Na obisku v edinem slovenskem otroškem muzeju

1

Ali veste, da v Celju v Muzeju novejše zgodovine Celje, že od leta 1995 deluje edini slovenski otroški muzej? Res, res! Edini uradni prebivalec muzeja je radovedni kosmatinec Herman Lisjak, ki ga je upodobila slikarka Jelka Reichman. Na razstavi se vam osebno predstavi, tokrat v obliki holograma. Boste prepoznali njegov znani glas?

Z različnimi interaktivnimi pristopi predstavljamo razstavne vsebine, ki so otrokom blizu. Prepričani smo, da lahko s prepletom zgodovinskih in sodobnih vsebin najmlajšim pomagamo pri lažjem razumevanju sveta. Kljub temu, da so vsebine v Otroškem muzeju Hermanov brlog ciljno namenjene otrokom do 12. leta starosti, ga obiskujejo in soustvarjajo obiskovalci vseh starosti, zato je muzej tudi prostor za medgeneracijska druženja in doživetja. Leta niso pomembna, pomembno je le veliko radovedno otroško srce.

Herman Lisjak se najlepše počuti v družbi otrok.

Od začetkov delovanja otroškega muzeja smo postavili na ogled triindvajset avtorskih in gostujočih občasnih razstav, leta 2014 pa tudi stalno razstavo Brlog igrač. Po sedmih letih smo stalno razstavo prenovili in na ogled postavili izbor gradiva muzejskih zbirk Otroško življenje, Dobra igrača in Hermanova galerija ter jo dopolnili s fotografijami Josipa Pelikana.

Kuku, tu je delček nove stalne razstave.

HERMANOV BONTON

Na 24. občasni razstavi spoznavamo pravila lepega vedenja v družbi. Ta pravila lahko imenujemo tudi olika ali bonton in so neločljivo povezana s prijaznostjo, potrpežljivostjo, sprejemanjem drugačnosti, sočutjem, s pripravljenostjo pomagati in izkazujejo plemenitost človeka. Hmmm, pa res obvladamo bonton?

Logotip razstave. Avtorica ilustracije je Jelka Reichman.

Da bo čim manj zadreg, nevšečnosti in nespametnih ravnanj zaradi nevednosti, lahko na razstavi poiščete odgovore, kako primerno ravnati v različnih situacijah in okoljih. Če bomo pravila, ki res niso tako izjemno zahtevna, ozavestili in živeli, bomo s tem prispevali h kvalitetnejšim in prijetnejšim odnosom v družbi. Pri tem lahko sodeluje res čisto vsak.

Herman Lisjak – glavni mulc na razstavi.

Z načinom vedenja veliko poveš o sebi in svoji družini, saj se temelji lepega vedenja oblikujejo v prvih letih življenja. So pomemben del dobre vzgoje, ki temelji na doslednosti, prijazni odločnosti, jasnosti s strpnim popravljanjem napak, predvsem pa z zgledom in pohvalo otrokovih ravnanj. Kamorkoli greš, karkoli počneš, moraš biti vedno pozoren na svoje vedenje. Največja frajerka ali frajer pa si, ko se primerno vedeš tudi takrat, kadar te nihče ne vidi.

Zavedaj se, da je vse odvisno od tebe. Slaba volja in utrujenost nista opravičilo za nevljudnost. Nikoli. Zanesljivi viri trdijo, da dobra volja polepša dan tebi in drugim, in če temu dodaš še bonton, je lahko popoln. Res je lepa reč lepo vedenje! Se vam ne zdi?

Virtualno razstavo si lahko ogledate tudi na povezavi tukaj.

Na razstavi se sodobna pravila prepletajo s tistimi iz preteklosti. Verjamemo, da vam bo kakšen zgodovinski sladkorček priklical nasmešek na obraz, saj si ga danes ne moremo več predstavljati. Lepo vedenje ne pomeni, da si staromoden, ampak spoštljiv in obziren do sebe in drugih, pa tudi do okolja, narave in živali.

Klobuki so bili nekoč nepogrešljivi. Pa danes? Kam in kako s klobukom ob pozdravu, v gledališču?In kaj točno boste videli na razstavi?

Vsebine, ki so predstavljene živahno in barvito, smo dopolnili z več kot 200 predmeti ter s skoraj 60 fotografijami iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Celje. Nekaj gradiva so prispevali posamezniki.

Ker se vsako srečanje začne s pozdravom, ki ni le lepa navada, temveč del osnovne kulture, tej temi namenjamo prvi, največji prostor. Sledijo bonton v javnosti, pri mizi, oblačenju, štiri čarobne besede in bonton na kulturni prireditvi. V zadnjem razstavnem prostoru pa še bonton za zaslonom, vse prej kot bonton, bonton pri pogovarjanju, v naravi in športni bonton.

Hermana Lisjaka zanima tudi, kako se pozdravljajo ljudje po svetu. Nekaj pozdravov se je že naučil.

Razstava je interaktivna, saj smo mnenja, da se otroci največ naučijo z lastnim raziskovanjem in aktivnostjo. Spoznavajo pozdrave po svetu, se preizkusijo pri izzivih na računalniških tablicah (Koga vikaš-koga tikaš? in Kdo ima prednost?), pripravijo pogrinjke, izberejo primerna oblačila za različne dogodke in s Hermanom Lisjakom obiščejo kulturne prireditve. Na ogled je tudi šest filmov, od katerih smo dva posneli v muzeju: Kako pozdravljajo po svetu in Herman Lisjak v gledališču, uporabo štirih poučnih animiranih filmov pa nam omogoča spletna platforma Safe.si.

Če pa kaj, pa zdaj Herman točno pozna pravila dobrega in prijetnega pogovarjanja.

Pripravili smo udoben kotiček za pogovarjanje, športne izzive in uredili  foto točke. Malčkom so namenjene tudi štiri vitrine, v katerih jih čakajo njim prilagojene aktivnosti.

Ko se Herman Lisjak pomeri v športu, nikoli ne pozabi na pravila poštene igre. Ti tudi ne, kajne?

Obiskovalcem iz tujine ponudimo kataloge v angleščini. Ob razstavi smo izdali tudi didaktični katalog Hermanov bonton, ki ga lahko obiskovalci izpolnjujejo v muzeju, v šoli ali doma.

PROGRAMI ZA OBISKOVALCE

Poleg individualnih in vodenih ogledov izvajamo v muzeju veliko spremljevalnih programov. Na Hermanovih otroških in družinskih ustvarjalnicah izdelujemo različne umetnine. Družimo se na praznovanjih rojstnih dni, na  lutkovnih in glasbenih predstavah Na Hermanovem odru … več o programih.  

DOSTOPEN MUZEJ

Muzej je dostopen gibalno oviranim, osebam s slepoto, slabovidnim ter osebam z motnjo v duševnem razvoju. V muzeju so dobrodošli tudi kužki, a le ob upoštevanju malega muzejskega bontona za lastnike psov. V muzeju je Varna točka.

Obiščite nas in prijetno, igrivo in zabavno preživite urico ali dve v naši družbi.

Prispevek je pripravil Muzej novejše zgodovine Celje. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzulcem.si.