Družinske počitnice na otoku Zakintos, Grčija

0

Zakintos je eden izmed najbolj zelenih in idiličnih grških otokov. “Roža vzhoda”, kot so ga imenovali Benečani, vsekakor očara s številnimi smaragdnimi plažami, gorami, posutimi z borovci, bujnim rastjem, slikovitimi jamami, tradicionalno arhitekturo, skrivnostnimi uličicami in gostoljubnostjo ter prijaznostjo domačinov.

V času poletja na otoku potekajo tudi številni lokalni festivali, kjer se domačini z veseljem prepustijo užitkom ob plesu in glasbi. Enega od lokalnih žegnjanj, t.i.«panagiri«, smo imeli priložnost obiskati tudi mi.

Lokalno žegnanje oz. Panagiri (Zakintos, Grčija)
Lokalno žegnanje oz. Panagiri (Zakintos, Grčija)

Zakintos se nahaja ob SV delu Peleponeza in spada med Jonske otoke. Med njimi je tretji po velikosti in ima površino 406 m2, celotna obala otoka pa meri 123 km. Zahodni in vzhodni del otoka sta med seboj zelo kontrastna: na zahodni strani se nad morjem dvigujejo apnenčaste pečine, tam se nahaja tudi najvišji vrh Vrahionas (756 m). Na vzhodni strani pa se nahajajo številne peščene plaže in ob največjem zalivu Laganas se razteza tudi najdaljša peščena plaža na otoku (9 km).

Najdaljša nepretrgana peščena plaža v Grčiji - Laganas, Zakintos
Najdaljša nepretrgana peščena plaža v Grčiji – Laganas, Zakintos
Turkizno morje ob obali Zakintosa, Grčija
Turkizno morje ob obali Zakintosa, Grčija

Otok je ravno prav velik (65 km dolg in 32 km širok), da ga lahko v nekaj dneh v celoti raziščemo za avtomobilom ali motorjem, z ladjico pa lahko obiščemo številne dih jemajoče plaže, med katerimi kraljuje znameniti Zaliv tihotapcev. Med slikovitimi starimi vasicami v notranjosti otoka, kjer življenje teče počasneje, nam potepanje popestrijo prostrani oljčni nasadi in vinogradi, ob poti pa nas pozdravijo številne živali. Če boste imeli srečo, vas bodo v največjemu letovišču Laganas, kjer nočno življenje ne zamre do jutranjih ur, v morju  pozdravile orjaške želve Caretta – Caretta in tako poskrbele za še eno od številnih nepozabnih doživetij, ki nam jih ponuja Zakintos.

Zaliv Porto Limnionas, Zakintos, Grčija
Zaliv Porto Limnionas, Zakintos, Grčija

Destinacija: Grčija, otok Zakintos

Čas potovanja: junij 2007

Časovna razlika: + 1 ura v primerjavi s Slovenijo

Dnevi na potovanju: 7 dni

Starost otrok: 1 leto

Primerno za otroke: vseh starosti

Domačini so zelo  gostoljubni in imajo radi otroke (Zakintos, Grčija)
Domačini so zelo gostoljubni in imajo radi otroke (Zakintos, Grčija)

Vreme: Zakintos ima tipično sredozemsko podnebje z zmerno deževnimi zimami in vročimi ter suhimi poletji. Temperatura nikoli ne pade pod 0oC – povprečna temperatura v januarju znaša 11,2 oC, v  juliju pa 26,1 oC. Zaradi količine dežja, ki pada pozimi, je Zakintos bolj zelen kot večina drugih grških otokov in zato je to podnebje zelo primerno za pridelovanje oliv, agrumov in vina.

Zanimivost: Zakintos ima v povprečju največ sončnih dni med vsemi grškimi otoki.

Naš nasvet: “Reparo” v grščini pomeni počitek in ta beseda na Zakintosu dobi čisto novo dimenzijo, zato bodite potrpežljiv z včasih “počasnimi” domačini in se prepustite njihovemu počasnemu toku življenja. In ne pozabite: domačini so prepričani, da kdor enkrat stopi na otok, se zagotovo še vrne. Mi se bomo še zagotovo!

Pot: Čez poletje je možen polet iz Ljubljane direktno na Zakintos

Čas vožnje: Z letalom iz Ljubljane 1h 45 min

Namestitev: Priporočamo najetje apartmajev ali bivanje v hotelu v enem izmed številnih letovišč. Mi smo bivali v hotelu Zante Park v največjem otoškem letovišču Laganas. Hotel se nahaja ob 9 km dolgi peščeni plaži in je ravno prav odmaknjen od največjega letoviškega  vrveža.

Primerna letovišča za družine z majhnimi otroki pa so še Kalamaki, Tsilivi, Alykanas, Argassi in Vasilikos.

Letovišče Tsilivi je primerno za družine (Zakintos, Grčija)
Letovišče Tsilivi je primerno za družine (Zakintos, Grčija)

Plaže: Večina plaž na SV in V strani otoka je peščenih in zato primernih za otroke vseh starosti, saj je morje mirno, gladina pa zelo počasi narašča.  Naravne sence na večini plaž skoraj ni, tako da je potrebno povsod imeti ali najeti senčnik.

Plaža s kamenčki - Makris Gialos (Zakintos, Grčija)
Plaža s kamenčki – Makris Gialos (Zakintos, Grčija)

Prevozi po Zakintosu: Priporočamo izposojo avtomobila pri eni od številnih rent-a-car agencijah na otoku. Bodite pa pozorni na zavarovanje brez odbitne franšize. Ceste so dobro označene, vsi napisi pa so v alfabetu in latinici.

Česa ne smemo zamuditi na Zakintosu

 

 1. Zaliv tihotapcev (Shipwreck)

Zaliv tihotapcev, slikan iz visokih pečin, je vsekakor zaščitni znak Zakintosa. Ime je dobil po nasedli tovorni ladji, ki je leta 1980 iz Turčije v Grčijo tihotapila cigarete in je ob preganjanju grške mornarice nasedla na plaži Navagio. Ladja se na tej plaži, ki je dostopna samo z morja, nahaja še danes.

Pogled na zaliv tihotapcev, Grčija
Pogled na zaliv tihotapcev, Grčija

Zaliv tihotapcev je vsekakor najbolj obiskana znamenitost otoka, tako da je plaža le redko prazna. Večina ladij, ki ponuja celodnevno križarjenje okrog celega otoka (traja 7-8 ur), se tam ustavi istočasno, tako da je možna precejšnja gneča. Možni so tudi poldnevni izleti z ladjo le v Zaliv tihotapcev. Vsekakor pa plaža očara z belim peskom in turkizno modrim ter kristalno čistim morjem.

V zalivu tihotapcev zna biti precejšnja gneča (Zakintos, Grčija)
V zalivu tihotapcev zna biti precejšnja gneča (Zakintos, Grčija)

Pomembno za starše: Za obisk Zaliva tihotapcev za družine z otroki (od 5. leta dalje) priporočam odhod z ladjico iz zaliva Porto Vromi, kjer v sezoni ladjice štartajo na 20 min in v 15-ih minutah prispejo do slavnega zaliva. Je pa potrebno s seboj vzeti hrano in pijačo ter senčnik, saj se v Zalivu tihotapcev poleg nasedle ladje ne nahaja nič drugega.

2. Letovišče Laganas

Je eno najpopularnejših otoških letovišč, ki je v zadnjih letih zelo priljubljeno tudi med mladimi iz Slovenije. Nahaja se na vzhodni strani otoka in je od glavnega mesta oddaljeno 11 km. Razprostira se ob 9 km dolgi peščeni plaži, ki je najdaljša nepretrgana peščena plaža v Grčiji. Plaža je idealna za majhne otroke, saj kristalno čista voda zelo počasi narašča.

Plaža Laganas - zelo primerna za majhne otroke (Zakintos, Grčija)
Plaža Laganas – zelo primerna za majhne otroke (Zakintos, Grčija)

Hkrati je del te plaže tudi glavno gnezdišče želv Caretta-caretta. Vsako leto pa Laganas privabi številne (predvsem mlade) turiste, saj ima bogato turistično ponudbo s številnimi vodnimi športi in pestrim nočnim življenjem, ki se odvija predvsem ob glavni ulici. V zalivu Laganas se nahajajo še trije majhni otoki: “Pelouzo”, ”Marathonisi” (želvji otok) in “Ag. Sostis”.

Otoček Ag. Sostis, Zakintos, Grčija
Otoček Ag. Sostis, Zakintos, Grčija

Pomembno za starše: Ker je največje otoško letovišče Laganas precej živahno, svetujemo družinam z majhnimi otroki nastanitev v sosednjem, bolj mirnem letovišču Kalamaki, ki se prav tako nahaja ob več kilometrov dolgi peščeni plaži.

3. Želve Caretta caretta

Ena glavnih atrakcij otoka so vsekakor orjaške morske želve z imenom Caretta caretta, ki tudi spadajo med ogrožene vrste. Nespremenjene živijo že od dobe dinozavrov, vendar v zadnjih letih njihovo število hitro upada – zmanjšalo se je za polovico na 400 in tako so v glavnem odlagališču jajc – zalivu Laganas plaže zvečer zaščitene, da ne bi ljudje vznemirjali želv, ki se hitro ustrašijo luči in hrupa. Šest ločenih plaž v zalivu Laganas, ki so skupaj dolge približno 4 km, gosti od 800 do 1800 gnezd. Če boste imeli sreče, boste kakšno od orjaških želv srečali v morju.

Najbolj znane prebivalke Zakintosa: Carreta carreta
Najbolj znane prebivalke Zakintosa: Carreta carreta

Samice izvalijo do 120 jajc v topel pesek (40-60 cm globoko), kjer jih pustijo približno dva meseca, da se mladiči izvalijo. Valilna sezona poteka med junijem in avgustom, ko je tudi glavna turistična sezona, zato je na plažah, kjer so gnezda, v tem času aktivno društvo za zaščito živali. Ko se želvice izležejo, se nagonsko napotijo proti morju. Mnogo jih nikoli ne prispe do tja, veliko pa jih je žrtev krutega živalskega sveta. Po dvajsetih do tridesetih letih, ko odrastejo (tehtajo lahko do 100 kg), se samice nagonsko vrnejo na točno isto mesto, kjer so se izvalile in odložijo svoja jajca.

Želvji otork Marathonisi (Zakintos, Grčija)
Želvji otok Marathonisi (Zakintos, Grčija)

Drugo pomembnejše gnezdišče želv se nahaja na otočku Marathonisi, ki je zaradi svoje oblike znan tudi pod imenom “želvji otok”.

Izlete z ladjico v zalivu Laganas (t.i. Turtle trips), kjer vam zagotovijo, da vam pokažejo želvo, v nasprotnem primeru pa vrnejo denar, ne priporočam, saj ti čolni po cele dneve zasledujejo uboge želve, okrog katerih se nato gnete različnih plovil in turistov!

4. Galvno mesto Zakintos

Čeprav je v potresu leta 1953 izgubilo vse razen treh stavb, je mesto zelo dobro prenovljeno, s čimer se je ohranil nekdanji neoklasični in beneški izgled, ki je dobil moderni pridih. Najbolj izstopajoča stavba v mestu je cerkev otoškega zavetnika Agios Dionysiosa, ki ima že od daleč viden zvonik.

Glavno mesto Zakintos, Grčija
Glavno mesto Zakintos, Grčija

Mesto, ki ima dobrih 10.000 prebivalcev, je danes polno prijaznih ulic, okrašenih z arkadami, prostornih trgov ter raznobarvnih hišic. Najbolj znana je ulica Alex Roma, ki poteka skozi celo mesto in je že več stoletij glavni trgovski center mesta.

Glavno mesto zakintos2
Glavna uica Alex Roma, Zakintos, Grčija

Nad mestom se vzpenja zakintoški grad Bochali, ki so ga leta 1646 zgradili Benečani na hribu nad mestom in ki ponuja prekrasen pogled na glavno mesto in kjer lahko v eni od restavracij uživate ob slastni grški hrani.

Pogled iz Bochalija na glavno mesto Zakintos, Grčija
Pogled iz Bochalija na glavno mesto Zakintos, Grčija

5. Slikovite vasice v notranjosti otoka

  • Vas Volimes z beneškim stolpom in cerkvami, katerih freske datirajo v 12. in 14. st. Sestavljena je iz dveh vasic – Ano Volimes in Kato Volimes – in ima 1.200 prebivalcev. Okolica je zelo slikovita, saj tam stojijo stare tradicionalne hiše. Ljudje se tu pretežno ukvarjajo s kmetijstvom. Tu se nahaja tudi šola za izdelovanje preprog.
  • Alikes je letovišče s približno 300 prebivalci, ki je dobilo ime po svojih solinah, ki cel otok oskrbujejo s soljo.
Alikes s solinami, Zakintos
Pogled na Alikes s solinami, Zakintos
  • Exo Hora – majhna vasica se nahaja 36 km vzhodno od glavnega mesta. Je gorska vasica z nekaj starimi hišami in je skoraj edina vasica, ki ni bila uničena v potresu leta 1953.
  • severni rt Skinari s svetilnikom, kjer se nahajajo tudi znamenite Modre jame
Rt Skinari, Zakintos Grčija
Rt Skinari, Zakintos Grčija

V notranjosti modrih jam se z lomljenjem sončnih žarkov na vodi pojavi neverjetna modra barva. Malo bolj proti jugu se nahaja jama Xingia, kjer je izvir žveplene vode, ki se belo peni in valovi morje do 500 m stran od obale. Najboljši čas za obisk jam je dopoldne, ko sonce sije z vzhodne strani, dostopne pa so samo z morja.

Modre jame, Zakintos,  Grčija
Modre jame, Zakintos, Grčija
Plaža Xigia z žveplenimi izviri (Zakintos, Grčija)
Plaža Xigia z žveplenimi izviri (Zakintos, Grčija
  • stara gorska vasica Keri na 200 m nadmorske višine, ki je priljubljena predvsem zaradi prekrasnih sončnih zahodov in pogleda na ogromni beli skali Megali in Mikri Myzithra, ki iz morja štrlita kot dva skalnata stolpa ter pogleda na jame Keri.
Plaža Keri - ena redkih z nekaj naravne sence (Zakintos, Grčija)
Plaža Keri – ena redkih z nekaj naravne sence (Zakintos, Grčija)

6. Vodni in zabaviščni parki

Na Zakintosu sta se nahajajo trije večji vodno-zabaviščni parki, ki so primerni za otroke od 3. leta dalje.

  • Prvi je bil odprt v letovišču Tsilivi, kjer so na voljo številni tobogani in druge vodne atrakcije
  • V letovišču Kalamaki se v Caretta Beach Holiday Village-u nahaja zelo priljubljeni vodni in zabaviščni park
  • Maja 2018 pa se je v vasici Sarakinado odprl še en vodni park Watter village
Carreta beach Holiday Village, Zakintos Grčija
Carreta beach Holiday Village, Zakintos Grčija
Vodni park Tsilivi, Zakintos, Grčija
Vodni park Tsilivi, Zakintos, Grčija

 

 Članek je napisala Milka, mamica dveh navihanih in radovednih fantov, ki uživa v njihovem skupnem raziskovanju. Zaljubljena je v španski jezik, latino glasbo, Grčijo in v vse vrste popotovanj. Dolga leta je delala kot turistična vodnica in so bila potovanja njena “služba”, zadnja leta pa so z družino potovanja dobila čisto nov čar in užitek.