje v zunanjih bazenih in izbranih termah, ves javni prevoz, minigolf, izposojo koles… Med izbranimi aktivnostmi smo najbolj uživali v obisku ledenika (tudi panoramska pot do ledenika je krasna in jo priporočamo) ter kepanju na preko 3000 metrov, zanimiv je tudi obisk prizorišča snemanja Bonda, Gailachkogel. Popoldneve in večere smo preživljali na bazenih (zaprt bazen v Soldnu) oz. na krasnih otroških igralih/zunanjem bazenu v Otztall fun parku v Hubnu.

Ledenik v Soldnu na preko 300 metrov, ki je prizorišče tekme alpskega smučanja in povod za veselje mulcev ob kepanju sredi avgusta (Otztall, 2017).
Krasna zunanja igrala v otroškem parku in kopališču v Hubnu, kjer je mogoč prost vstop s turistično kartico (Otztall, 2017).

3. Grossarl

Grosarl smo izbrali načrtno nekoliko bližje Sloveniji, saj smo prvič potovali s 6 tedenskim mulčkom. Kljub bližini ter nekoliko manjšemu in manj turističnemu kraju, smo se imeli krasno in, dojenčku navkljub, zelo aktivno. Iz vasi vodi več žičnic za bližnje vrhove, ki nudijo zelo lepe in urejene pohodne poti, primerne tudi za vozičke. Nas je najbolj navdušilo jezero Spiegelsee s krasnimi igrali in Gora duhov, odličen tematski park, na katerega se povzpneš z žičnico, 10 min vožnje od Grossarla. V samem Grossarlu je naš večji mulc užival na enem izmed najlepših otroških igrišč, ki smo jih srečali po Avstriji, z gokart stezo, mini zoojem, podzemnimi rovi, trampolinom, zip line in tobogani. Ob toplih dnevih pa smo se namakali na zelo lepo urejenem in cenovno izjemno ugodnem zunanjem bazenu.

Gora duhov z igrali in krožno potjo, ki je lep celodneven izlet za vse starosti mulcev (Grossarl, 2018).
Eno najlepših otroških igrišč s tranpolini, zip line, splavi na jezeru, podzemnimi rovi, mini zoojem in gokart stezo (Grossarl, 2018).

4. Flachau

Blizu Slovenije, a zelo lep kraj, še posebej primeren za tiste, ki se želijo tekom dopusta preseliti še v kakšno drugo dolino. Nas je prijetno presenetilo dejstvo, da turisti ob nastanitvi v apartmajih, kjer preživijo vsaj dve noči, brezplačno prejmejo turistično kartico. Le ta med drugim omogoča prevoz z žičnico na bližnji, skoraj 2000 metrov visok Griesenkareck, s tematsko krožno potjo za mulce z info točkami o gozdnih rastlinah, drevesih, živalih. Ob popoldnevih smo izkoristili brezplačen najem koles za vožnjo po zelo lepo speljani kolesarski stezi ali se kopali v jezeru v kraju Flachauwinkl. Dodaten plus je bližina Salzburga, ki ga lahko obiščete ob slabem vremenu.

Gozdna učna pot na gori Griesenkareck s končno nagrado za mulce v obliki čokoladke, ki jo prejmejo na bližnji gorski koči (Flachau, 2017).
Jezera so urejena in primerna za kopanje, zraven so postavljena tudi otroška igrala in adrenalinski park (Flachau, 2017).

5. Brand

To vasico smo odkrili čisto po naključju. Najdlje od Slovenije, blizu avstrijsko – švicarske meje, se Brand nahaja na preko 1000 metrih nadmorske višine in je svet zase. S skoraj pol ure vožnje do doline, večje trgovine in bencinske črpalke, kraj da največji občutek gorske vasice sredi mogočnih gora. Mi smo uživali predvsem na pohodu na Lunersee in eno izmed gorskih koč nekoliko dvignjeno nad jezero. V vasici je tudi krasna krožna pot z živalmi in igrali, tenis in golf igrišče. Ob slabem vremenu ali za popestritev dopusta se je mogoče odpraviti na lepe celodnevne izlete v Liechenstein, Švico ali na Bodenjsko jezero v Nemčijo.

Nas je popolnoma navdušilo jezero Lunersee in gore, ki ga obdajajo (Brand 2016).
V vasi je speljana krožna pot z igrali in živalmi, ki jih je mogoče hraniti (Brand, 2016).

Preberite si tudi članek 6 razlogov in aktivnosti za počitnice v Avstriji.