Muzej v copatih za mulce in njihove starše

0

Ste že kdaj obiskali najstarejši muzej na Slovenskem? Zagotovo veste, da hrani številne dragocenosti in da se v njem dogaja mnogo zanimivega, tudi za družine z malimi nadobudneži: otroci lahko praznujete rojstni dan, se preizkusite na delavnicah, raziščete interaktivne kotičke na razstavah, se podate na družinsko dogodivščino – morda celo na večerni ogled muzeja, ko ugasnejo luči! Če že težko čakate, da muzej ponovno odpre svoja vrata, in vas mikajo njegove skrivnostne zgodbe, imate zdaj odlično priložnost, da se na raziskovanje odpravite kar v udobju vaše dnevne sobe. Ob zabavnih aktivnostih boste mimogrede spoznali še kopico zanimivosti iz naše zgodovine, z reševanjem ugank pa poskrbeli za kravžljanje možgančkov in za povrhu še spekli katero od slastnih sladic naših prednikov. Vabljeni v Narodni muzej Slovenije – in to kar v copatih!

Muzej v copatih

je posebna rubrika na spletni strani Narodnega muzeja Slovenije, ki je namenjena raznovrstnim zabavno-poučnim idejam za preživljanje prostega časa otrok in družine. Vsebine se navezujejo na slovensko kulturno dediščino in so primerne za otroke od 3. do 12. leta. Dragi starši, toplo vabljeni, da se otrokom pridružite pri raziskovanju in ustvarjanju – gotovo boste tudi zase našli marsikaj zanimivega. In ne pozabite spremljati novosti – zbirka idej ves čas raste! 

#ZDružinoUstvarjamoZgodovino

Pirhi na koliščarski način

Z družino ustvarjamo zgodovino

Gnetenje in vse oblike ustvarjalnega packanja so v družini vedno zabavni! Za ustvarjanje velikonočnega aranžmaja in izdelave obeskov v obliki pisanih pirhov so tudi arheološke zbirke lahko neizčrpen vir navdiha. Tokrat smo izbrali prazgodovinske predmete, med katerimi izstopajo bogato okrašeni keramični izdelki s kolišč na Ljubljanskem barju. Čeprav koliščarji niso poznali običaja velike noči in tudi pirhov ne, smo si zastavili igrivo vprašanje, kako bi bili pirhi videti pred 5000 leti.
Za ustvarjalni material smo izbrali slano testo. Preizkusite se tudi vi! Postopek izdelave najdete tukaj.

Muzej na krožniku

Če ste naveličani kuharskih oddaj in receptov, ki jih lahko vsak dan vidite na televiziji, in želite pripraviti nekaj čisto drugačnega, bo ta tema prava za vas.

Muzej na krožniku

Zavihajte rokave, nadenite si predpasnik in si zakuhajte zgodovino na svoj krožnik! Preizkusite se v pripravi raznovrstnih jedi iz različnih obdobij zgodovine. Pripravite lahko:
– prazgodovinske keltske obročke,
domačo sladico in sladico s kruhom iz rimske dobe, in
srednjeveški hruškov puding.

Muzejski kvizi, zanke, uganke in premetanke

Mladi ljubitelji in ljubiteljice preteklosti, pozor! Napnite možgane in naj se zabavno spoznavanje preteklosti začne.

Muzejski kvizi in uganke

Kviz

Izbirate lahko med naslednjimi vsebinami:
Znameniti predmeti Narodnega muzeja Slovenije: Kako dobro poznaš znamenite predmete našega muzeja?, Prazgodovina, Rimska doba in Srednji vek.

Navodila za reševanje kviza:

  1. Klikni na povezavo, da se odpre nova stran s spletnim kvizom.
  2. Preberi vprašanje in klikni na kartico, da preveriš odgovor oziroma z uporabo miške poveži pravilne pojme.
  3. Po kliku na izbrani odgovor se bo pojavilo novo vprašanje oziroma preveri, koliko časa potrebuješ za uspešno rešitev naloge.

Mreža

Poiščite besede, povezane z različnimi zgodovinskimi obdobji. Napnite oči in premigajte možgane – v mreži poiščite izbrane pojme in jih prečrtajte, v pomoč naj bodo namigi na dnu strani. Besede se pojavljajo v vseh smereh!

Nagradna pustolovščina Živa odkriva …

Obiščite muzej na spletu in potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino. Živa je za vas pripravila iskalni izziv. Če vam uspe, sodelujete v žrebu za prikupno knjižno nagrado. Svoje rešitve pošljite do 1. 5. 2020 na naslov arheozabava@nms.si. Želimo vam veliko sreče!

Živina ustvarjalnica

Naša navihana Živa, deklica s tako nenavadnimi sposobnostmi, da se o njej pišejo knjige, želi z vami deliti utrinke iz svojih čarobnih doživetij.

Živina ustvarjalnica

Povežite pike in odkrijte, kaj se skriva na nočne nebu ter odenite njo in njene prijatelje v pisane barve. Natisnite risbe in naj se zabava z Živo začne!

Virtualni ogled muzeja

Dragi starši, če vas mika, da bi se sprehodili po muzejskih dvoranah, obiskali posamezne lokacije muzeja ali si ogledali nekatere izmed dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, imate veliko možnosti. Naj vam bodo v navdih za načrtovanje raziskovalnega nedeljskega izleta ali ideja za prijetno popestritev na deževen dan!

Virtualni ogledi

Prispevek o družinskih aktivnostih so pripravili pri Narodnem muzeju Slovenije. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar.