Mulci spoznavajo nizozemske pravljične junake

0

Pravljice in zgodbice so najboljši pomočnik pri vstopu otroka v kompleksen svet odraslih. Da bi razumeli otroški animirani svet, kjer so pravljični junaki »resnični«, pridite v lušten in poučen otroški knjižni muzej v Haagu.

Haag na Nizozemskem ima neverjetno število muzejev, kamor lahko peljete otroke v dopoldanskem ali popoldanskem času. Večino muzejev si lahko ogledate samostojno. Med vikendi, ob sredah in v času šolskih počitnic številni ponujajo interaktivne obiske in programe. V njih najdete tudi delavnice, kjer se lahko mulci preizkušajo v različnih poklicih, kot so gasilci, policaji, kuharji, poštarji, itd. Eden najbolj zanimivih muzejev v Haagu za nabiranje znanja in za zabavo je Kinderboek museum – Otroški knjižni muzej, ki je lociran 5 minut hoje od centralne železniške postaje.

Gasilska postaja
Gasilska postaja

Naslov:
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Kinderboekmuseum je nastanjenem v stavbi Kraljeve knjižnice. Stavba se nahaja med glavno Haško železniško postajo in nakupovalnim centrom New Babylon.

knjiznica
Kraljeva knjižnica v Hagu

Odpiralni čas:
torek – četrtek 10.00 – 17.00
sobota – nedelja 12.00 – 17.00

Vstopnina:
– mulci do 3.leta brezplačno
– mulci od 4. do 6. leta 6,00 EUR
– mulci od 7. do 18. leta 7,00 EUR
– odrasli 8,50 EUR
– študenti, starostniki (65+) 7,00 EUR
– lastniki letne karte muzejev po Nizozemski brezplačno

V Kinderboekenmuseum se lahko mulci sprehodijo skozi stalne interaktivne razstave, kjer spoznajo najbolj popularne nizozemske otroške knjižne like. Muzej je razdeljen na dva dela.

Zvoc_na abeceda
Zvočna abeceda

Zgornji del, ki se nahaja na tretjem nadstropju, je namenjen najmlajšim od tretjega leta naprej (čeprav je moja dvoletnica čisto primerna obiskovalka). Tukaj se spoznajo z žabcem Kikker, Nijntje (Zajčica Nina, Dick Bruna Huis), muco Dikkie Dik (Jet Boeke), in z nekaj svetovnimi knjižnimi akterji; gosenico Eric Carle-a, The very hungry catepilar, slončkom Elmerjem Davida McKee-a in najboljšima prijateljema, mačkoma Pim and Pom-om, Mies Bouhuys.

Uc_imo se z Ninjetjem
Učimo se z zajčico Nino – Ninjetje
The very hungry Catepilar
Gosenica
Ugibanje barv z Elmerjem
Ugibanje barv  s slončkom Elmerjem
Pim in Pom
Pim in Pom

Zelo zanimiva je razstava ABC z živalmi, kjer se mulci učijo abecede tako, da na 3D črke nanašajo palačinke, ki so jih pred tem »spekli« iz plute.

ABC z z_ivalmi
ABC z živalmi
Plutine palac_inke
Peka palačink iz plute

Spodnji del muzeja (prvo nadstropje) je namenjen starejšim otrokom, od šestega leta naprej. En del je namenjen permanentni razstavi Kikker (Žabec), nizozemskega pisatelja Maxa Velthujisa. Žabec Kikker vabi vaše malčke v igro, ki spodbudi njihovo domišljijo. Knjige (dostopne tudi v slovenščini) z naslovi Žabec, Žabec se zaljubi, Žabec se boji, so dobesedno upodobljene in na igriv način poučujejo malčke o velikih čustvih, kot so ljubezen, strah in veselje.

Bralni kotic_ek z Kikkerjem
Bralni kotiček z žabcem Kikkerjem

Muzej je prava pustolovščina polna novih odkritij, vse od igrivega raziskovanja do branja in petja pesmic. Zabava je zagotovljena ure in ure.

Vstop v ledeno palac_o polarnega medvedka
Vstop v ledeno palačo polarnega medvedka
Ledena palac_a Polarnega medvedka
Črke v ledeni palači Polarnega medveda

 

Članek je napisala Ana, mamica male Suriyah. Anina družina je živela v Dominikanski Republiki in Ameriki. Zdaj živijo na Nizozemskem. So popotniki po naravi in po sili razmer.