Nabiranje čemaža pod gradom Bogenšpekom

0

Le tri kilometre stran od Šmartna pri Litiji, stoji prečudovit renesančni grad Bogenšperk. Je lahko dostopen z avtomobilom, okoli in pod njim, pa je speljanih veliko pešpoti in trim steza.

Primeren čas obiska: vse leto; odsvetujemo obisk v soboto v času poročne sezone, saj je takrat na parkirišču in na gradu več gneče.

Raziskovanje gradu Bogenšperk in okolice z družino

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: 1 – 2 uri

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci.

Primerno za vozičkarje: da

Pot do izhodišča: Če potujete iz Ljubljane, je  najkrajša pot preko Ivančne gorice. Drugače pot do Bogenšperka vodi čez Litijo.

Parkirišče: Če pridete iz Litijske strani, lahko parkirate na jasi pod gradom, kjer se prične trim steza. Sicer je veliko parkirišče pred samim gradom.

Kaj vse lahko z otroki počente na gradu Bogenšperk?

1. Krožna trim steza pod gradom Bogenšperk

Celotna pot pod gradom (trim steza) je opremljena s tablami, na katerih so prikazane raztezalne vaje, pod tablo so potrebni rekviziti. Sredi poti v gozdu stoji tudi majhna kapelica, ki velja za energetsko točko. Legenda pravi, da morate trikrat zaokrožiti okoli nje in si tako naberete pozitivno energijo. Celotna trim steza ni preveč zahtevna, možno je narediti krajši ali daljši obhod. Mi zaradi manjše hčerke, ki je stara leto in pol, uberemo neko srednjo pot, po kateri se lahko pelje tudi v vozičku. Po celotni poti to žal ni možno. Sprehod lahko traja od 15 minut do ure in pol.

Čudovita peš pot v okolici gradu Bogenšperk
V neposredni bližini gradu Bogenšperk je tudi urejena trim steza

2. Nabiranje gozdnih plodov v okolici gradu Bogenšperk

Trenutno je celoten hrib pod gradom prekrit s čemažem, ki si ga lahko tudi naberete za domov. Že sama pot, po kateri se pripeljemo do gradu, ima izrazit vonj po tej večstranski rastlini.  V poletnem času pa ob poti najdemo gozdne jagode, borovnice, gobe… tako, da je dejansko vsak letni čas primeren za obisk tega lepega gradu.

Nabiranja čemaža v okolici gradu Bogenšperk

3. Počitek v parku Bogenšperk

V neposredni bližini gradu je urejen lep sprehajalni park, kjer sicer prirejajo tudi poroke. Pot poteka okoli gradu, čisto pod gradom je neke vrste akustična dvorana, ki je obdana z naravno skalo, ki daje prav posebno akustiko, zato tam velikokrat priredijo kakšen koncert.

Naravna akustična “dvorana” pod gradom Bogenšperk

V gradu je odprta krčma, kjer ponujajo nekaj domačih sladic ter dobro kavo. Sedaj so že otvorili sezono in so na travniku postavili prav prijetne ležalnike, kjer lahko z družino uživate v občudovanju prečudovite narave. Krčma je odprta samo določene dneve. Urnik si oglejte tukaj.

Počivanje v parku v Krčmi na gradu Bogenšperk

4. Ogled razstave na gradu Bogenšperk

V notranjosti gradu je stalna razstava, občasno pa organizirajo tudi gostujoče razstave. Aktualen delovni čas in cenik najdete tukaj. Na gradu velikokrat potekajo otroške delavnice. Podrobnejši urnik najdete tukaj.

Obisk gradu Bogenšperk je primeren za mulce vseh starosti

Prispevek je napisala Lidija, mamica dveh punčk s katerimi radi obiščejo grad Bogenšperk v vseh letnih časih.