Mrzlica – gora zelenega možička

1

Mrzlica je za vse, ki ne prihajamo iz posavskega konca po krivici prevečkrat spregledana destinacija. Da so tisti konci utesnjeni, megleni in polni dima je povsem napačno dojemanje nadvse simpatičnega hribovja in njega dolin, kjer kraljuje znana trojica Trbovlje – Zagorje – Hrastnik.

 • Vrh: Planinski dom na Mrzlici (1093 m)
 • Območje: Zasavsko – Posavsko hribovje
 • Opis in trajanje poti: Od parkirišča do doma je ena ura hoda po dobro označeni poti. S čvekajočimi mulci si za pot rezervirajte do 2h hoda, odvisno od tega, kako zagreto bodo iskali pravljične prebivalce gore in koliko postankov bodo potrebovali.
 • Primerno za otroke: Vsekakor. Pot se blago vzpenja.
 • Primeren čas obiska: Vse letne čase. Pozimi Mrzlico obišče Miklavž (tradicionalni snežni nočni pohod v organizaciji Planinskega društva Trbovlje). Ostale tri letne čase narava prav tako razvaja vsak dan.
 • Oprema: Običajna pohodniška oprema. Že z navadnimi športnimi copati je pot na vrh varna.
 • Izhodišče: Lovski dom na Savinjskem sedlu. Do njega pridete, če iz avtoceste Ljubljana – Maribor izberete izvoz Šempeter v Savinjski dolini ter sledite tablam preko Prebolda do Trbovelj dokler ne prispete do Lovskega doma, kjer je parkirišče. Sem se pripeljete po cesti, mestoma ozki, a strmi (ne bojte se, prava je) tudi iz trboveljske smeri.
Dobrodošlica na Mrzlico

Proti vrhu Mrzlice 

Vrh Mrzlice sega 1122 m nad morsko gladino in ga imenujejo tudi Knapovski Triglav. Z njega se ob lepem vremenu pogled razlega vse do Snežnika, Nanosa in Julijcev s Triglavom. Nekaj metrov pod vrhom se nahaja eden lepše urejenih planinskih domov, ki se ponaša tudi z mehkim travnatim tepihom in igriščem za otroke. Pot, ki vodi do cilja je sila prijazna in jo lahko prehodijo tudi najmlajši. Z njimi računajte na zajetno uro hoda. Uberete lahko pot po cesti, ki brez problema prenese otroški voziček ali pa jo mahnete skozi gozd.

Pot proti Mrzlici
Pot na Mrzlico pozimi
Tik pred vrhom

Na vrhu Mrzlice – Planinski dom

Širše področje Mrzlice je razglašeno za krajinski park in se ponaša z bogatim in raznovrstnim rastlinstvom. To zazna prav vsako oko, saj je lepota krajine izjemna. Tiste bolj potrpežljivi, tihi in z veliko domišljije, pa bodo morda ugledali tudi avtohtonega prebivalca gore. Tu namreč biva zeleni možiček. Tako pravijo. Pa da naj bi bila gora votla, napolnjena z vodo. V njenih nedrjih naj bi živel zmaj, po bregovih šiba orjaška bela kača, na metli pa naokoli straši čarovnica. En kup zgodbic, s katerimi lahko otroke motivirate (mi na poti še vedno nismo uzrli zelenega možiclja! Smo očitno preglasni) na poti do vrha, ki ob pripovedovanju mine precej hitro.

Dom in okolica Mrzlice
Ob koči je vse polno klopi in sedišč na sončku
Vrh Mrzlice 🙂

Čudoviti razgledi z Mrzlice

Mrzlica je poznana po čudovitih razgledih vsenaokoli. Od pogleda do Trbovelj do Kamniško Savinjskih Alp s Triglavom (še posebej lepo, ko je sončno vreme).

Pogled na Kamniško Savinjske Alpe s Triglavom
Pogled na mesto Trbovlje

Pomembno za starše:

 • Nadmorska višina, ki jo boste premagali ni prevelika, saj se izhodišče nahaja na 886 m.
 • Na pot za otroke vzemite malico ali drobne priboljške, ki jim jih lahko skrivate po poti in ustvarite igro »iskanje zaklada«.
 • V planinskem domu vam bo Milica postregla z odličnim kosilom in klasičnimi planinskimi sladicami, zato lahko ta dan izpustite domačo kuho.
 • Ob ponedeljkih je planinski dom zaprt.
 • Od doma se le vzpnite na sam vrh Mrzlice, kjer boste s pomočjo orientacijskega kroga določali lokacijo markantnih slovenskih gora.
 • Na vrhu je potrebna previdnost, da otrokom ne zdrsne po bregu.
 • Pri planinskem domu so igrala za otroke ter Zlatorogov totem s planinskim bontonom, s katerim seznanite tudi otroke.

Zgornji opisi in informacije so nastali s pomočjo ekipe Gremo v hribe. Za več informacij o izletu nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komenar