Najboljše ideje za prvomajske počitnice z otroki

0

Prvomajski prazniki bodo kot bi mignil tu in z njimi priložnost za krajši ali daljši oddih. Torej lahko z izbiro prvomajske družinske destinacije začnemo kar takoj. 

Pripravile smo vam 14 idej za večdnevne ali tedenske družinske oddihe za čas prvomajskih dopustov. Mnoge od predlaganih destinacij so primerne skozi celo leto. Ne pozabite, na koncu članka vas čaka presenečenje.

Tistim z manj prostimi dnevi predlagamo, da se odpravijo na evropske destinacije, ki jih lahko dosežemo tudi z avtomobilom, torej vnaprejšnji nakup letalskih vozovnic ni potreben. Se pa po Evropi odpira kar nekaj denarnici dostopnih letalskih linij tudi iz Ljubljane.

RAZGIBANE EVROPSKE DESTINACIJE – od velikih mest in pokrajin…

1. Dunaj, Avstrija

Evropska prestolnica, katero lahko dodobra doživite tudi v podaljšanem vikendu. Poleg čudovitih znamenitosti tega zgodovinskega mesta, je aktivnosti zabavnih za otroke na pretek. Na Dunaj se lahko odpravite kar z avtom, kar pomeni eno skrb manj pri iskanju ugodnih letalskih vozovnic.

Dunaj, Avstrija
Dunaj, Avstrija

 

2. Toskana, Italija

Prelepa pokrajina v vseh letnih časih, sončnice, zeleni griči z nasadi oljk in vinskimi trtami, svetovno cenjena vina, kamnite hiše in z obzidji obdana mesteca, vrhunska kulinarika je le nekaj lastnosti, ki jih ima ta pokrajina. Družinam prijazna destinacija je primerna tako za podaljšan vikend kot za daljši oddih. Dve družini sta si privoščili oddih v mestecih v bližini Siene, ena pa je izkusila skrajni severni del Toskane, Barberino di Mugello.

Toscana, Italija
Toscana, Italija

 

3. Po tematskih parkih Benečije in Lombardije, Italija

Obstaja več razlogov zakaj obiskati italijansko pokrajino Benečijo. Eden je zagotovo lepa ravninsko – gričevnata pokrajina, ki jo lahko opazujete med vožnjo in čudovita mesta. Doživetje »aktivnih dogodivščin« po italijanskih tematskih parkih pa je nekaj drugega. Vodni in ostali tematski parki ter živalski vrt s safari parkom je nekaj kar bo očaralo celo družino.

Italijanski parki v Benečiji in Lombardiji (Italija)
Italijanski parki v Benečiji in Lombardiji (Italija)

 

4. Provansa, Francija

Destinacija enostavna za potovanje z manjšimi ali večjimi otroci. Nešteto doživetij v Provansi, pokrajini sivke, pogled na prelepo Azurno obalo, karizmatične vasice, odlično kulinariko ter občudovanje nasadov sivke, trte in oljk. Za obisk naštetih aktivnosti priporočamo prevoz z avtomobilom, kjer na poti do Francije obiščite italijanska mesta severne Italije.

Provansa, Francija
Provansa, Francija

 

5. Najlepši spomladanski vrt na svetu, Nizozemska

Nizozemska je majhna država, a ena največjih v količini izvoza kmetijskih izdelkov. Najbolj znana so polja rož, ki vsako leto privabijo več sto tisoč obiskovalcev. Tako v aprilu in maju postane Keukenhof ali “kuhinjski vrt” po naše, pravo gostišče ljubiteljev cvetja. Le slabo uro stran v mestu Haagu pa z otroki ne smete izpustiti obiska muzeja pravljičnih junakov, po katerih slovijo nizozemski literarni pisci.

Keukenhof, Nizozemska
Keukenhof, Nizozemska

 

6. Čudoviti Köln, Nemčija

Ste veseli, da se konec aprila odpira nova letalska linija Adrie Airways iz Ljubljane do Kölna? Čeprav je Köln eno večjih in gosteje naseljenih mest v Nemčiji, se v njem skriva nešteto zelenih površin in parkov, dnevnih postajališč za družine in posameznike, ki se zatečejo v zelene oaze sredine velemesta. V Kölnu pa ne pozabite obiskati tudi  enega najlepših živalskih vrtov v Nemčiji.

Parki Kolna, Nemčija
Park v Kolnu, Nemčija

 

7. Grešna Gorica, Hrvaška

Mimo prelepega Kozjanskega parka, takoj čez mejo, se razprostira Hrvaško Zagorje. Blizu, a vseeno tako »daleč«, da ga marsikdo sploh ne pozna, v sebi pa skriva čudovito naravo, termalne izvire, številne zgodovinske dvorce, odlično kulinariko in za nas starše, številna vrhunska vina. Grešna Gorica je vsekako vredna čimprejšnjega obiska.

Grešna Gorica, Hrvaška
Grešna Gorica, Hrvaška

 

… pa vse do obmorskih vasic.

8. Zahodna Sicilija, Italija

Zahodna Sicilija v okolici Trapanija je odlična destinacija za kajtarje ter tiste, ki bi to želeli postati. Sicilija sama po sebi pa je tudi raj za ljubitelje kulinarike, dobrega vina, zgodovine ter lepih plaž. Mesta, vasice, soline in več je tisto, zaradi česar morate vsaj enkrat obiskati to ne tako oddaljeno destinacijo, ki jo zlahka dosežemo z nizkocenovnim letom in Trsta ali Benetk.

Soline, Z Sicilija
Soline, Z Sicilija

 

9. Porto, Portugalska

Porto je mestece na severu Portugalske, z zelo dolgo in vihravo zgodovino ter unikatno Portugalsko tradicijo. Mesto nudi številne nepozabne aktivnosti, tako za mlajše in starejše. Čeprav je sinonim za Porto sladko vino portovec, pa ima Porto še veliko drugih atributov, ki jih družina preprosto mora spoznati. Ljubitelji potovanj z vlakom bodo pri potovanju po Portugalski prišli na svoj račun.

Porto, Portugalska
Porto, Portugalska

 

10. Pokrajina Baskija, Španija

Baskija velja za najbolj priljubljen košček Španije, Baski pa za najbolj prijazne gostitelje. Svojevrstna pokrajina s številnimi plažami in visokimi valovi je pravi raj za surfarje. Skoraj sigurno se boste za prvomajski oddih lahko tudi okopali, tako vi kot otroci. Baski pa bodo tudi naklonjeni vašim pasjim članom družine.

Obala Baskije, Španija
Obala Baskije, Španija

 

11. Kreta, Grčija

Ahh ta Grčija, ki nas vedno znova očara… Čeprav je v Grčiji vreme že zelo kmalu ugodno, da se znebimo toplih oblačil, pa bolj kot gremo južno več je verjetnosti, da se bomo za 1. maj tudi okopali. Kreta, otok na jugu, z več kot 1000 km dolgo obalo, ponuja poleg užitkov ob kopanju na prečudovitih peščenih plažah, tudi kulinarične užitke ter gostoljubne domačine, ki prepričajo družine, da se rade vrnejo na ta raznoliki otok.

Obala Krete, Grčija
Obala Krete, Grčija

 

12. Kanarsko otočje, Španija

Otok Lanzarote, ki bi ga z veseljem spet obiskali v drugem letnem času pa bi nas prav tako prijetno presenetil kot prvič. Otok v kanarskem otočju, ki je zaradi kasnejšega razvoja turizma od ostalih, bolj znanih in obiskanih otokov, ohranil avtentičnost in se v večji meri izognil množičnem turizmu. Letalske povezave na Kanarsko otočje so zelo dobre in ob vnaprejšnjem nakupu kart, jih lahko najdete po zares dostopnih cenah. Obiščete pa lahko tudi njegovega soseda otok Fuertaventura.

Otok Lanzarote, Kanarsko otočje, Španija
Otok Lanzarote, Kanarsko otočje, Španija

13. Hrvaška Istra

Hrvaška Istra je zaradi bližine Slovenije in svojih naravnih lepot priljubljena morska destinacija. Posebej izven poletne sezone pa je izredno zanimiva notranjost Istre. Odpravili smo se na kolesarski izlet po Parenzani od Vižinade do Motovuna. Seveda pa ne izpustite enega naših najljubših krajev za aktivne dneve ob morju in sicer Poreč z okolico. Urejene steze ob morju, zanimiva narava, pestra gostinska ponudba in otroška igrišča je idealna kombinacija za tople spomladanske dni.

Poreč, Hrvaška Istra
Poreč, Hrvaška Istra

 

RAZNOLIKA SLOVENIJA

In še Slovenija, ki na majhni površini ponuja veliko tega, kar družina potrebuje za prvomajske praznike. Le v tednu dni se lahko pazljivo namakate v morju, se dvignete do višin v Alpskem svetu, raziskujete gozdne kotičke in odkrivate številna zgodovinska mesta.

14. Olimje, Slovenija

Kamzmulcem za vikend oddih predlaga vedno aktualno Olimj– vas, kjer vsi ponudnikih storitev združeno in ponosno promovirajo svoj kraj. Pa naj bo to bolj poznane Terme Olimje, Jelenov greben ali otroška doživetja v Koči pri čarovnici.

Vas Olimje, Slovenija
Vas Olimje, Slovenija

 

Seveda, pred odhodom na oddih ne pozabite na naših 65 praktičnih nasvetov za udobno potovanje z mulci, ki vam bodo lajšali pot.

Če se na dopust odpravljate z letalom, si preberite prispevek Kako z otrokom do okoliških letališč ter 8 nasvetov kaj spakirati v ročno prtljago. Če se pa odločite za nepozabno doživetje roadtripa, pa si preberite naših 9 nasvetov za na pot.

Na poti pa vedno upoštevajte nekaj varnostnih pravil, za katere je dobro, da jih poznate vi in vaši mulci.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z našimi družinami. Za več informacij o počitnicah nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si