Mulci raziskujemo na svojo pest: Završniško jezero – Valvasorjev dom pod Stolom

0

Skupina devetošolcev osnovne šole Železniki je v okviru mednarodnega projekta MEPI zopet raziskovala. Tokrat so se na glavni odpravi potepali pod Golico in opisali Završniško jezero in pot iz Završnice do Valvasorjevega doma pod Stolom. Pot so opazovali, analizirali in jo tudi poslikali ter napisali po Kamzulcem.si predlogi.

Priporočen čas obiska: Polovico dneva. Na poti pa je ves dan večinoma po poti je večinoma senca.

Primernost za otroke: Pot je srednje zahtevna, primerna za otroke, ki so vajeni daljših pohodov. Starost otrok približno od 5 let naprej ali otroške nahrbtnike, pot za vozičke ni primerna (razen po cesti).

Vreme: Najlepše je hoditi v lepem vremenu, saj je v času dežja na poti lahko blato.

Čas hoje: Približno eno uro in petnajst minut v eno smer. Z manjšimi otroki pa nekoliko več.

Primerno za pse: Da

Pot: Od Završniškega jezera do Valvasorjevega doma je pot označena z markacijami.

Pot do izhodišča: Po gorenjski avtocesti se peljemo do izvoza Lesce, od koder sledimo cesti proti Jesenicam. Takoj za viaduktom v Mostah pri Žirovnici zavijemo proti Završniškemu jezeru in ob njem nas čaka parkirišče Parking Jeziorko.

Parkirišče: Parking Jeziorko ob jezeru Završnica, Moste

Mulci sami raziskujejo, OŠ Železniki

Od parkirišča se usmerimo na glavno cesto in hodimo proti Mostam do prvega križišča, na katerem zavijemo desno in se ob pašnikih začnemo rahlo dvigati. Po nekaj minutah nad prvim pašnikom zavijemo levo in prečkamo potok (pozor!), nato pa sledimo markirani poti, ki nas vodi do Valvasorjevega doma pod Stolom (1181 m nadmorske višine). Do omenjene točke se da priti tudi z osebnim avtomobilom, vendar ta pot ni tako poučna, noge pa ostanejo nepretegnjene.

Na poti
Valvasorjev dom pod Stolom

Dodatne zanimivosti za otroke:

Lahko pa se odločimo le za izlet v Završnico. Okrog Završniškega jezera so speljane sprehajalne poti, ki so primerne za otroke vseh starosti. Pot je lahka in ravna, primerna tudi za vožnjo z vozičkom (je makadamska). V Završnici je hladno, tako da je tam predvsem prijetno v vročih poletnih dneh. V bližini sta tudi dva gostinska obrata (lovski dom, okrepčevalnica Zavrh nad MHE Bukovlje). Imajo tudi otroško igrišče, prostor za piknike, nogometno igrišče in igrišče za odbojko. Več pa lahko preberete tudi na spletni strani: https://zavrsnica.si/

Završniško jezero
Završniško jezero

Članek so za Kamzmulcem spisali mulci OŠ Železniki (pod imenom Breskvice), ki sodeluje v mednarodnem projektu MEPI, v okviru katerega morajo udeleženci na odpravi opraviti nek namen, ki mora biti koristen za družbeno okolje ter biti povezan z naravo. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si