Na pustolovščino s koliščarji

0

Leta 2011 je bilo območje ižanskih kolišč skupaj s še 110 območji kolišč okoli Alp vpisano na seznam Svetovne kulturne dediščine pri UNESCO. Na ta prestižni seznam so bila kolišča uvrščena zaradi izjemnih najdb in vpogleda v svet zgodnjih kmetovalcev in kovinarjev Evrope, posebej v njihovo vsakdanje življenje, poljedelstvo, živinorejo in tehnične inovacije.

Da pa bi to dediščino promovirali in širili vedenje o njej, so se v Društvu Fran Govekar Ig odločili, da izpeljejo projekt V deželi koliščarjev. V sklopu tega projekta v avgustu organizirajo Koliščarski tabor za osnovnošolce in prireditev z naslovom Koliščarski dan.

Prvi Koliščarski dan je bil junija 2008 in nato vsako leto, razen kadar nam jo je zagodlo vreme. Fotografije iz preteklih let, pa tudi vse informacije o letošnjem Koliščarskem dnevu si lahko ogledate na https://vdezelikoliscarjev.si/.

Letos bo Koliščarski dan v soboto, 26. avgusta, ob ribniku Rakovnik v Dragi pri Igu. Začel se bo ob 10. uri in bo trajal do 17. ure.

Koliščarske delavnice

Osrednja tema letošnjega Koliščarskega dneva je koliščarski dom. Arheologi so iz najdenih ostankov veliko izvedeli o tem, kako so si koliščarji postavili in uredili bivališča. Povabljeni, da si skupaj ogledamo in poslušamo kaj o tem, mogoče se bo pa udeležiti tudi delavnice, kjer boste gradili hiško, kakor so jih gradili koliščarji.

Veliko bo mogoče slišati na osrednjem odru, kjer bo imel predavanje arheolog dr. Anton Velušček, gledališka skupina DFG Ig bo zaigrala odlomek iz predstave Koliščarji na Velikem jezeru po Jalnovih Bobrih, nastopil bo arheolog Karel Dežman, ki je ižanska kolišča odkril, pa še kaj.

Delavnice pripravljajo in vodijo strokovnjaki, razdeljene pa so na arheološke, naravoslovne ter ustvarjalne delavnice in igre. V delavnicah boste spoznavali živalski svet, si naredili sekiro, sestavljali voz s kolesom, kakršnega ostanke je leta 2002 našel dr. Anton Velušček s sodelavci, izdelovali posode iz gline, pekli kruhke, pletli košare, spoznavali prazgodovinska oblačila in kolišča okrog Alp, ki so vpisana na seznam UNESCO. Arheologinja ima pripravljeno delavnico, kjer lahko podobno kot arheologi v resničnosti iščete ostanke, udeležite pa se lahko tudi tekmovalne igre Lov na belega bobra, kjer si lahko prislužite tudi nagrado. In ja, tudi z lokom bomo streljali!

Streljanje s čisto svojim lokom

V sklopu naravoslovnih delavnic bodo lahko udeleženci spoznavali Ljubljansko barje: barjanske travnike, ptice in dvoživke. Izvedeli bodo tudi kaj o fosilih, zakonca Skubic pa bosta pokazala obdelavo in predelavo lanu.

Glede na letošnjo temo bomo izdelovali makete koliščarskih hiš.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na koliščarski tuš, s katerim osvežimo obiskovalce. Priporočamo, da imajo otroci s seboj kopalke oz. dodatno oblačilo.

Koliščarski tuš

Z avtobusne postaje Ig bo v Drago peljal brezplačni avtobus ob 10.00, 10.30 in 11.00. Povratek na avtobusno postajo Ig ob 16.00, 16.30 in 17.00.

Lahko pridete tudi s kolesom. Ob 11.30 in 15.30 bo raziskovalno kolesarjenje ob ribnikih v dolini Drage.

Od 14.00 do 16.00 bo možno tudi jahanje za otroke.

Koliščarski dan = zabava za vso družino.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime