Moena – otroška zimska pravljica v Dolomitih

0

Moena v Dolomitih je odlična izbira za vse stopnje smučarske zagriženosti in kjer se imaš super, četudi si cel dan “le” v mestu, z mulcem.

Ko sem bila še sama, mi je bilo najbolj pomembno, da me na končni destinaciji čaka apartma čim bližje smučišču. Zdaj sem najbolj srečna, če imam dan ali dva namenjen smučanju, preostalo veselje pa so zimske vragolije z mojim mulcem. V Moeni sem bila do sedaj že štirikrat. Prvič je bil to žurersko-smučarski oddih, drugič spomladanska gorska idila, tretjič romantično-smučarsko razvajanje in kot zadnje družinska zimska pravljica z najinim malčkom. Dolina Trevali, kjer tudi leži idilično gorsko mestece Moena, ponuja pestro izbiro aktivnosti in zabave za vse priložnosti in vsakič lahko upravičeno pričakuješ nekaj posebnega.

Moena-center mesta in ledene skulpture

Destinacija: Moena (Val di Fassa), Dolomiti, Italija

Čas potovanja: zima

Dnevi na potovanju: 7 dni

Starost otroka: 21 mesecev

Raj za: Pozimi- navdušence vseh vrst zimskih radosti. Spomladi in poleti– navdušence nad kolesarjenjem, pohodništvom, plezanjem, konjeništvom in welness ponudbo. Predvsem je odlično poskrbljeno za družine z majhnimi in velikimi otroci.

Primerno za otroke: vseh starosti, vseh stopenj (ne)znanja smučanja, saj pozimi ponujajo zelo kvalitetne smučarske šole in varstvo otrok. Za tiste najmlajše pa imajo veliko igrišč na odprtem in sankaških prog.

Pot do lokacije: Najbolj udobna pot je z avtom in ta nam najhitreje mine prek Italije (E70 A4, 390 km in okvirno 6 ur vožnje; z ustavljanjem sorazmerno več). Ko enkrat zavijete z ravne in dolgočasne avtoceste, smer Milano, proti Dolomitom, se vožnja (ob sončnem dnevu) spremeni v lep panoramski izlet z veliko možnosti postanka in prečudovitimi razgledi.

Namestitev: Zadnje dva obiska Moene smo bili nameščeni v apartmajski hiši Residence Laste, ki je 5 min hoje odmaknjena od strogega centra mesta. Ravno prav, da nisi neprestano v mestnem vrvežu prihodov in odhodov smučarjev in da se ti zjutraj še ljubi na hitro skočit po sveže rogljičke v pekarno. Dodatna (pomembna!) prednost je bila ta, da tudi v slabem vremenu nudi veliko aktivnosti za otroke in starše- imajo ogrevan bazen, veliko igralnico z raznolikimi igračami, pink ponk mizo, namizni nogomet in bralni kotiček.

ZAKAJ MOENA?

Mestece Moena leži v zavetju vrhov Dolomitov, na nadmorski višini 1150m, in ima zares čarobno atmosfero. Ima majhno, a zelo pestro mestno jedro, skozi katerega teče reka Avisio. Urejene sprehajalne poti za dnevne izlete (tudi za mamice z vozički!), sončne terase za “martinčkanje s kavico” in odlično kulinariko za zaključek lepega dneva. Nudi raznovrstno dogajanje za otroke v samem mestu, s čimer poskrbijo tudi za tiste, ki ne preživijo celega dneva na bližnjih smučiščih. Če dodamo še to, da je obkrožena z več kot 100 km urejenih prog Trevalli v neposredni bližini in dosegljivih več kot 1200 km smučarskih prog Dolomiti Super Ski, je res odlična izbira za vsakega posameznika. Z družino ali brez.

Moena

TOP 5 POTOVANJA:

1. Panoramsko smučanje v Dolomitih in 1200km možnosti razgledov in smučarskih užitkov

S praga Moene imate dostopnih 1200 km smučarskih prog Dolomiti superski in 100km Ski Trevali. Predvsem najbližji Passo San Pellegrino je odličen kraj za smučanje z mulci, saj ponujajo dobre smučarske šole, igrala in zabavo za najmlajše na snegu in veliko sonca do zadnje minute.

Če imate možnost pustiti mulca v dnevnem varstu oz. je že vešč smučanja, vam priporočam krožno pot Sella Ronda. Meni osebno najlepša izkušnja panoramskega smučanja v Dolomitih, seveda ob lepem vremenu. Če je vreme slabo, ima krožna pot en sam cilj- priti čimprej do konca:) Peljete jo lahko v obe smeri, v in kontra smeri urinega kazalca. S strani Moene je najhitrejši dostop do nje mestro Canazei (17km oddaljen).

Dolomiti
Passo San Pellegrino
picture (1)
Passo San Pellegrino

2. Otroški tematski park Fiabilandia v Moeni

Midva z mulcem sva bila v parku čisto vsak dan. Erik je v parku doživel svoje prvo pravo sankanje, skakal po/ v iglujih, gradil snežake in kuhal kosila v zimskih hišicah. Malo starejši otroci imajo v parku organizirano šolo smučanja, kar se mi zdi odlično, saj je proga namenjena le njim in je varnost toliko večja. Da otroci ne „štamfajo“ cele poti navzgor v hrib, imajo tekoče stopnice- tako za tiste, ki se učijo smučanja kot za tiste, ki koristijo progo le za sankanje.

  • Park je postavljen na sončno stran Moene (predel Sorte), tako da je ob lepem dnevu mulcem prijetno
  • Sredi parka je majhna koča, kjer prodajajo prigrizke, pijačo, kjer so ležalniki in glasba za starejše:)
  • Park ponuja: učenje smučanja, rafting na snegu, sankanje, snežne igluje in mini park za najmlajše, mini klub z animatorjem.
  • Cena: 6€ za pol dneva in 10€ za cel dan, marsikatera apartmajska hiša pa svojim gostom nudi kupone s 50 % popustom.
Tematski otroški park
Sankanje
Sankanje
Hiške na snegu za najmlajše

3. Center mesta

Velika prednost Moene je, da je center zaprt za ves promet (razen za tiste s prepustnicami). Tako se lahko varno sprehajaš po mestu in res uživaš čarobnost, ki ga mestece ponuja. Vsako leto zgradijo ledene skulpture ob reki, ki skupaj s tisoč lučkami mestu dodajo praznično vzdušje. Do potankosti ureje trgovinice z domačimi pridelki in izdelki. Od italijanskih testenin, mesnin, do unikatnega nakita in oblačil. Mesto nudi vrsto sončnih teras za pitje bombardina ali kavice in odlično kulinariko za zaključek lepega dneva.

Praznično vzdušje celo zimo

4. Sprehajalne poti

Če niste pri volji za smučanje, Moena ponuja veliko poti in smeri za nekaj urne ali dnevne izlete. Predvsem za mamice z vozički priporočam pot Moena- Soraga. Poti so zelo lepo označene, saj je predvem v poletnih mesecih to ena glavnih dejavnosti Dolomitov.

5. Kulinarika

Že sam center Moene ima veliko dobrih restavracij. Pravzaprav, kamor koli greš, ješ dobro. Je pa rezervacija v večini nujna, saj Italijani zelo radi jedo zunaj.

V kolikor pa si želiš malo bolj posebnega doživetja (romantična zasnežena pravljica), priporočam malo oddaljeno restavracijo sredi gora, Fuciade. Domača restavracija v južno tirolskem stilu, vgnezdena sredi gora in smučišča in z vrhunsko kulinariko, ti pričarata nepozabno romantično doživetje Dolomitov. Potrebuješ cca 10min avtom iz Moene do spodnje točke, kjer pustiš avto. Potem pa imaš dve možnosti- ali greš na peš do restavracije, kar traja dobrih 20min do vrha ali pa se podaš na res zanimivo izkušnjo motornih sani, kjer te lokalni fantje z rdečimi lički in okajenim nasmehom skoraj izstrelijo na vrh. Midva sva se odločila za drugo:)

Fuciade kulinarika
Fuciade kulinarika

POMEMBNO ZA STARŠE:

  1. Prepustnica za avtomobile- v kolikor imate apartma ali hotel v centru mesta Moena in želite parkirati čim bližje, morate dobiti mestno  prepustnico. Lastniki apartmajev in hotelov jih imajo omejeno, tako da le poskrbite za to. Moena je namreč zaprta za promet in če ta del nimate urejen, boste morali parkirati na določenih mestih izven centra in hoditi:)
  2. Prevoz do smučišč– v kolikor ne želite dnevno uporabljati svojega avtomobila, je dnevno organiziranih več avtobusov, ki te pripeljejo od Moene do vseh točk Trevali (Alpe Lusia, Passo San Pellegrino, Falcade), kar vam takoj odpre 100 km urejenih smučarskih prog.
  3. Šola smučanja za otroke– Predvsem Passo San Pellegrino ima super organizirano šolo smučanja za otroke 4+ in odlične proge za najmlajše začetnike. S tem si tudi vi pridobite kakšno urico smučanja zase, otrok pa je v varnem okolju vrstnikov in predvsem hitreje napreduje v učenju kot če je z vami:)
  4. Varstvo otrok na smučišču- za otroke do 3. leta starosti žal na smučišču ne nudijo varstva.Tako, da je smučanje staršev stvar njihove medsebojne organizacije:) Imajo pa za otroke 3+ odlično poskrbljeno, v bližini Moene sta dve možnosti:
  • Passo San Pellegrino– tik ob smučišču je velika outdoor in indoor igralnica Kids Paradise.  Nudijo več možnosti obiska. Park lahko obiščete z njimi (7€ cel dan) ali pa jih pustite v dnevnem varstvu in imate prost dan (10€ ena ura varstva – 50€ cel dan varstva s kosilom)
  • Alpe di Lusia– igrišče na snegu, Lusialand, je dostopno z gondolo Ronchi- Moena. Nudijo več možnosti obiska. Park lahko obiščete z njimi (5€ cel dan) ali pa jih pustite v dnevnem varstvu in imate prost dan (10€ ena ura varstva – 38€ cel dan varstva s kosilom)
Snežni parki na smučiščih- Kids Paradise
Snežni parki na smučiščih

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime