Na izlet po razgled nad Škofjo Loko, Križna Gora

1
Kaj je lepšega, ko se tudi mulci brez staršev odpravijo na izlet v naravo? Skupina devetošolcev osnovne šole Železniki je v okviru mednarodnega projekta MEPI prehodila pot Škofja Loka (Podlubnik) –  Križna Gora. Pot so opazovali, analizirali in jo tudi poslikali ter napisali po Kamzulcem.si predlogi.

Priporočen čas obiska: cel dan

Primerno za otroke: 5+, otroški nahrbtniki. Pot za vozičke ni primerna.

Vreme: izlet je odlična popestritev v lepem vremenu, v dežju je na poti blato.

Čas hoje: 1h 15 min

Primerno za pse: da

Pot: od Mercatorja v Podlubniku mimo Cavrna do Križne gore.

Pot do izhodišča: z avtom se pripeljemo do konca Škofje Loke (proti Železnikom), pri naselju Podlubnik zavijemo levo, kjer parkiramo na parkirišču pred Mercatorjem.

Parkirišče: pred Mercatorjem

Devetošolci v raziskovanje narave, Križna Gora

Prečkamo glavno cesto in pot nadaljujemo skozi vas Trnje. Na asfaltnem razcepu zavijemo na desno in pot nadaljujemo do ovinka, ob katerem stoji smerokaz za Križno Goro. Ta nas usmeri na levo in po stezi se počasi vzpenjamo do gozda.

Čaka nas sproščena pot po gozdu in po 15 minutah hoje nas ob poti pričaka zaselek Cavrn.

Pot Škofja Loka – Križna Gora

Po asfaltni cesti se sprehodimo do križa, od koder se vzpnemo naravnost po kolovozu. Na razcepu izberemo srednjo, markirano pot, ki po nekaj korakih začne zavijati v desno in skozi drevje ob poti se nam razprostre pogled na cerkev Sv. Križa. Steza nas vodi do manjšega razpotja, od koder lahko gremo levo proti lovski koči ali pa desno do cerkve na Križni Gori.

Pot Škofja Loka – Križna Gora
Pot Škofja Loka – Križna Gora

Dodatne aktivnosti:

  • Do Križne Gore se je možno pripeljati tudi z avtom. Parkiramo lahko na vrhu naselja, kjer je urejeno manjše parkirišče. Od tam se lahko sprehodimo do cerkvice. Pot je makadamska, primerna tudi za voziček z večjimi kolesi. Krajši sprehod je primeren za otroke, ki še niso vajeni daljše hoje (2 leti). Preberite si naše doživetje v članku “Sprehod po slikovitem križnogorskem slemenu“.
  • V bližini je gostišče z igrali in imajo tudi konja, ki se ga v dogovoru lahko tudi jezdi po bližnji okolici.
  • S Križne Gore se nadaljuje pešpot tudi do naslednjega vrha Planice, na katerem stoji cerkev sv. nadangela Gabrijela. Tam se nam odpre lep razgled na del Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja, Gorenjsko ter Kamniško Savinjske Alpe.

Članek so za Kamzmulcem spisali mulci OŠ Železniki, ki sodeluje v mednarodnem projektu MEPI, v okviru katerega morajo udeleženci na odpravi opraviti nek namen, ki mora biti koristen za družbeno okolje ter biti povezan z naravo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si